posavje

Križaniću nagrada Frana Gerbiča za življenjsko delo

10.4.2014 | 14:30 | B. B.

Dragutin Križanić na podelitvi nagrade za življenjsko delo v Cerknici.

Dragutin Križanić na podelitvi nagrade za življenjsko delo v Cerknici.

Brežice - Dolgoletni ravnatelj brežiške glasbene šole Dragutin Križanić je za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja prejel nagrado Frana Gerbiča za življenjsko delo, ki jo podeljuje Zveza slovenskih glasbenih šol.

Kot so zapisali v obrazložitvi, je Križanić svoje glasbeno delovanje v simfoničnem orkestru hrvaške radiotelevizije in Glasbeni šoli Krško nadgradil z izjemno uspešnim pedagoškim in ravnateljskim poslanstvom v Glasbeni šoli Brežice in v kolektiv ter izobraževanje vnesel svež veter. Zavedel se je svojega poslanstva in začel povezovati šolo z okoljem, graditi mostove med izobraževanjem, kulturo in človečnostjo, saj je trdil, da lepota glasbe blagodejno vpliva na duha ljudi. Tako je glasbeno šolo povezal ne le z lokalnim, temveč tudi z državnim in mednarodnim okoljem ter s tem tesno spletel vezi med občino Brežice in češkim mestom Dobřany.

Prav mesto Dobřany mu je ob 10. obletnici sodelovanja 2012 v Pragi na svečanem koncertu podelilo naziv častnega meščana in predalo simbolični ključ mestnih vrat.

Dragutin Križanić je v času ravnateljevanja vodil delovne skupine za pripravo učnega načrta iz predmeta tamburica ter bil soavtor učbenika Šola za tamburice. Spodbujal je orkestrsko igro, saj so bili v tem času ustanovljeni godalni, pihalni, citrarski, simfonični in tamburaški orkester. Ob vsem tem pa se je izkazal kot dober organizator, saj je šola v tem času kar dvakrat dobila nove prostore in prerasla v glasbeno pedagoški hram z dobrimi pogoji za delo.

Poleg ravnateljevanja se je Dragutin Križanić aktivno posvečal amaterski kulturi. Že 30 let uspešno vodi tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče. Z ženo Elizabeto sta pred 30 leti ustanovila mešani in ženski pevski zbor KUD Brežice, ki ga vodita še danes.

L. 1992 je prejel najvišjo občinsko nagrado - Oktobrsko nagrado Občine Brežice. Poleg zlate Gallusove značke (leta 2000) je kasneje prejel še tri jubilejne častne Gallusove značke, v l. 2012 je prejel zlato odličje Zveze kulturnih društev Brežice.

‹ nazaj

Zvočni zapisi

Dragutin Križanić o pomenu nagrade Frana Gerbiča

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava