avto moto

Nova sezona, nova pričakovanja

4.4.2014 | 20:50 | Mitja Pungarčič

Upravnemu odboru AMD Krško se je letos pridružil Brežičan Jure Pezdirc. (Foto: M. L., arhiv DL.si)

Upravnemu odboru AMD Krško se je letos pridružil Brežičan Jure Pezdirc. (Foto: M. L., arhiv DL.si)

Krško - Skupščina AMD Krško je po izteku štiriletnega mandata izvolila nov upravni odbor, ki ga še naprej vodi Violeta Freeland, nova podpredsednika pa sta postala Gregor Žigante in Gregor Arenšek. Od starih članov sta v UO še Janez Živič in Drago Šribar, novinci pa so Robert Salmič, Jurij Pezdirc, Tomaž Urbanč in Tomi Horvat.

Zanimiv je predvsem prihod Brežičana Jureta Pezdirca, ki naj bi skrbel za marketing, kjer ima kot bivši direktor sistema Eventim, sedaj pa direktor marketinga v Termah Čatež, bogate izkušnje.

Pezdirc je bil tudi eden od vidnih članov organizacijskega odbora evropskega prvenstva v košarki, pri čemer je zanimivo, da se je s Pezdirčevim sodelavcem v projektu EPK 2013 povezal tudi AMKT Ljubljana, ki je v svoj upravni odbor imenoval Direktorja Eurobasketa Aleža Križnarja. Zanimivo bo spremljati, kdo bo uspešnejši. Križnar ima sicer boljšo osnovo v tekmovalnem kadru, a precejšnje razsulo v organizaciji dirk, saj se Ljubljančani niti približno ne morejo pohvaliti s takšnim obiskom in rangom prireditev kot AMD Krško.

Prenovljen upravni odbor AMD Krško si je med cilje zadal, da ponovno pridobijo organizacijo ene od dirk serije SGP, upamo pa tudi, da bodo zvesto sledili tudi drugemu zastavljenemu cilju, to je, da bodo več pozornosti namenili vodenju tekmovalcev in posebej delu z mladimi.

V Krškem letos šest dirk, Radkovič v pokoj

Žiga Radkovič se je po dobri lanski sezoni odločil za umik iz tekmovalnih stez. (Foto: Jože Lesjak, arhiv DL.si)

Žiga Radkovič se je po dobri lanski sezoni odločil za umik iz tekmovalnih stez. (Foto: Jože Lesjak, arhiv DL.si)

Letos bodo v AMD Krško organizirali šest dirk. Začelo se bo v ponedeljek, 21. aprila, ko bo na sporedu dirka skupnega državnega prvenstva posameznikov Slovenije in Hrvaške, nato pa bodo sledile še (soboto, 17. maj) evropsko prvenstvo posameznikov - polfinale 2, (14. junij) Zlati znak občine Krško, (25. junij) pozivna dirk Zlatorog Pokal, (30. avgust) mednarodna pokalna dirka parov (Jadranska liga) in (18. oktober) finalna dirka ekip treh držav (Slovenije, Slovaške in Češke).

Od tekmovalcev bodo barve AMD Krško letos zastopali povratnik po poškodbi Samo Kukovica, veteran Denis Štojs, Matic Ivačič in Žiga Kovačič. Od ostalih posavskih dirkačev bomo na stezah doma in po svetu videli tudi aktualnega vice prvaka Slovenije Krčana Aleksandra Čondo, ki bo tudi letos nastopal za ST Lendava. Zaradi službenih obveznosti pa je tekmovalno kariero končal Žiga Radkovič, ki je lani odpeljal eno svojih najboljših sezon.

Letos sicer mineva dvajset let od zadnjega naslova državnega prvaka za AMD Krško med posamezniki, ki ga je leta 1994 osvojil Gery Gerhard Lekše. Od takrat pa vse do danes so vsi naslovi odšli v AMTK Ljubljana. Ob tem se je lani prvič zgodilo, da je po odhodu Aleksandra Čonde v prekmurski klub AMD Krško ostal brez kolajne med posamezniki v skupnem seštevku.

V tolažbo je krškemu klubu lahko, da imajo v svojih vitrinah vse naslove mladinskih državnih prvakov med posamezniki odkar se ta naslov podeljuje. Največ, kar tri, jih je za krški klub osvojil eden od največjih talentov zadnjih let Aleksander Čonda. Prav v bolj uspešen prehod mladincev med člane bo potrebno v prihodnje vložiti tudi največ truda, navsezadnje so odlični članski tekmovalci največji magnet za domače gledalce, kar se prek kupljenih vstopnic pozna tudi v klubski blagajni.

Na Novi Zelandiji se začenja SGP

V AMD Krško si bodo prizadevali, da bi prihodnjo sezono v goste spet pripeljali karavano SGP. (Foto: Gregor Sečen, Studio Ventura, arhiv DL.si)

V AMD Krško si bodo prizadevali, da bi prihodnjo sezono v goste spet pripeljali karavano SGP. (Foto: Gregor Sečen, Studio Ventura, arhiv DL.si)

Na svetovni sceni pa se ta vikend z veliko nagrado Nove Zelandije v Aucklandu začne prva od dvanajstih dirk serija SGP (Speedway Grand Prix). Tudi letos imamo Slovenci svojega predstavnika med elitno petnajsterico, saj je Ljubljančanu Mateju Žagarju v lanski sezoni uspelo izenačiti svoj najboljši rezultat in je prvenstvo zaključil na odličnem sedmem mestu ter si s tem tudi letos zagotovil nastop v SGP.

Žagar bo letos lovil tako svojo kot tudi slovensko prvo zmago v seriji SGP. Lani je bil od dvanajstih dirk kar štirikrat v finalu, od tega je bil trikrat drugi in le enkrat ostal brez stopničk. Vsi slovenski ljubitelji speedwaya po tihem upajo, da bo do tega zgodovinskega uspeha prišlo v letošnji sezoni.

Matej je letos veliko testiral agregate priznanega slovenskega tunerja DTT (Dernač Tomaž Tuning iz Krškega). Ali bo z novimi agregati nastopil že jutri v Aucklandu, nam ni znano, vsekakor pa bo z njimi nastopil prvič konec aprila v poljskem Bydgoszczu.

Za vse poznavalce je bilo veliko presenečenje, da sta se od najvišjega nivoja dirkanja v speedwayu letos poslovila veteran in legenda poljskega speedwaya Tomasz Gollob, ki bo tekmoval le še v ligah in evropskem prvenstvu, ter lani poškodovani Rus Emil Sajfutdinov. Slednji se je odrekel nastopanja na najvišjem nivoju tik pred zdajci, saj, kot je dejal, po poškodbi še ni poponoma pripravljen za najvišji novo dirkanja. Poljaka je tako zamenjal Britanec Chris Harris, Rusa pa Avstralec Troy Bechelor.

Med ostalimi novicami menimo še napenjanje mišic med promotorji serije SGP in SEC (evropskega prvenstva), ki se je zaenkrat končal tako, da vozniki lahko letos peljejo obe prvenstvi. Zaplet je namreč nastal, ker je promotor serije SGP in SWC podjetje BSI/IMG preko FIM hotel doseči prepoved nastopanja vseh petnajstih stalnih voznikov na dirkah SEC (Speedway Euro Cup), ki pa jo upravlja precej manjša poljska agencija One Sport.

Tokrat jo je bolje odnesla manjša poljska agencija, ki je s podporo voznikov in televizije Eurosport dosegla, da tudi najboljši evropski vozniki serije SGP lahko nastopajo v prenovljenem evropskem prvenstvu pod imenom SEC, a to (za zadaj) velja le za letošnjo sezono.

Skratka, pričakovanja za letošnjo sezono so na vseh ravneh velika in upamo, da bo bodo ob koncu sezone vsi ljubitelji speedwaya družno preštevali presežke, mi pa bomo z veseljem poročali o športnih in organizacijskih dosežkih speedwayistov doma in po svetu.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.4.2014OceniJure 
Zlatorog pivovarna se je odločila za njihov pokal ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava