Tomažev most do konca septembra

16.4.2014 | 09:00

Tomažev most ima sicer status kulturne dediščine, ker je eden zadnjih lesenih mostov v  zgornjem toku reke Krke. Zgrajen je bil v začetku 19. stoletja, po letu  1945 so ga predelali, zadnja leta, preden ga je odnesla povodenj. (Foto: J. A.)

Tomažev most ima sicer status kulturne dediščine, ker je eden zadnjih lesenih mostov v zgornjem toku reke Krke. Zgrajen je bil v začetku 19. stoletja, po letu 1945 so ga predelali, zadnja leta, preden ga je odnesla povodenj. (Foto: J. A.)

Žužemberk - Novomeško Cestno gradbeno podjetje (CGP) je v teh dneh začelo graditi novi Tomažev most v Žužemberku. Pogodbo zanj je izvajalec z občino Žužemberk podpisal že lansko jesen, a so čakali še na podpis ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki bo za naložbo, vredno 440 tisočakov, prispevalo 276 tisoč evrov.

»Ministrstvo bo denar nakazalo z naslova sanacij po poplavah septembra 2010, takrat je Tomažev most dokončno uničilo,« je pojasnil žužemberški župan Franc Škufca, ki je priznal, da jim je država za ta most namenila nekaj manj denarja, kot so sprva načrtovali, mislili so, da bodo dobili 300 tisočakov. Razliko bo poravnala občina, nekaj iz fonda za naravne nesreče, ostalo pa iz proračuna.

Ker si je žužemberška občina v zadnjih letih nabrala veliko izkušenj z gradnjo mostov, je odgovornim povsem jasno, da v strugo med drstenjem rib ne smejo posegati. »S posegom v Krko smo seznanili tudi zavod za ribištvo, njihovega soglasja za predčasna dela še nimamo. Pred gradnjo v strugi bo tudi še veliko drugih del, od razdiranja lesene konstrukcije in opornih zidov na brežinah in gradnje nasipov,« pojasni Škufca ter omeni, da se sme v strugi delati med junijem in septembrom.

S CGP je občina podpisala aneks, po katerem mora izvajalec dela dokončati do konca septembra. Novi Tomažev most bo dolg 52 metrov, širina vozne površine bo tri metre in pol, na njem bodo uredili pohodni del za pešce, nosilnost bo osem ton. Temelji in deli stebrov, ki bodo v vodi, bodo betonski, vidni del pa bo iz macesnovega lesa. Promet po njem bo potekal enosmerno.

»To bo velika pridobitev za prebivalce Trških Njiv in vaščane nekaterih vasi v KS Hinje, saj bodo v središče Žužemberka lahko prihajali po krajši povezavi in še ulic Breg in Nad Miklavžem ne bodo obremenjevali,« meni župan.

Tomažev most ima sicer status kulturne dediščine, ker je eden zadnjih lesenih mostov v zgornjem toku reke Krke. Zgrajen je bil v začetku 19. stoletja, po letu 1945 so ga predelali, zadnja leta, preden ga je odnesla povodenj, pa je bil prehoden samo še na lastno odgovornost.

Članek je bil objavljen 10. aprila 2014 v 15. št. Dolenjskega lista.

J. Ambrožič

Komentarji (3)

16.4.2014OceniJOSEFF 
vsaka čast Žužemberčanom pri dejavnih in izdelanih projektih!
17.4.2014OceniJakob Gale 
In se sliši naokoli, da se v občini ničesar ne dela, obnavlja, da se samo krade in podobno. Očitno to ni res. Ne samo to - tudi določene osebe so priskočile na pomoč pri gradnji mostu z določenimi uslugami, zatorej - bravo občina in občani! Mnogim bo novi most tudi precej skrajšal pot do žužemberskega trga, zato osebno res ne vidim vzroka, zakaj nekateri v občini vztrajno širijo govorice o nepravilnostih sedanjega občinskega vodstva. Očitno gre tu izključno za politične spletke in želji za prevzem občinske oblasti. Če ne drugače - z blatenjem. In pri tem mostu je blatna edino - struga reke Krke.
18.4.2014Ocenijest 
Včeraj je bila na nacionalki oddaja Tarča. Debata je tekla o porabi evropskih sredstev in o zadrževanju 180 mio EUR izplačil iz evropske blagajne zaradi nepravilnosti pri koriščenju teh sredstev. Kot primer slabe prakse so v oddaji predstavili projekt gradnje širokopasovnega omrežja v sedmih občinah (med njimi je tudi Občine Žužemberk), kjer se je projekt iz prvotnih 5 mio EUR podražil na 12 mio EUR. Zaradi nepravilnosti bodo morale občine ta denar vrniti in v zvezi s tem so že napovedane tožbe. V sliki je bilo prikazano vseh sedem županov, ki so se v zvezi s tem projektom sestali v Mokronogu in med njimi je bil tudi g. Franc Škufca. Ponovitev oddaje bo danes, 18. 4. 2014, ob 13:30 uri na prvem programu. Vsekakor njen ogled toplo priporočam. Zanimivo je pa to, da se o celotni zadevi molči in da o tem ni seznanjen niti občinski svet in niti mi občani. Se potem človek sploh lahko čudi, da ni poročil nadzornega odbora občine o porabljenih sredstvih, postavlja pa se tudi vprašanje ali tak način dela ne vodi naše občine v bankrot. Mnenje o celotni zadevi pa naj si po ogledu oddaje ustvari vsak sam.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava