kočevsko-ribniško

FOTO: Osrednja prireditev ob dnevu Romov

8.4.2014 | 11:15 | M. Leskovšek-Svete

Osrednje prireditve Romov ob njihovem prazniku se je kot slavnostni govornik udeležil predsednik državnega sveta Mitja Bervar, prav tako pa tudi kočevski župan Prebilič, predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in prvak SD Igor Lukšič. (Foto: M. L.-S.)

Osrednje prireditve Romov ob njihovem prazniku se je kot slavnostni govornik udeležil predsednik državnega sveta Mitja Bervar, prav tako pa tudi kočevski župan Prebilič, predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in prvak SD Igor Lukšič. (Foto: M. L.-S.)

Foto: M. L.-S.

Foto: M. L.-S.

Kočevje - Zveza Romov Slovenije je letošnjo osrednjo prireditev ob mednarodnem dnevu Romov, 8. aprilu, pripravila v Kočevju. Prireditev so pripravili v sodelovanju s kočevskima romskima društvoma Romano ritmo (Romski ritem) in Romani rat (Romska kri), na njej so se z glasbenimi, pevskimi in plesnimi nastopi predstavili prekmurski in kočevski romski izvajalci, slavnostni govornik pa je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Foto: M. L.-S.

Foto: M. L.-S.

Bervar je opozoril, da zgolj pravni okvir in zakonodaja, na področju katerih je Slovenija v času po osamosvojitvi veliko naredila za izboljšanje položaja romske manjšine, ter strategije za izboljšanje položaja romske skupnosti niso dovolj.

»Potrebno je aktivno sodelovanje vseh - od države in lokalnih skupnosti do Romov samih in seveda večinskega prebivalstva,« je dejal in dodal, da je razveseljivo, da tudi romska skupnost sama spoznava, da njihov položaj ne more biti odvisen le od pomoči države in dobre volje občin, temveč da morajo sami poskrbeti zase in se temu ustrezno organizirati.

Poudaril je, da je najboljše orožje v boju zoper diskriminacijo znanje, ter da bi zato morali skupaj razmisliti, kako pri mlajših generacijah romske skupnosti spodbuditi zanimanje za izobraževanje.

»Romska problematika je bila predolgo spravljena pod preprogo,« je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič in dodal, da se na Kočevskem stanje na tem področju izboljšuje.

»Še nikoli ni bilo toliko romskih otrok v šoli, kot danes, tudi na srednješolski ravni,« je dejal, kot največjo težavo pa izpostavil iskanje lokacije, da bi učinkovito reševali stanovanjsko vprašanje Romov. Poudaril je, da je treba izhajati iz tega, da imamo vsi enake pravice in dolžnosti. »Zato se bo treba potruditi na obeh straneh. Tudi Romi se bodo morali prilagajati,« je dejal.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc pa je dejal, da se boj za boljše življenje Romov, ki se je začel leta 1971, ko so Romi na konferenci v Londonu opozorili na svojo eksistenco, še vedno nadaljuje, vendar z drugačnimi metodami in pristopi.

»Romsko problematiko je treba najprej razumeti, potem tudi reševati,« je dejal in dodal, da ima občutek, da tisti, ki skušajo reševati romsko problematiko, te ne razumejo.

‹ nazaj

Galerija (24)

romipom001
romipom002
romipom003
romipom004
romipom005
romipom006
romipom007
romipom008
romipom009
romipom010
romipom011
romipom012
romipom013
romipom014
romipom015
romipom016
romipom017
romipom018
romipom019
romipom020
romipom021
romipom022
romipom023
romipom024

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava