novice

Lah o omejitvi katastrskega dohodka

9.4.2014 | 15:05 | B. B.

Zvone Lah (Foto: M.L./arhiv DL)

Zvone Lah (Foto: M.L./arhiv DL)

Ljubljana, Mirna Peč - Poslanec SDS Zvone Lah je na novinarski konferenci v Ljubljani predstavil poglavitne rešitve, ki jih prinaša predlagana novela zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki ga je danes v zakonodajni postopek vložila Poslanska skupina SDS.

Kot so sporočili iz SDS, je Lah kot glavni namen predlaganih sprememb označil določitev pravične in sorazmerne davčne obremenitve za slovenske kmete in tako zagotoviti njihov nadaljnji obstoj.

Lah je opozoril, da je vlada kmete dejansko želela obremeniti z dvema davkoma; davkom na nepremičnine, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo, in pa z bistveno povečanim katastrskim dohodkom.

Povečanje katastrskega dohodka je bilo sicer načrtovano že za lansko leto, a je državni zbor lani sprejel novelo zakona, s katero se je to povečanje za leto 2013 omejilo na 10 odstotkov. Novi izračuni bi se tako morali začeti uporabljati letos. Izračun za lansko leto namreč kaže na dobrih 48 milijonov evrov katastrskega dohodka, ki bi se letos, če omenjena novela zakona ne bo sprejeta, povečal na 300 milijonov evrov. To je na primeru povprečnega kmeta, ki ima 12 hektarov zemlje, pomeni povišanje plačila dohodnine iz 600 evrov na 2300 evrov. »To je nenormalno visoko,« je bil kritičen Lah.

Spomnil je tudi, da je bilo z lanskoletno novelo zakona sprejeto tudi določilo, da mora GURS vsako leto kmetom omogočiti, da se vnaprej seznanijo s svojo bodočo davčno obveznostjo in se odločijo, na kakšen način bodo ugotavljali dohodke svoje osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti v naslednjem letu, ali na podlagi pavšalne ocene dohodka, torej katastrskega dohodka, ali na podlagi vodenja knjigovodstva in ugotavljanja dohodka z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov ali dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov. Vendar pa GURS kmetom ni zagotovil vpogleda v te podatke, čeprav bi to moral storiti do 20. septembra 2013, je opozoril Lah.

Druga sprememba, ki jo predlagajo poslanke in poslanci SDS pa je skrajšanje obdobje, v katerem mora GURS preveriti skladnost izračunov z ravnijo tehnologij in produktivnosti kmetijske in gozdarske dejavnosti v Sloveniji iz pet let na tri leta.

"Spremembe na tem področju so namreč tako velike, da je po našem mnenju petletno obdobje predolgo. S tem dajemo tudi vladi možnost, da se na novo oblikujejo izračuni in lestvice," je dejal Lah.

Poglavitno rešitev predlagane novele Lah vidi v ureditvi prehodne rešitve za določitev katastrskega dohodka za leti 2014 in 2015 na način, da bo ta enak oziroma v isti višini, kot je bil katastrski dohodek za leto 2013. S tem se vladi daje možnost, da v omenjenem času na novo oblikuje izračune in lestvice za katastrski dohodek, ki bodo zasledovali načelo sorazmernosti preko prilagajanja novih izračunov realnim višinam dohodkov.

Kot so Spremembe zakona je potrebno sprejeti hitro, in sicer do 20. junija, je še povedal Lah.

‹ nazaj

Komentarji (30)

9.4.2014OceniJože 
Oja ta je taprav ko ga ne bi poznali,.taprav tiček.Barabin nam bo pel pesmice.
9.4.2014Ocenixy 
Lahko bi se kakšnega dela lotil ,ne pa samo prazno slamo klatit na okoli,poznam ga osebno ,nič od nič,mislim da je dovol nas koštalo davko plačevalskega denarja , da nam mlati prazno slamo.
9.4.2014Oceni??? 
Slišim da ta brko piše grozilna pisma po Mirni Peči ,je to res?
9.4.2014Ocenipodvažnk 
Tale je ta pravi lah. Nč od nč! Živa nula
10.4.2014Oceniplavalec v temi 
Pred štirimi leti je dan pred volitvami obljubil, da pride v Mirno Peč IKEA. Zdaj pa se je verjetno s Švedi dogovoril, da gre v Ljubljano v BTC in Zagreb. P o k v a r j e n e c! S srcem dela za trebanjske volilce. Ni mu verjet ničesar!
10.4.2014OceniRlj 
Prijetelj mi je povedal, da je bil v srednji šoli najbolj zabit dijak v celem letniku.
10.4.2014Ocenistane 
to bi ti pa kar verjel. se mu po ksihtu vidi, da ni preveč brihten.
10.4.2014Oceni??? 
Žav nam mlati že kar dolga leta prazno slamo,gdo ga nebi pozal ,bi ga drago plačal.
10.4.2014Ocenimiha 
Glede na zapisano imam občutek, da je Lah nekomu na žulj stopil. Aja, predlog SDS je super, za nas podeželje. Uni v Ljubljani pa naj na Tromostovju krompir sadijo.
10.4.2014OceniTIM  
LAJAČI , PA KAJ VAM NI VŠEČ ..... NAJ VAS PA ŠE NAPREJ TARDEČI JEBEJO , DA BOSTE ŠE TEŽJE ŽIVEL ....... PA LAJAJTE NAPREJ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava