Dolenjski župani ogorčeni, zaradi vode tudi v Ljubljano!

14.4.2014 | 14:50

Dolenjski župani ogorčeni, zaradi vode tudi v Ljubljano!
Škocjanski župan Jože Kapler s protestnim pismom v rokah. (Foto: I. N.)

Škocjanski župan Jože Kapler s protestnim pismom v rokah. (Foto: I. N.)

Novo mesto - Župani dolenjskih občin so danes strnili vrste in napovedali skupen nastop proti vladi, ki je v začetku tega meseca med 11 okoljskimi projekti zavrnila tudi sofinanciranje projekta hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske in projekt oskrbe s pitno vodo Suhe krajine, češ da zanje ni zagotovljenih virov financiranja.

Župani MO Novo mesto, občin Šentjernej, Škocjan, Straža, Žužemberk, Mirna Peč in županja občine Šmarješke Toplice so odločitev vlade sprejeli z ogorčenjem, saj se z omenjenima projektoma ukvarjajo že od leta 2007. Sledili so vsem navodilom pristojnih glede priprave projektne in investicijske dokumentacije, pripravili popolne vloge za sofinanciranje in pridobitev služnosti, izvedli postopke javnih naročil, zdaj pa s pravnomočnimi odločbami o izboru izvajalcev ostali brez obljubljenega denarja.

S projektom hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema na območju Dolenjske, vrednem blizu 18 milijonov evrov, so načrtovali sistem za izboljšanje kakovosti pitne vode, ki jo je treba že ob vsakem večjem deževju prekuhavati, zamenjavo azbestno-cementnih cevi in povečanje vodohranskez mogljivosti, ki trenutno v primeru okvare zagotavljajo le dvourno oskrbo z vodo.  Projekt suhokranjskega vodovoda, vreden 31,5 milijona evrov, pa naj bi vendarle pripeljal vodo do vseh prebivalcev v Suhi krajini, kjer naj bi bilo brez nje še okoli 20 odst. prebivalcev.

»Ogorčen sem toliko bolj, ker smo občine v pripravo projektov že vložile ogromno denarja, projekte smo sproti večkrat dopolnjevali in imeli smo vsa zagotovila, da delamo prav,« je na skupni novinarski seji na novomeški Komunali danes poudaril žužemberški župan Franc Škufca.

Župani so mu pritrdili, češ da so imeli nešteto zagotovil in stiskov rok, zdaj se je izkazalo, da so jih nekateri dajali s figo v žepu. »Take vlade ne potrebujemo, če po številnih sestankih in obljubah nič ne velja. Če bi projekte pripravljali direktno z Brusljem, bi bili uspešni, ker gre za upravičene projekte,« meni novomeški župan Alojzij Muhič.

Župani so danes podpisali skupno protestno pismo, ki ga bodo naslovili pristojnim, od katerih terjajo tudi odgovore, kako naprej. Ob zavrnitvi projektov jih jezi tudi to, da je vlada v Posavju in Prekmurju odobrila projekte, ki sploh še niso imeli pridobljenih gradbenih dovoljenj.

»Če bo treba, bomo šli tudi v Ljubljano in bomo 14 dni ob sendviču in vodi. Dolenjska ni nič slabša od drugih regij. Naj se gospodje v Ljubljani zavedajo, da živijo od dolenjskega gospodarstva,« je bil oster šentjernejski župan Franc Hudoklin.

I. N.

Galerija

Komentarji (15)

14.4.2014OceniJože 
Ja kolegi Župani, tako je prinas na Dolenjskem,jaz se sprašujem kaj počno naši Dolenjski Poslanci v Parlamentu?
14.4.2014Ocenijinx 
g.Muhič je ogorčen :) A je novinar uporabljal sarkazem ? Država ne bo dala denarja tako nesposobnemu županu. Veliko projektov so že zavozili. Na ministrstvu vedo da osel ne gre dvakrat na led.
14.4.2014OceniH2O 
Ne krivit druge za lastne napake. Poanta je v tem, da ste pripravili projekte prepozno, da župani nočete prevzeti odgovornosti in podpisati izjave, da boste projekte dokončali do konca leta 2015, drugače bi morali ves že dobljeni denar od Evrope vrniti skupaj z obrestmi, kar bi za marsikatero občino pomenilo bankrot. Evropa ni več naivna in se je ne da več goljufati z lažnimi računi in situacijami. In kdo je za to kriv? Vi, gospodje župani, zaradi vas in samo zaradi vas je Slovenija na slabem glasu in ji Evropa ne zaupa več. Preveč denarja se je pralo pod mizami in trpalo v lastne žepe in pri denarju se vse začne in konča. To vi najbolje veste. In če nismo temu sposobni sami narediti konec, so to namesto nas naredili drugi. To so dejstva, g. župani. Po domače povedano, z....... ste vso stvar in se zato nikar ne posipajte s pepelom, ne jokajte pred novinarji in kot najprej pošlihtajte stvari pri sebi in vaših občinskih upravah. Lepo, da boste šli za 14 dni v Ljubljano in tam vztrajali ob sendvičih, dokler ne dobite denarja. Vprašanje je, kdo vam bo sendviče in prenočišče plačal. Sami gotovo ne. A se vi zavedate, da marsikdo med nami navadnimi smrtniki nima več niti za sendvič? Žalostno, prekleto žalostno je nam občanom gledati te "nič krive" obraze. Da ne pozabim. Letos bodo volitve in pred župani je v ospredjuje leto rezanja trakov!!!!!!!!!
14.4.2014Ocenipost 
Kakšna napaka. Dekle in možje, zakaj se niste odločili za odhod v Ljubljano pred 40 dnevi v času pred velikonočnega posta. Bi prišparali za sendviče in nikomur od vas nebi škodilo zgubiti kakšne kilce. Lepo vas prosim, nikar ne silite takoj v Ljubljano. Počakajte do torka in na čas po Veliki noči, ko bo pasal kakšen dan posta in bo v Ljubljani priložnost za dokončno očiščenje vaših duš in teles.
14.4.2014Oceniha, ha 
S sabo vzemite samo kruh in šunko, vode imajo v Ljubljani več kot preveč če je že Dolenjci nimamo. Rad bi videl, kako se pritiska na vlado in se ji grozi s sendvičem v roki. Ste pa Kljukci. Gladovno stavkajte in upam, da vas vlada ne bo slišala naslednjega pol leta, ha, ha.
15.4.2014Ocenirafko 
SEJ SO NA VLADI SAMI ZVEZDNIKI PS, SAMI KRIŽMANOVI KOLEGI , VSE SO SE DOGOVORILI , NAREDILI PA NIČ ----RAFKO KRIŽMAN BO S TAKIMI PODPORNIKI IZ LJUBLJANE SIGURNO DUBU ŽUPANSKE VOLITVE .... MI SI ŽELIMO NOVEGA ---MUHIČA----KRIŽMANA, POL NAS ŠE BOG NE REŠI ....
15.4.2014Ocenixy 
no, no, Renata Brunskole bo vse zrihtala. Že kriči po parlamentu, pa pred vrati Alenke Bratušek že nekaj dni stoji, od 4.4., ko se je to izvedelo, da bo tako.
15.4.2014OceniJan 
Saj ni čudno. Zaradi mahinacij pri CERODU in ovadbah okoli tega in izgubljenih milijonih... kdo bo trenutni županski gardi še zaupal kakšen euro? Počakali bodo da bodo volitve mimo. Država in EU vedo kdaj so bili nategnjeni.
15.4.2014Ocenijos 
aj, Jan. Denar iz eu šparajo pingvini za druge stvari, pomiritev strasti znotraj pingvinske stranke, kot nagrado prvemu pingvinu, da se bo lažje šopiril jeseni. Briga jih podeželje.
15.4.2014OceniJa 
Ja Jos, tudi to je res. Ampak župani so si ob požrešnosti nekaterih (za Novo mesto se ve kdo so ti ljudje), tudi naredili svoj delež da smo sedaj ljudje ostali brez kvalitetne pitne vode.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava