dolenjska

Desetletje in pol odkar je cviček postal posebnež

4.4.2014 | 08:30 | T. J. G.

Foto: T. J. G.

Foto: T. J. G.

Desetletje in pol odkar je cviček postal posebnež

Kostanjevica na Krki - Letos mineva 15 let, ko je bil podpisana namera o zaščiti cvička PTP. Takrat so  jo podpisali župani cvičkovih občin, takratni podpredsednik vlade Marjan Podobnik, predsednik državnega sveta Tone Hrovat ter večji vinogradniki in vinarji, pečat nameri pa je dal tudi kmetijski minister Ciril Smrkolj. Na podlagi tega podpisa je bila ustanovljena tudi posebna strokovna komisija, ki je pripravila elaborat cviček PTP.

»Iz nekdaj zaničevanega vina je cviček postal vino, ki ima posebno mesto med vini in velja za posebneža. Je del tradicije in dietetne hrane, hkrati predstavlja vir za preživljanje številnim vinogradnikom, tudi zaradi cvička pa se ohranja kulturna krajina,« je dejal Matjaž Jakše, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

Ob obletnici podpisa so namreč včeraj na Turistični kmetiji Colarič v Kostanjevici na Krki znova pripravili dogodek, na katerem so obudili to sklepno dejanje za zaščito cvička, je pa bila to priložnost, da so predstavili tudi bližajoči se teden cvička, ki se bo letos odvijal v Kostanjevici. od 30. maja do 1. junija, dogajanje pa bo pestro in namenjeno širšemu krogu obiskovalcev. Organizacijo sta prevzela Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki in Zveza društev vinogradnikov Dolenjske. Tudi letos bodo razglasili novega kralja cvička in ambasadorja cvička ter izbrali cvičkovo princeso, poskrbljeno pa bo tako za zabavo kot strokovni del.

‹ nazaj

Galerija (20)

cvicek001
cvicek002
cvicek003
cvicek004
cvicek005
cvicek006
cvicek007
cvicek008
cvicek009
cvicek010
cvicek011
cvicek012
cvicek013
cvicek014
cvicek015
cvicek016
cvicek017
cvicek018
cvicek019
cvicek020

Komentarji (9)

5.4.2014Ocenilicemerji 
Ja,ja,zelo se dela na zaščiti cvička -ane??Po veljavni zakonodaji ne smeš kupiti grozdja od soseda.Niste dali v zakonodajo,da se grozdje najprej odkupi od domačih vinogradnikov.Zajc že ve, da je grozdje na madžarskem ,makedoniji ceneje.To je slovenska zakonodaja...
5.4.2014Ocenikronca  
Ja zajc prodaja šleperje civčka,kdo zna zna
5.4.2014Oceninande 
Hm ja. Jaz bi naslov formiral drugače, Posebneži so tisti ki pijejo kis v veri da pijejo alkohol
5.4.2014OceniJože 
Cvičk je zakon! Sedaj ko je počasi treba mislit na poletje in zmanjšah špeh okoli pasu kateri se je nabral čez zimo je to zakon za SOLATO
6.4.2014Oceninakovalo  
Všečne in Šarmantne ''Cvičkove deklice'' (slike 7,8,.. ) pogrejejo dušo ,.. samo še slišat jih moram .samo kje ?? za solato pa je vsekakor tabulši jabočnik ..
7.4.2014OceniJan 
Tako kot so cviček spromovirali in sforsirali na trgu je res neverjetno. Očitno je bila prava odločitev takrat in pravi čas. Ostali imajo boljša vina, samo kaj ti pomaga, ko ne znaš prodat tega. Cviček je prakitčno že vseslovenski ratal, ne samo dolenjski. Čestitke za uspeh.
7.4.2014Oceniposavc 
Na slikah pa nisem zasledil nekoga, ki je za prepoznavnost cvička naredi skoraj največ.
7.4.2014Oceniritoznojčan 
Cviček nigdar ni bil, ni in ne bo vino, je samo ena navadna kislica in pika
21.4.2014OceniKATKA 
moji dragi komentatorji, ne glede na vaša zmotna prepričanja o kvaliteti in ceni cvička, se mi zdi da živite v napačnem času v napačni državi z napačnimi vrednotami, kakor smo vajeni od naših veljakov na oblasti. Ko boste končno spoznali pa ne glede na to naj bo to kmet ali vinogradnik obdeloval zemljo in vanjo vlagal toliko časa bomo gospodarji svoje usode. Nihče razen nas samih za nas ne bo naredil ničesar, torej je že prav da skušamo čim več domačih stvari zaščititi, v kolikor pa se kršijo pravila vemo kaj storiti, vendar je najlažje kritizirati, biti nevoščljiv in nesramen, da pa o .........niti ne govorimo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava