posavje

Posavski arheološki biser želijo približati vsem generacijam

14.4.2014 | 17:25 | Besedilo in foto: A. K.

Projekt so danes na sevniškem gradu predstavili od leve Rok Petančič, direktorica zavoda KŠTM Mojca Pernovšek in Matej Imperl.

Projekt so danes na sevniškem gradu predstavili od leve Rok Petančič, direktorica zavoda KŠTM Mojca Pernovšek in Matej Imperl.

Zahvaljujoč stalni vodi nepropustnega vodnega zbiralnika se je ob opustitvi naselbine ohranila celotna lesena konstrukcija, katere ostanke je voda odlično konzervirala.

Zahvaljujoč stalni vodi nepropustnega vodnega zbiralnika se je ob opustitvi naselbine ohranila celotna lesena konstrukcija, katere ostanke je voda odlično konzervirala.

Sevnica - Ste vedeli, da arheološko najdišče Ajdovski gradec v sevniški občini velja za enega največjih starokrščanskih središč na območju Alp in Podonavja, na tem območju pa je tudi najbolj celovito raziskano naselje iz obdobja preseljevanja ljudstev pri nas? Še danes je tako mogoče tu videti restavrirane ostanke temeljev poznorimske oziroma zgodnjekrščanske naseldbine iz 5. in 6. stoletja našega štetja. Da bi bogato arheološko dediščino oživili oziroma ga približali čim širšemu krogu ljudi, pa so se v Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica priključili mednarodnemu projektu Rojstvo Evrope.

Celoten projekt je vreden 480 tisoč evrov, pri čemer je 95-odstotno sofinanciran s strani Evropske unije, sevniški delež v projektu pa je vreden 70 tisočakov.

"V KŠTM Sevnica smo v sodelovanju s štirimi partnerji (Zavod za kulturo Slovenska Bistrica (vodilni partner), Razvojna agencija Kozjansko, Muzej prigorja Sesvete, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice) pripravili in uspešno pridobili sredstva Evropske unije, instrumenta za predpristopno pomoč, za projekt »Ponovno prebujena arheološka najdišča – sodobna interpretacija dediščine kot temelj kulturnega turizma," je na današnji novinarski konferenci na sevniškem gradu pojasnila direktorica zavoda KŠTM Mojca Pernovšek.

Projekt , ki bo trajal do marca naslednjega leta, je tako med drugim sestavljen iz izobraževalnih delavnic, vezanih na interpretacijo dediščine, za otroke in mladino pa tudi za turistične vodnike. V zavodu KŠTM, kjer na Ajdovskem gradcu že nekaj let izvajajo animirane oglede za otroke, pa imajo v načrtu tudi postavitev interpretacijske table na arheološkem najdišču, izdelavo makete najdišča in infomat ob dostopni poti na Ajdovski gradec. V ta del sevniške občine, ki se ponaša tudi z neokrnjeno naravo, si namreč želijo privabiti čim več obiskovalcev.

Čeprav so Sevničani s projektom uspešno kandidirali na razpisu gospodarskega ministrstva, pa pogodba slabi dve leti po prijavi na razpis - kar dvajset mesecev je trajalo, da so bili objavljeni rezultati razpisa - (še) ni podpisana. To naj bi se po zagotovilih direktorice Pernovškove sicer zgodilo predvidoma konec maja, ko je napovedana tudi skupna novinarska konferenca z vsemi partnerji projekta v Slovenski Bistrici.

‹ nazaj

Komentarji (1)

16.4.2014OceniPavel 
Vse bi šlo, če bi ta center nastal po valitvi v Jajcu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava