Velika sobota v znamenju pričakovanja velike noči

19.4.2014 | 08:20

Foto: arhiv; L. M.

Foto: arhiv; L. M.

Današnja velika sobota bo za vernike v znamenju pričakovanja velike noči. Po tradicionalnem običaju danes pripravljajo velikonočne jedi, med katerimi so pirhi, šunka, hren in potica, ter jih nesejo k blagoslovu. Praznovanje velike noči bodo nekateri začeli z nocojšnjimi vigilijami, papež jo bo tradicionalno vodil v vatikanski baziliki.

Velika sobota je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor so ga prenesli na veliki petek. Ta dan potekajo še zadnje priprave vernikov na veliko noč, ko je Jezus po pričevanju Svetega pisma vstal od mrtvih.

Zgodaj zjutraj tako duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. V Sloveniji je na ta dan še posebej znan blagoslov velikonočnih jedi, ki bo potekal po številnih cerkvah ter ob kapelicah in drugih znamenjih.

Tudi evangeličani na veliko soboto zakurijo velikonočni ogenj, ki simbolizira svetlobo in veselje. Prav tako pripravijo tudi jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, vendar jih ne blagoslavljajo.

Po katoliških cerkvah nocoj pripravljajo tudi velikonočne vigilije oziroma bedenja, škofje in duhovniki pa odraslim katehumenom podeljujejo zakramente uvajanja v krščanstvo, ki so krst, obhajilo in birma.

V Vatikanu se bo velikonočna vigilija začela ob 20.30, vodil pa jo bo papež Frančišek.

V ljubljanski stolnici bo velikonočno vigilijo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, med njo pa bodo krste uvajanja prejeli tudi nekateri vojaki in njihovi sorodniki. V mariborski stolnici bo vigilijo vodil apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek.

Velikonočne praznike letos skupaj s katoliki in evangeličani praznujejo tudi pravoslavni verniki. Tako bo celjski paroh in namestnik zagrebško-ljubljanskega metropolita za Slovenijo Milan Duduković dopoldne v Celju vodil liturgijo velike sobote.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava