FOTO: Praznik kruha in vina v Beli Cerkvi

15.4.2014 | 07:40

Zmagovalni kruh Jožeta Košaka.

Zmagovalni kruh Jožeta Košaka.

Bela Cerkev - Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ter Zveza kmetic Slovenije sta ta konec tedna pripravila že 4. državno ocenjevanje kruha iz različnih vrst žit. Kot vedno, so se organizatorji tudi tokrat izkazali, najlepša nagrada za ves trud pa je gotovo bila množica obiskovalcev, ki si je z zanimanje ogledala tako razstavo kruha, kot dogajanje na stojnicah domače in umetnostne obrti ter samo prireditev s podelitvijo priznanj.

Razstava kruha v kulturnem domu je bila prava paša za oči.

Razstava kruha v kulturnem domu je bila prava paša za oči.

Kot je povedala predsednica društva Sonja Košak, je bila udeležba tokrat neverjetna, saj so ocenjevali kar 165 kruhov različnih vrst. Kruh so ocenjevale tri tričlanske komisije, skupna ocena pa je bila kljub nekaj napotkom in opozorilom glede soli in začimb dobra – kruh je vsako leto boljši.

Najboljši kruh Jože Košak

Najboljšega je letos spekel Jože Košak iz Mlina Košak iz Družinske vasi in sicer pšeničnega belega (97,67), sledijo: Polona Rotar Bizant poprtnik (97,33), Julija Škrabl velikonočni kruh (79,33), Joël Plisson bretanjskega (79,00) ter Ivica Lužar Pungeršič prazničnega (79,00). Ostale rezultate ocenjevanja najdite v priponkah.

Najboljši belocerkovški vinogradniki.

Najboljši belocerkovški vinogradniki.

Društvo vinogradnikov Bela Cerkev, ki mu predseduje Jože Košak, je na prireditvi podelilo tudi priznanja najboljšim vinogradnikom v lanskem letu. Najbolje ocenjen cviček, oz. kralj cvička je z oceno 16,23 postal Vili Gruden (velika zlata), 2. mesto je z isto oceno kot zmagovalec dosegel Vlado Turk, šampion ocenjevanja je z rumenim muškatom postal Aleš Kopina (18,23), Alojz Schweiger je imel najbolje ocenjeno dolenjsko belo (17,03) in Jože Strmec najboljšo modro frankinjo (17,80).

Obiskovalce so nasmejali domači amaterski igralci s humornim skečem.

Obiskovalce so nasmejali domači amaterski igralci s humornim skečem.

Prireditev, ki jo je prijetno povezovala Majda Kušer Ambrožič, so popestrili glasbeniki Godbe na pihala občine Šmarješke Toplice, ljudske pevke Klasje iz Škocjana, ter domači amaterski igralci. Zbrane so nagovorili: predsednika Zveze kmetic Slovenije Irena Ule ter šmarješka županja Bernardka Krnc.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (1)

15.4.2014Ocenivincenc 
malo preveč fotografij obrazov in premajhna predstavitev domače dobrote - KRUHA !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava