To soboto velikonočne kreaktivnice, bogat program tudi za naprej

18.4.2014 | 12:20

Obisk otrok iz brežiškega vrtca Mavrica.

Obisk otrok iz brežiškega vrtca Mavrica.

Pleterje - V Muzeju na prostem, ki velja za izjemen biser v prikazu eksponatov ljudskega stavbarstva na Dolenjskem , pripravljajo v prihodnjih dnevih in mesecih pester in bogat program.

Simon Udvanc in Branka Petkovšek.

Simon Udvanc in Branka Petkovšek.

Kot pravi dolgoletni skrbnik skansna, domačin Simon Udvanc, želijo, da skansen še bolj zaživi in da muzej obiskovalci doživijo kot del svoje zgodovine, ki pa je živ. Zato so se zdaj, ko so po zadnjih dveh letih velikega truda z nujnimi vzdrževalnimi deli, ki so zajemala predvsem zamenjavo dotrajanih slamnatih streh, namenili obogatiti program in vpeljati kar nekaj novosti. To jim bo uspelo tudi z novo delovno močjo – od 1. aprila do konca oktobra Udvancu preko javnih del namreč pomaga domačinka Branka Petkovšek, prof. zgodovine, zadolžena predvsem za animacijo in sprejem skupin, vodenje po muzeju, vodenje delavnic itd.

Že jutri, na velikonočno soboto, vabijo na velikonočne kreaktivnice, namenjene zlasti najmlajšim. Od 10. ure naprej bo potekalo barvanje jajčkov z naravnimi barvili, iskanje zajčkovega zaklada, sledile bodo igre na prostem ter druženje z živalmi v muzeju. Kreaktivnice bodo potekale vsako tretjo soboto v mesecu od 10. ure naprej, na njih pa bodo otroci ustvarjali iz gline, slikali, izdelovali lesene igrače itd. Seveda je otrokom v muzeju na prostem še kako zanimivo spoznavanje domačih živali, ki jih bo v prihodnje v skansnu še več.

Po besedah Petkovškove nameravajo vsako drugo soboto v mesecu v muzej na prostem povabiti še na kak zanimiv dogodek, na katerem se bodo lahko v zanimivem naravnem okolju predstavila domača društva in skupine, in posamezniki, dogodki pa naj bi kakorkoli povezane z narodnim in kulturnim izročilom, navadami in običaji.

Več o načrtih pleterskega muzeja na prostem, ki je menda edini muzej pri nas, ki je odprt prav vse dni v letu in kjer stalno dežurstvo ostaja med 9. uro in 17. uro, pa v prihodnjem Dolenjskem listu.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (14)

18.4.2014Ocenifrančesko 
Gospod Udvanc je prav gotovo opravil veliko delo. Tovrstni muzej in vse kar ponuja je res neverjeten dragulj, ki obstaja predvsem zaradi Udvančeve nepopisne želje, entuzijazma in osebnega žrtvovanja. Hvala g Udvanc! Ne morem pa mimo dejstva da sem ga obiskal trikrat in imam nekaj slabih spominov. Prvi obisk je bil fantastičen. Gospod Udvanc se je posvetil le meni in moji ženi. V zahvalo sva tam pustila kar nekaj denarja ob nakupu glinenih izdelkov. Čez pol leta sva se z ženo spet pojavila tam. Sama sva bila. Za specifično vprašanje sem želel le 5 minut njegove pozornosti. Dobil sem slabo minuto v kateri mi je jasno in glasno dal vedeti da se nima namena ubatai z menoj ... zato sem izstopil praktično še preden sem vstopil. Ljudje imamo pač včasih slab dan in sem na vse skupaj pozabil. Ker je muzej fantastičen sem tja odpeljal še moje sodelavce. Praktično nič od dogovorjenega ni držalo. Razočaran sem bil jaz in moji sodelavci. Tja ne grem nikoli več!
18.4.2014OceniMaruša 
Že vrsto let hodimo v pleterski muzej in vedno je FANTASTIČNO! Vse je kot v pravljici! Le tako naprej!
18.4.2014OceniBarka 
Lani smo si ogledali muzej. Bil je lep in poučen doživljaj. Zahvaljujemo se Simonu, ki je kljub zapiralnemu času podaljšal službo in nam razkazal muzej!
18.4.2014OceniM.Bizjak 
Čestitam za izredno predstavitev in smisel za ohranjenje kulturne dediščine. Vredno javne pohvale in državne nagrade.
18.4.2014OceniTina 
Hvala vam za lep ogled. Imate lepe in prijazne živali. Najboljši so prašički, tudi koza, ki je bila privezana je super, ampak ne pozira rada in je vedno lačna, kot naša Tončka in Tanja. Še pridemo kdaj na ogled!
18.4.2014OceniMia 
Moram priznati da se že veselim velikonočnih delavnic!!! :) vedno je poskrbljeno tako za otroke kot za odrastle!! G. Udvanc že leta vlaga sam v muzej na prostem in je pravi organizator teh prireditev. Tako da družine z otrocmi pojdite ne bo vam žal! :) mi že vrsto let obiskujemo muzej in g. Udvanc vedno pričara pravo vzdušje!!! :)
18.4.2014OceniKlemen Z. 
G. Simon je v Šentjerneju prispeval velik delež prepoznavnosti kraja. Brez njega verjetno muzeja ne bi bilo. V muzej sem večkrat pripeljal skupine in do sedaj še nismo imeli slabih izkušenj. Vsi smo vedno bili s ponudbo in razlago zelo zadovoljni in vedno bili deležni super pogostitve (hvala tudi Kartuziji). Le tako naprej Simon! Hvala za vse in za vso ljubezen do narave in prečudovitih živalic.
19.4.2014Ocenipotemtakem 
G. frančesko! Morda bi bilo dobro, da bi se držali starega pravila: "Če vam je bilo všeč, povejte vsem, če ne, povejte nam!" Kadar nekdo na prefinjen (od začetka pohvala, potem pa kritika do amena) način dela nekomu antireklamo in neposredno gospodarsko škodo, bi bilo prav, da se pod svoj prispevek podpiše s polnim imenom in priimkom.
19.4.2014Ocenifranci kocjan 
Popolnoma se pridružujem komentarju "potemtakem".Toliko truda,toliko plemenitega žrtvovanja samega sebe,kot ga daje gospod Udvanc za ohranjanje in reprezentiranje tega bisera ne morete plačati z denarjem.Še posebej ne,če ti pride fančesko si ogleda ,nekaj kupi,drugič pa pripelje skupino, izsiljuje ogled za malo ceno ali zastonj,da je imeniten. To je moje razmišlanje -poznavanje. V Zagraškem logu v Zagradu, kjer na osmih hektarih vlagamo trud z ohranjanjem naravnih vrednot in postavitve muzeja na prostem smo tudi mi imeli primer nekega frančeska,ki je zbijal ceno v parku pa bi počel vse sorte.Hval lepa za take nerodneže,ki se pri tako občutljivi vsebini kot je kolturna dediščina obnašajo ,kot slon v trgovini s porcelanom.Hvala Simon za tvoje iskreno sodelovanje z vsemi nami,ki se trudimo na tem področju.
19.4.2014OceniSimon Udvanc 
Hvala Lidiji za članek, hvala številnim pohvalam in kritiki ;) Trudimo se že 17 let v želji po ohranitvi slovenske ljudske dediščine, domačija nam predstavlja način življenja in šele potem službo. Želim, da bi naši obiskovalci bili zadovoljni, zato se trudim in v povprečju delam za muzej po 12 ur na dan, vse dni v letu. Mogoče bi po vseh teh letih rasnično potreboval kakšen dan dopusta. Zato se iskreno opravičujem vsem, kateri niso bili zadovoljni z našim(mojim) pristopom in vas vabim (če le ni razočaranje preveliko), da si naš (in vaš) muzej ogledate ponovno in se prepričate, da se resnično trudimo v zadovoljstvo vseh. Brezplačno vam bom osebno postregel s pleterskimi vini in sokom!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava