kronika

Previdno pri uporabi možnarjev in karbida

19.4.2014 | 10:00 | STA

Previdno pri uporabi možnarjev in karbida

Policija tudi pred tokratnimi velikonočnimi in prvomajskimi prazniki poziva k previdnosti pri uporabi možnarjev in karbida ter pirotehničnih sredstev. Spomnili so, da je v preteklih letih zaradi neprevidnosti pogosto prišlo do hudih in lahkih poškodb ter motenja javnega reda in miru.

Možnarji, ki jih v nekaterih delih države med velikonočnimi prazniki pogosto uporabljajo, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanje tudi priglasitveni list. "Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ," opozarjajo na policiji.

Pojasnili so, da uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje zakon o varstvu javnega reda in miru. Ta določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki dovoljeno ob upoštevanju varnostnih navodil, ki jih zahteva zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Osebo, ki uporablja karbid ali druge plinske zmesi za pokanje ter s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženost, lahko policisti kaznujejo z globo v višini 104,33 evra.

Policija oseb, ki bodo uporabljale karbid in druge plinske zmesi za pokanje v času praznikov ter pri tem upoštevale vsa varnostna navodila, ne bo sankcionirala. Pri tem so opozorili, da pokanje ni dovoljeno v nočnem času med 22. uro zvečer in šesto uro zjutraj, saj lahko takrat motijo mir in počitek ljudi. Za kršitve je zagrožena globa v višini najmanj 83,46 evra.

Glede pirotehničnih sredstev pa so na policiji zapisali, da je prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda dva in tri, katerih glavni učinek je pok, prepovedana. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije ena je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba pa je od 26. decembra do 2. januarja. To pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki ni dovoljeno uporabljati, zagrožene globe za kršitelje pa znašajo od 400 do 1200 evrov.

‹ nazaj

Komentarji (1)

19.4.2014OceniCekuta 
Brez skrbi! Bog in alah bosta čuvala svoje ofčke.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava