kultura

V muzeju bo letošnje leto Jakčevo

17.4.2014 | 15:00 | I. V.

Letošnji razstavni program Dolenjskega muzeja je predstavil namestnik direktorja in arhitekt Borut Križ (levo) s sodelavci. (Foto: I. Vidmar)

Letošnji razstavni program Dolenjskega muzeja je predstavil namestnik direktorja in arhitekt Borut Križ (levo) s sodelavci. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - V Dolenjskem muzeju so danes predstavili letošnji progam razstavne dejavnosti od arheološke in etnološke do likovne in fotografske. Osrednji dogodek v Dolenjskem muzeju bo nova stalna razstava Božidar Jakac v Jakčevem domu, ki jo bodo odprli 27. oktobra, Božidarju Jakcu pa bo posvečena tudi fotografska razstava Razširjeni pogled: Božidar Jakac in fotografija, ki jo bodo odprli novembra.

Prvi letošnji razstavi sta že na ogled - likovna razstava San-Jan v Jakčevem domu in gostujoča arheološka razstava Tolminskega muzeja Keltskih konj topot.

Še ta mesec, 25. aprila, bo odprta likovna razstava Ive Šubica Brezčasne podobe, 1. maja se bodo novomeški arheologi z razstavo Odsevi prazgodovine v bronu predstavili v pobratenem poljskem mestu Torun, 5. maja pa se bodo začeli tradicionalni deseti novomeški likovni dnevi.

Ob mednarodnem dnevu muzejev si bodo Novomeščani 18. maja v Dolenjskem muzeju lahko ogledali tri dokumentarne filme iz arhiva RTV Slovenija iz oddaje Kalejdoskop režiserja Draga Kocjančiča Mlin pod Gorjanci, Šentjernejski petelini in Grad pod Gorjanci.

1. junija bodo v muzeju znova na ogled predmeti iz depojev, tokrat bodo razstavili 200 razglednic dolenjskih gradov.

Na poletno noč, 21. junija, bodo v muzeju odprli vrata Knezove sobe, kjer bodo pripravili arheološko razstavo Kneginja s Kapiteljske njive, na kateri bodo predstavili najdbe iz izjemno bogatega, leta 2009 odprtega ženskega groba.  Poleg tega bo ta dan v muzeju tudi delavnica, v kateri bo steklarka predstavila izdelavo steklenih jagod, kakršne novomeški arheologi odkrivajo na Kapiteljski njivi in drugih najdiščih v Novem mestu. Ta dan bo v Jakčevem domu odprta tudi razstava 10. likovnih dnevov.

Stoletnice začetka prve svetovne vojne se bodo v novomeškem muzeju spomnili v drugi polovici septembra, ko bodo pripravili manjšo razstavo, na kateri bo na ogled tudi vojaški kovček, katerega lastnik, doma z Dolenjske, se je kot avstro-ogrski vojak boril na ruski fronti.

Poleg omenjenega imajo v muzeju v načrtu še dve fotografski razstavi - 3. oktobra bo razstavo Skice iz Amerike odprl novomeški fotograf Boštjan Pucelj, 21. julija pa je predvideno odprtje razstave letošnjega festivala fotografije Fotopub, za katerega pa še ni jasno, ali letos sploh bo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava