Kastelic glede Trima pisal Bratuškovi

17.4.2014 | 10:35

Alojzij Kastelic (Foto: arhiv DL)

Alojzij Kastelic (Foto: arhiv DL)

Trebnje - Kot smo poročali, trebanjskemu velikanu Trimu grozi stečaj, saj banke, ki so po konverziji terjatev prevzele lastništvo  podjetja, še vedno niso izpolnile dogovora o prestrukturiranju in zagotovile sedem milijonov evrov poroštev. Za odgovorno ukrepanje se je ob včerajšnjem obisku zavzel tudi minister za gospodarstvo Metod Dragonja, s pismo predsednici vlade pa je zdaj pohitel še trebanjski župan Alojzij Kastelic.

Takole piše: "Te dni se dogajajo usodne odločitve, ki bodo trajno zaznamovale Trebnje in ljudi, ki tukaj živijo in delajo. Trimo d.d. je bil dolga leta paradni konj gospodarstva širšega zgornjedolenjskega območja. Zaradi nastale gospodarske krize, je zašel v težave in je danes na prelomni točki, ali bo obstal ali pa propadel.

Pozitivne strani Trima so visoka dodana vrednost na proizvod, 90 odst. izvoza na zahtevne zahodne trge, lastna blagovna znamka, tehnološko najsodobnejša oprema, motivirana in usposobljena delovna sila, široka prodajna mreža po vsem svetu. Težave pa so obratni kapital in insolventnost ter garancije za dobavitelje in kupce.

V preteklih mesecih je na ta račun Trimo izgubil že za 10 milijonov evrov poslov. Vse kar potrebuje je cca 6 do 7 milijonov evrov garancij do dobaviteljev in kupcev, s čimer bi se zagnal pospešen cikel proizvodnje in prodaje in znižali stroški.

Konzorcij bank, ki so tudi lastniki, zadržuje izvedbo prestrukturiranja in ne omogoči normalnega poslovanja družbi Trimo. S tem si žaga vejo na kateri sedi.

Država je z velikanskim vložkom pokrila bančno luknjo in od teh bank upravičeno pričakujemo, da bodo zagotovila normalen finančni tok vsem perspektivnim gospodarskim subjektom. Če v 30 dneh ne bo te podpore s strani bank, je Trimo obsojen na stečaj. Kaj pa to pomeni za banke, ki so hkrati lastnice?

Po oceni nekaterih je Trimo danes vreden cca. 50 mililjonv evrov, s stečajem pa bo izplen banke cca 5-10 mil. evrov, glede na podobne primere v Sloveniji v preteklih letih. Na ta način bodo banke izgubile največ, hkrati pa izgublja tudi država in nenazadnje zaposleni občani ter občina Trebnje.

Zakaj država se sprašujete? 588 delovnih mest, tehnološko zahtevnih, bi se s stečajem ukinilo, kar pomeni cca 8,8 mil. evrov, če računamo, da ustvarjanje takega delovnega mesta stane 15,000 evrov, kakor izračunavajo ekonomisti. Pa to ni še vse, 588 delavcev bo neposredno iz proračuna države imelo pravico do nadomestila in drugih socialnih transferjev v štirih letih za cca 11,3 mil evrov, če računamo samo 400 evrov mesečno.

Moja analiza ne posega na področje prispevkov zaposlenih, ki jih ne bo v proračun in tudi ne, da je ob morebitnem padcu še posredno povezanih 500 kooperantov ali malih podjetnikov, ki večino prihodkov ustvarijo z storitvami za Trimo d.d..

Spoštovana ga. predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, spoštovani bančniki. Seveda ne želim, da nekontrolirano podpirate gospodarske subjekte brez perspektive, vendar bo velikanska škoda za vse, če ne bomo ohranili zdrav del perspektivnih podjetji.

V ZDA je 2009 Barak Obama v 30 dneh finančno podprl GM in je v dveh letih izplaval iz težav in vrnil v proračun glavnico z obrestmi."

B. B.

Komentarji (31)

17.4.2014OceniMatej 
On bo pisal takšna pisma, ker sploh ne razume ne situacije, ne zapisanega. Svojo firmo je spravil v stečaj, zdaj se pase na občinskem denarju in takšna oseba bo govorila, kaj je prav in kaj ne? Pa da se razumemo, če je možno razumno pomagati Trimu, mu dajmo, vendar je Kastelic, ki sam ni bil sposoben voditi svoje firme, zadnja oseba, ki lahko piše glede tega.
17.4.2014OceniGrega 
Banke bodo rešile Trimo, to je že itak jasno in tudi dale poroštva. Tudi novi direktor je že izbran. Kastelic to samo populistično izkorišča, da se bo lahko hvalil, da je tudi on s tem pismom pripomogel k temu. Pravi pajac, ljudje pa ovce!
17.4.2014Ocenipavel 
a res gregor? Od kod pa to veš? Je pa res, da je Kastelic tudi v Ljubljano pisal glede preplastitve ceste skozi Trebnje šele takrat, ko je dobil informacijo, da bo Dars v tistem mesecu na novo preplastil cesto skozi Trebnje. In zopet je kao pomagal pri temu. Če je to, kar ti navajaš res, potem je pravi lisjak.
17.4.2014OceniFifi 
KAJ PA JE TAKEGA NAPISAL KAR NI RES IN NI PO KMEČKI LOGIKI. KAJ STA PA VIDVA KRITIZERJA NAREDILA. SEDAJ NE GRE ZA LEVE ALI DESNE IN VSAK NAJ PROBA NAREDIT SVOJE DA NEBO KATASTROFA ZA LJUDI. BRAVO ŽUPAN, TAKO NAPREJ. IN DA BOŠ KANDIDIRAL V JESEN.
17.4.2014Ocenivedež 
Ja, ena je ta varianta, ki jo navaja Grega, možen pa je scenarij tudi, da banke namenoma pahnejo Trimo v stečaj, da se nato poceni proda tujemu kupcu, ki jih je pet-šest. Vsekakor interes za Trimo obstaja in Trimo bo nadaljeval zgodbo v Trebnjem, vprašanje je le, kako se bo ta prodaja izvedla oz bolje rečeno, kdo se bo pri tem omastil. Takšnale pisma županov ali ostalih politikov pa pri takšnih zgodbah ne zaležejo nič in so le promocija.
17.4.2014OceniGrega 
fifi, kdo pa koga kritizira. Ti pa zadeve takoj obrneš na politiko. Samo navajam, da se že ve, kaj bo s Trimom in da takšna pisma nič ne pripomorejo, kot je zapisal vedež.
17.4.2014OceniMatej 
ti pa si res en fifi. sej sem napisal, da je treba pomagat, ti pa takoj misliš, da smo vsi kot ti in da vse obrnemo na politiko.
17.4.2014Ocenijn 
bravo župan, piši še naprej pisma, kradi in hodi po sodiščih zaradi kraje javnega denarja, ovce te bodo pa imele rade. to si hotel napisat fifi, ne? buh ti pomagej. le kaj ma to zveze s trimom?
17.4.2014OceniNOBEN 
JA, GREGA IMA PRAV. PONUJENO JE ŽE DIREKTORSKO MESTO ENI OSEBI, LAHKO BI TUDI ZAPISAL ZAČETNICI, KAR POMENI, DA JE ZGODBA LE PRIVLAČNA PROMOCIJSKA ZGODBA
17.4.2014OceniMajda 
A to mislite na GJ, da mu je ponujeno ali koga drugega?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava