posavje

Pater Karel Gržan: "Če ne bo evolucije, nas čaka revolucija"

17.4.2014 | 16:00 | A. K.

Pater Karel Gržan. (Foto: A. K.)

Pater Karel Gržan. (Foto: A. K.)

Magister teologije in doktor literarnih ved je vse prej kot običajen duhovnik. Zase pravi, da je človek, ki nenehno razmišlja. Pisanje — do zdaj je izdal že več kot 30 knjig — opisuje kot garanje, a brez njega ne more. Ko govori, to počne brez dlake na jeziku, pa čeprav gre za občutljiva vprašanja, kot so odprava celibata v Cerkvi, homoseksualnost in pedofilija. V srca Posavcev se je pater Karel Gržan zasidral med službovanjem na Razborju pod Lisco, kjer je z njegovo pomočjo zaživela Don Pierinova komuna za odvisnike in kasneje še prva v Sloveniji za odvisnice.

S svojimi razmišljanji in dejanji sicer niste ravno tipičen predstavnik slovenskega duhovništva. Ali ste imeli kdaj zaradi tega težave?

Nikoli nisem imel težav z ljudmi duha v Cerkvi, bolj sem imel težave z ljudmi, ki zastopajo interes kapitala. Z ljudmi, ki zastopajo interes boga, pa nikoli.

Zaradi številnih afer, ki so povezane z rimskokatoliško cerkvijo pri nas, je ta izgubila precej svojega nekdanjega ugleda. Pa je to dovolj za evolucijski premik, h kateremu pozivate?

Mislim, da se velik del Cerkve že trezni, nekateri pa kakor da še vedno ne želijo videti posledic napačnih usmeritev, ampak jih bodo tudi na pobudo zdajšnjega papeža gotovo morali prepoznati. Nič več ne more biti tako, kot je bilo, če je bilo v napačni smeri. Stiska ljudi, stiska časa kliče k duhovni prebuditvi, in če kot institucija zastopamo boljši delček v svetu, moramo tako tudi ravnati. Ne pa z drugimi interesi, predvsem interesi kapitala, dušiti božjega duha. Že Jezus je rekel, da mamon tega sveta in božji duh ne gresta skupaj.

Če evolucije ne bo, lahko potem pričakujemo revolucijo?

Če ustanove, ki so v službi življenja, pa s tem ne mislim le na Cerkev, ne bodo toliko modre in ne bodo dopustile evolucije, ki ji je dozorel čas, ker stiska navzven in navznoter poka po šivih, se bo nujno dogodila revolucija. Molk, ki ga doživljamo zdaj, je sila nevaren. Ker stopnjuje notranji pritisk in nepredvidljivost prebuditve. Modri voditelji zato dopuščajo evolucijo, delajo za razvoj, neumni pa doživijo posledice lastne nespameti.

Celoten intervju s patrom Karlom Gržanom si lahko preberete v današnjem tiskanem Dolenjskem listu!

‹ nazaj

Komentarji (7)

17.4.2014Ocenirealen 
Hvala Bogu za takšne duhovnike. O, da bi imeli v Novem mestu takšnega škofa kot je pater Karel Gržan. Vera bi šla navzgor. in ljudje bi imeli škofa, ki bi šel med njih ne pa sedaj, ko imam samo častihlepje in vzvišenost...
17.4.2014Ocenipater? 
Kakšen pater pa je to, če govori samo o nekem bogu in ne o Bogu?
18.4.2014Ocenirealen 
Pater je govoril o pravem Bogu, novinar je žal zapisal z malo začetnico. Ja bi moral tudi pater sam tipkat pa bi bilo, če ne bi kakšen lektor potem pa popravil....
18.4.2014Ocenipederle 
Vera bo pridobila v SLO podporo,ko se ne bojo v Cerkvi kazali spreobrnjeni Komunisti,kot so Pederle,Janža,Bavči,Rupsi,Brejko,kORENJAK,Lisjak........Pa ko bo Cerkev javno priznala svoje lopovščine v denarnih transakcijah in opsodila pedofilijo v RKC.
19.4.2014Ocenijuda 
Smo udbovcev se moremo znebit jih lustrirat in doživljensko prepovedat politično delovat. Pobrat jim miliarde ki so jih pokradli, večji del najodgovornejših pa V dachov.
19.4.2014OceniŠpricana Nuna 
Edina solucija je REVOLUCIJA!
22.4.2014OceniJakob Gale 
Pater Karel Gržan komentira: Nikoli nisem imel težav z ljudmi duha v Cerkvi, bolj sem imel težave z ljudmi, ki zastopajo interes kapitala. Z ljudmi, ki zastopajo interes boga, pa nikoli. Nekaj mi ne gre v račun. Kdo drugi pa je, razen cerkvenih, ki naj bi zastopali Boga, večji zastopnik kapitala od njih? Kdo ima največje dolgove, ki so spravili veliko družin na rob preživetja, kakor ravno predstavniki vere s svojimi denarnimi transakcijami, ki so vse po vrsti propadle. Kdo ima največ svetovnega kapitala v svojih rokah, če ne ravno oni? Papež poziva duhovščino k skromnosti, a je ni videti na nobenem koraku. Naš kardinal Rode je eden lepših primerov izigravanja, ko je najprej želel v miru počivati na Goričanah, a si je premislil, potem, ko je papirnica vložila nekaj milijonov za ureditev njegovega bivališča. In sedaj imajo zaradi tega težave. Kardinal očitno ni mislil na vse tiste, ki bodo lahko zaradi njegove odločitve ostali brez dohodka. Je bilo tudi to Božje delo in njegov skrivni načrt za človeštvo? Dejanje, ki ga navadni smrtniki ne razumemo? Slovenska Cerkev se bo težko pobrala in pridobila nazaj ugledmed ljudmi, ne glede na to, koga vse pozapremo in jim vse odvzamemo. Toliko, kolikor so vzeli ravno ti predstavniki duha v vsem svojem trajanu, ni vzel nihče. Od svojega bogatstva ti predstavniki niso naredili nikoli nobenega doma za ostarele ali onemogle, nikoli niso dajali svoj kapital ljudstvu. Vedno so ga - in ga še - samo jemljejo. In jasno, da če si njihov član, da z njimi ni težav. Eh, pater.....niso vse ovčice ovce.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava