kočevsko-ribniško

V občini Kočevje za energetsko sanacijo dva milijona evrov

5.4.2014 | 08:55 | STA

Župan Vladimir Prebilič je pred dnevi podpisal pristopno izjavo h Konvenciji županov. (Foto: arhiv; M. L.-S.)

Župan Vladimir Prebilič je pred dnevi podpisal pristopno izjavo h Konvenciji županov. (Foto: arhiv; M. L.-S.)

Kočevje - V občini Kočevje so za energetsko sanacijo stavb v njihovi lasti lani in letos skupaj namenili skoraj dva milijona evrov nepovratnega evropskega in državnega denarja. Strošek sanacije je lani dosegel približno 1,32 milijona evrov, približno 1,17 milijona evrov pa so dobili nepovratnih sredstev. Letos bodo teh dobili nekaj več kot 814.000 evrov.

Vodja oddelka za prostor, investicije, gospodarske javne službe in premoženjske zadeve Občine Kočevje Nejc Zemljak je za STA povedal, da so lani energetsko sanirali t. i. Bračičevo šolo oz. oddelek z razredi prvega triletja Osnovne šole Zbora odposlancev, Osnovno šolo Ljuba Šercerja in otroški vrtec Ostržek.

Med letošnjimi projekti energetske sanacije je navedel Osnovno šolo Zbora odposlancev ter tovrstni prenovi otroških vrtcev Narcisa in Mojca. Za prihodnja štiri leta oz. prihodnji županski mandat pa napovedal energetske sanacije Osnovne šole Ob Rinži, Zdravstvenega doma Kočevje, občinske stavbe, Šeškovega doma in občinsko sofinanciranje energetske sanacije zasebnih večstanovanjskih objektov.

Na evropski in državni denar računajo tudi pri napovedanih sanacijah, sicer pa so energetsko sanacijo upoštevali tudi pri rekonstrukcijah in prenovah obeh predlani in lani pogorelih šol, Srednje šole Kočevje in Osnovne šole Stara cerkev, je dodal.

Prvo bodo odprli 14. aprila, za drugo, katere rekonstrukcija bo skupaj z opremo stala skoraj 2,5 milijona evrov, pa načrtujejo, da bo svoje učence vnovič sprejela z novim šolskim letom.

Sicer pa si od energetskih sanacij obetajo zmanjšanje stroškov in povečanje razvojnih sredstev, zmanjšanje vplivov na okolje, večje bivalno ugodje in prispevek k podobi mesta, je še povedal Zemljak.

Po podatkih Občine Kočevje sodi občina med tiste, ki so se prostovoljno zavezale k dodatnemu povečanju energetske učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije na svojem območju.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je namreč v ponedeljek podpisal konvencijo županov oz. pobudo Evropske komisije, s katero je občina potrdila, da bodo izdelali načrt za trajnostno oskrbo z energijo, ki bo vseboval popis osnovnih izpustov na Kočevskem in navajal ukrepe, kako zastavljene cilje oz. zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida za najmanj petino doseči do leta 2020.

V Sloveniji je k tej pobudi doslej pristopilo 23 občin in mest, na evropski ravni pa je teh nekaj manj kot 5200, so še sporočili iz Kočevja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava