avto moto

Čehi dali Slovencem vetra

14.4.2014 | 12:15 | Mitja Pungarčič

Foto: Maja Šestak

Foto: Maja Šestak

Lendava - Včeraj sta se na ekipnem pokalnem tekmovanju treh držav v speedwayu v Lendavi merila Slovenija in Češka. Zmagali so gostje z rezultatom 48 : 38. Najboljša posameznika svojih ekip sta bila Tomaš Suchanek pri Čehih, ki je osvojil 17 točk, in Aleksander Čonda, je za Slovenijo osvojil 19 točk. Dirko je med drugim zaznamoval padec Zdeneka Holuba, ki se je končal z obiskom bolnišnice in mavčno oblogo na desnem gležnju.

Čehi so tekmovanje očitno vzeli precej bolj resno in na prvo dirko poslali močnejšo ekipo od pričakovane. Tudi mi smo napovedovali precej lahko delo naših voznikov, a se je izkazalo, da Čehi niso prišli z mladinsko ekipo ampak so v ogenj poslali njihove starejše brate oz. bratrance istih priimkov.

Čehi so začeli silovito. Že v prvi vožnji je Suchaneku uspel boljši štart kot Čondi v naslednjih vožnjah se je premoč gostov le še stopnjevala. Po peti vožnji so vodili že z 21 proti 9, v šesti vožnji pa se je prebudil Pečnik in povedel pred Holubom, a je bila vožnja zaradi letečega štarta Čeha prekinjena, kar je Holub, ki se je nahajal tik za Pečnikom, spregledal. Ko je Ljubljančan namreč zaprl plin, je nesrečni Holub priletel v njega in si poškodoval desni gleženj.

Kljub poškodbi Holuba so si češki vozniki do osme vožnje privozili odločilno prednost, ki je znašala že 32:16, in dirko rutinirano pripeljali do konca. Edini, ki se je v tem prvem delu dirke enakovredno kosal z Čehi, je bil Krčan Aleksander Čonda, ki je na koncu zbral kar polovico (19 točk) od skupnega slovenskega izkupička.

A kljub temu dejstvu in dobrim vožnjam gre opomniti, da ga je Suchanek premagal kar štirikrat. Vseh štirikrat je Čehu uspel boljši štart in prav te kar smo pri Čondi tokrat zelo pogrešali. Zaradi tega se je tudi v ostalih vožnjah moral boriti precej več, kot bi ob dobrih in zbranih štartih bilo potrebno, kar je po dirki priznal tudi sam.

Vožnja dneva za sicer maloštevilne gledalce je bila vsekakor bila deveta vožnja, ko je naš selektor Franci Kalin izkoristil možnost taktične menjave in t.i. jokerja (podvajanje osvojenih točk). Bota je zamenjal s Čondo, ki je s slabim štartom skoraj zapravil maksimalno število točk. Zaradi slabega štarta je moral garati celo vožnjo, da mu je na koncu v zadnjem ovinku zadnjega kroga le uspelo ugnati Škurlo, ki je ob poškodbi Holuba nastopil sam.

Do dvanajste vožnje rednega dela se je slovenska izbrana vrsta z maksimalno izkoriščenim jokerjem uspela približati češki na osem točk in bi teoretično v zadnjihdveh vožnjah še lahko premagala Čehe, za kar bi seveda potrebovala maksimalen izkupiček. A to je bila le teorija. Smetana je v trinajsti vožnji ob odstopu Petraka premagal Malešiča in Pečnika in sanj je bilo konec.

V zadnji vožnji je še enkrat, že četrtič, Suchanek premagal Čondo. Ta se je res trudil prehiteti hitrega Čeha, a mu tudi tokrat ni uspelo. Od slovenskih voznikov v ekipi velja pohvaliti še povratnika po poškodbi Nejca Malešiča, ki je po treh začetnih ničlah v nadaljevanju dosegel dve zmagi in eno drugo mesto ter bil z osmimi osvojenimi točkami drugi najboljši voznik naše ekipe.

Njegov klubski tovariš iz AMTK Ljubljana Jernej Pečnik je tokrat prikazal manj, kot se je od njega pričakovalo. Osvojil je sedem točk. Razočarala sta domača voznika Vida in Bot, ki sta se celo dirko bolj kot s konkurenco ukvarjala s svojimi motorji, ki očitno niso bili pripravljeni tako, kot bi bilo treba. Sicer je vsem jasno, da je v tej krizi težko priti do sponzorskega denarja , a brez tehnično brezhibnih ne bo napredka.

Kovačič peti

Ob robu temu dogajanju omenimo še prvo dirko odprtega mladinskega češkega prvenstva, ki se je odvilo v soboto v češkem mestu Slany, na kateri je odlično nastopil krški mladinec Žiga Kovačič, ki je na koncu končal z enajstimi točkami na petem mestu.

Kljub drugačnim napovedim pa na tej dirki ni bilo drugega krškega mladinca Matica Ivačiča, ki je še pred časom napovedoval nastope na tem prvenstvu.

Rezultati Lendava

Slovenija 38
Aleksander Čonda (2,1,3,3,6!, 2,2) 19
Ladislav Vida (0,1,0,1,0,1) 3
Jernej Pečnik (1,1,2,1,0,2,0) 7
Nejc Malešič (0,0,0,3,3,2) 8
Dalibor Bot (0,1) 1

Češka 48

Tomaš Suchanek (3,2,3,3,3,3) 17
Jaroslav Petrak (1,2,3,2,1,0) 9
Michal Škurla (3,2,2,2,2,1) 12
Ondrej Smetana (2,0,1,1,x, 3) 7
Zdenek Holub (3,fx)

‹ nazaj

Galerija (14)

lendava 01
lendava 01a
lendava 01b
lendava 01c
lendava 01d
lendava 02_conda
lendava 03
lendava 04
lendava 05
lendava 06
lendava 07
lendava 08
lendava 09
lendava 10

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava