kolesarstvo

Po Sloveniji 2014: Odločitev na Treh kraljih

18.4.2014 | 08:55 | B. B./STA

Zaključek lanske dirke na novomeškem Glavnem trgu (Foto: B. B., arhiv DL.si)

Zaključek lanske dirke na novomeškem Glavnem trgu (Foto: B. B., arhiv DL.si)

Novo mesto, Ljubljana - Kolesarski klub Adria Mobil in Kolesarska zveza Slovenije sta včeraj v Ljubljani predstavila potek in izvedbo 21. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo na naše ceste ponovno pripeljala nekatera najbolj zveneča imena svetovnega kolesarstva.

Slovenska pentlja je eden glavnih tekmovalnih ciljev tudi za večino slovenskih kolesarskih klubov, ki se bodo od 19. do 22. junija pomerili s svetovno elito na štirih etapah v skupni dolžini 514 kilometrov.

»Letošnja dirka bo zanimiva in zahtevna tako v smislu konfiguracije etap kot z vidika močne mednarodne udeležbe«, je na uvodni predstavitvi povedal Bogdan Fink, dolgoletni direktor dirke.

Po Sloveniji  se bo tudi letos začela v Ljubljani z vožnjo na čas (8,8 km), kjer lahko tekmovalci že ustvarijo pomembno razliko pred zasledovalci. Druga etapa od Ribnice do Kočevja (160,7 km) bo z nekaj zahtevnimi vzponi in spusti razgibana, možno bo ustvariti nekaj dodatne časovne razlike, vendar za končno zmago ne bo odločilnega pomena.

Po pričakovanjih organizatorja bo o zmagovalcu odločala tretja etapa 192, ki se bo začela v Rogaški Slatini in končala z zahtevnim vzponom na vrh Sv. Trije kralji (15, km, 909 m višinske razlike) pri Slovenski Bistrici.

"Slovenija ima veliko naravnih lepot, ki jih mora pokazati. Zato smo se letos odločili, da Vršiča ne bo, da bodo priložnost za razkazovanje lepot dobili drugi kraji. Prav vse etape so zahtevne, zato je težko izbrati tisto, ki bo odločilna. Kronometer je specifičen, naslednjo selekcijo bo opravila druga etapa z vzponom na Strmo reber, ta vzpon je bil že lani, tretja etapa pa bo pokazala, kdo je dejansko najmočnejši. Zadnja etapa bo težja kot v prejšnjih letih, tako da počitka za najboljše ravno ne bo," je napovedal organizacijski direktor dirke Bogdan Fink.

Zadnja etapa bo povezala Gorenjsko in Dolenjsko, od Škofje Loke do Novega mesta, kjer bo 22. junija tradicionalni cilj dirke in razglasitev najboljših.

Kolesarska zveza Slovenije in Kolesarski klub Adria Mobil sta letos v sodelovanju s slovensko policijo organizirala posvet na temo Varovanje kolesarskih prireditev, kjer so vsem, ki so vpleteni v organizacijo in varovanje dirke, predstavili pravila in standarde varovanja in izvedbe kolesarskih prireditev.

Na letošnji dirki bo nastopilo kar 18 klubov, med njimi tudi štirje iz elitne kategorije UCI Worldtour, po pričakovanjih pa bodo na dirki nastopili tudi slovenski kolesarski kolesarji, ki tekmujejo v tujini. Svoj prihod so potrdili pri ekipah Cannondale, kjer naj bi imel pomembno vlogo svetovni prvak pri mlajših članih Matej Mohorič, Lampreju, v katerem bodo računali na Jana Polanca, avstralski Orici GreenEdge in prvič v zgodovini dirke tudi ruski Katjuši, za katero nastopa trenutno najboljši Slovenec na svetovni lestvici Simon Špilak.

Slovenci bodo tudi v drugih profesionalnih oziroma kontinentalnih ekipah, tako bodo lahko gledalci v dresu ekipe Vini Fantini pozdravili Grego Boleta, v dresu Netapp-Endure pa Blaža Jarca. Zaenkrat ni znano, če bodo v ekipah tudi kakšna zveneča imena, to se bo vedelo deset dni pred začetkom dirke.

Od slovenskih ekip bosta nastopili Radenska in Adria Mobil z Radoslavom Rogino na čelu, ki bo tudi branil lanskoletno skupno zmago. Ob izredno močni mednarodni konkurenci ponovitev vrhunskega rezultata gotovo ne bo enostavna, vendar slovenski kolesarji na dirko prihajajo dobro pripravljeni, motivirani in z jasnim ciljem – dati od sebe vse.

* Etape dirke:
1. etapa, kronometer: Ljubljana (8,8 km)
2. etapa: Ribnica - Kočevje (160,7 km)
3. etapa: Rogaška Slatina - Trije kralji (192 km)
4. etapa: Škofja Loka - Novo mesto (153 km)

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava