Občina bo odstopila od projekta Cerod 2, če…

18.4.2014 | 08:10

Občina bo odstopila od projekta Cerod 2, če…
Občina bo odstopila od projekta Cerod 2, če…

Novo mesto - Če na ministrstvu za kmetijstvo in okolje do petka, 25. aprila, ne bodo podpisali pogodbe o sofinanciranju projekta Cerod II iz sredstev evropskega kohezijskega sklada in države, bo občina od projekta odstopila in že vloženi denar v projekt terjala od države po sodni poti. Tako je sinoči na seji občinskega sveta napovedal novomeški župan Alojzij Muhič.

Novomeška občina ima namreč že od začetka lanskega decembra v rokah sklep ministrstva za kmetijstvo in okolje o sofinanciranju projekta, za katerega naj bi iz kohezijskega sklada in države pridobili 26 milijonov evrov, a pogodba kljub več zagotovilom pristojnih ni podpisana.

»Če nadaljujemo, bo vse strošek občin. Glede na to da imamo pravnomočno veljavno odločbo za gradnjo bomo takoj vložili tožbo proti državi. Pozanimal sem se pri drugih županih, te tožbe so hitro rešljive in v prid lokalne skupnosti,« je novinarjem po seji dejal župan.

I. N.

Galerija

Komentarji (11)

18.4.2014Ocenianonymous 
Zanimivo, župan Muhič je namreč včeraj na TV v oddaji Tarča jasno in glasno izjavil, da gradbenega dovoljenja še nima. Kaj sedaj, ga ima ali ne?
18.4.2014OceniDavkoplačevalec 
Kako bo pa potem lahko svetnik Matjaž Engel dobil službo na Cerodu? Ptički že čivkajo, da bo dobil tam zaposlitev. Poplačilo jaz tebi-ti meni. Sram naj vas bo! Večina svetnikov še ne ve, kaj pomeni zares delati.
18.4.2014OceniJan 
Verjetno spet ni kaj prebral pa samo podpisal. Če je miljionski projekt naš župan nič ne ve o tem, tako kot o RICu ne. Važno da je njegova ljubljenka tam direktorica.
18.4.2014Oceniokoljevarstveniki 
Za svetnike MO NM menim in predvidevamo, da so to izobraženi ljudje, ki imajo svoj ego ali svoj jaz. Čudijo nas te izjave pristojnih o podpisu pogodbe, o sofinanciranju in sklepu MKO-ja o črpanju iz kohezijskega sklada. Ljudje božji ! Ali ne vidite, da ne izpolnjujete vseh pogojev kljub temu, da so vam inšpektorji pogledali skozi prste. Ali mislite, da se OVD pridobi v 5 mesecih, kot v primeru P.S., ki so jim jih zdaj anulirali. Okoljevarstveniki že dalj časa opozarjamo na *burlesko iz CEROD-a*, ker ni bilo odziva na lokalni ravni smo dobili sogovornike na državnem nivoju, ki potrjujejo naše navedbe. Glede tožbe pa je dobro, da imajo občine *denarja kot solate* saj bodo lahko vnaprej plačale za naumnosti, ki so jih nekateri počnejo. Nekdo ni svojega posla opravil, kdo pa sami vedo!!! DOD
18.4.2014OceniBlaž 
Če ne bo Cerod-a 2, potem ne sme biti tudi Cerod-a 1 - potemtakem se mora to smetišče zapreti.... Evropa ni dala, denarja za polovičarsko smetarsko ureditev...nekdo bo očitno moral vračati Evropska sredstva!!!
19.4.2014OceniDOLENJSKO OKOLJSKO DRUŠTVO 
Čudi nas, ko smo v oktobru 2013 apelirali na nekakšne hvale v javnosti o nadaljevanju CEROD 2 oz. MBO-ja in opozorili, da je potrebno takoj vložiti vlogo za izdelavo OVD-ja, ki je lahko osnova za pridobivanje GD kar pomeni, da pravnomočnost OVD-ja potrdijo ob izdaji GD. Problem so civilne pobude, ki jih mora ARSO pogojno z izdajo OVD-ja upoštevati, kar lahko pomeni okoljevarstveni kolaps. To pomeni, da država nima vseh zakonskih uzvodov, da bi Občini NM vzela sredstva kohezije iz I. faze. Možen je tudi scenarij, da država mal zamiži saj nekdo nekaj ni naredil, glede priprave dokumentacije ta nekdo pa ni samo MO NM ampak tudi vse ostale OBČINE ali lastniki CEROD-a. Te so bile do zdaj samo opazovalci in poročevalci v občinskih svetih, koliko so naredili na tem področju?? So časi, ko ne moremo več samo reči *mizica pogrni se* ampak čas je, da nekaj naredimo, a ne ! Pa še to:tisto o tožbah je pa mal smešno !
19.4.2014OceniVprašanje 
Ali bi občina na prihodnjih volitvah lahko dobila politično vodstvo, ki bi naredilo še več škode ? Samo vprašam
20.4.2014OceniTini 
Država ni naumna, kaj so vse počeli z smetmi od papirnatega služenja. do čudne koncesije oddane za reciklažo in g. Muhič si upa tako javno jajčiti in tolči po prsih, groza kako znajo vsi igrati !
21.4.2014Oceniobčinar 
Mene je kar groza kar se to dogaja v Novo mestni politiki, samo pomembno je kdo bo koga potlačil.
21.4.2014Ocenigroza 
aja groza te je? ampak volil boš pa spet iste a ne? itak naše kaj pa.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava