Po Jurčičevi poti prek 4.000 pohodnikov

1.3.2014 | 17:55

Kljub slabši vremenski napovedi je prek 4.000 pohodnikov na 12-kilometrski Jurčičevi poti spremljalo sončno vreme.(Foto: Občina Ivančna Gorica)

Kljub slabši vremenski napovedi je prek 4.000 pohodnikov na 12-kilometrski Jurčičevi poti spremljalo sončno vreme.(Foto: Občina Ivančna Gorica)

Pohoda na pustno soboto se je udeležil tudi alpinist Viki Grošelj, ki je bila slavnostni govornik na zaključni prireditvi. (Foto: Občina Ivančna Gorica)

Pohoda na pustno soboto se je udeležil tudi alpinist Viki Grošelj, ki je bila slavnostni govornik na zaključni prireditvi. (Foto: Občina Ivančna Gorica)

Po Jurčičevi poti prek 4.000 pohodnikov

Višnja Gora, Muljava, Krka - Današnjega, tokrat že 21. pohoda po Jurčičevi poti se je udeležilo prek 4.000 pohodnikov iz vse Slovenije. Planinsko-literarno popotovanje je letos potekalo v znamenju 170-letnice rojstva pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča in 50-letnice letnega gledališča na Muljavi. Pohodnike, planince in ljubitelje narave je letos Jurčičeva pot pričakala kot del Krožne poti Prijetno domače, s katero domača občina Ivančna Gorica privablja obiskovalce k ogledu bogate kulturne dediščine in številnih naravnih lepot, so v sporočilo za javnost zapisali na ivanški občini.

Že od zgodnjih jutranjih ur so v starem mestnem jedru Višnje Gore odmevali zvoki Godbe Stična, ki je pohodnike pospremila na pot. Najprej so se povzpeli do razvalin gradu Višnjegorskih grofov nato pa nadaljevali proti Polževem in najvišji točki pohoda. V prijetnem pomladanskem vremenu je pot vodila mimo razvalin gradu Rojinje in Slemenice, kjer je tudi pisatelj Jurčič črpal motive za svoje pripovedi in romane. Po dobrih treh urah hoje so prispeli do Jurčičeve domačije na Muljavi, nekateri pa so nadaljevali pot tudi do Krke in si ogledali še izvir dolenjske lepotice v Krški jami ter turistično razstavo domačih osnovnošolcev.

Na Jurčičevi domačiji sta glavna prireditelja pohoda, Občina Ivančna Gorica in Planinsko društvo Polž v sodelovanju s številnimi lokalnimi društvi in domačini pripravila bogat kulturno-zabavni program. Zbrane je nagovoril slavnostni govornik, alpinist Viki Grošelj, ki se je v govoru dotaknil hoje v naravnem okolju, kot izredno razširjene oblike rekreacije pri številnih Slovenkah in Slovencih. Dodal je še, da "ima mehkoba Dolenjske pokrajine svoj edinstveni šarm. Če jo povežemo še s kulturo, tako kot jo povezuje Jurčičeva pot, je to čisti športno-kulturni presežek za vsakega pohodnika."

Tamkajšnji župan Dušan Strnad je izrazil zadovoljstvo, da je Jurčičeva pot med pohodniki tako priljubljena, zato so jo tudi vključili v Krožno pot Prijetno domače kot osrednji občinski turistični produkt, ki že privablja številne pohodnike, kolesarje in druge obiskovalce. Pot pod občinskim sloganom Prijetno domače povezuje dvanajst turističnih biserov občine, na njej pa obiskovalci spoznajo vse kulturne in naravne znamenitosti ter celovito turistično ponudbo občine Ivančna Gorica.

Predsednik višnjegorskega Planinskega društva Polž Aleš Erjavec in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Jesenko sta pozdravila pohodnike, ki se tudi letos niso izneverili in kljub slabi vremenski napovedi prišli na pohod, ki za mnoge pomeni tudi otvoritev pohodniške sezone.

Tisoči pohodnikov so se lahko naužili žarkov pomladanskega sonca in uživali tudi v kulturnem programu, ki so ga pripravili člani muljavskega kulturnega društva. V programu so sodelovali Godba Stična, Tamburaška skupina Zagradec, Plesna šola Guapa in dijakinje Srednje šole Josipa Jurčiča, za dobro razpoloženje pa so v nadaljevanju programa poskrbeli še člani ansambla Krjavelj.

V bogatem spremljevalnem programu so bile pohodnikom na voljo številne stojnice lokalnih ponudnikov, že na startu poti je bila razstava ilustracij Kozlovske sodbe v Višnji Gori avtorja Roberta Kuharja, na Muljavi pa so bile na ogled postavljene ilustracije iz slikanice Prijetno domače za male sanjače avtorice Dragice Šteh in ilustratorke Tine Zajec. Domiselna slikanica namenjena najmlajšim skozi verze in slike opisuje vseh 12 biserov Ivanškega turističnega venčka, še pravijo na ivanški občini.

J. A., Foto: Občina Ivančna Gorica

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava