gospodarstvo

V Pokolpju si najbolj želijo naložb

19.4.2014 | 12:40 | STA

Mojca Čemas Stjepanovič (Foto: arhiv; M. B. J.)

Mojca Čemas Stjepanovič (Foto: arhiv; M. B. J.)

Črnomelj - V Kanižarici pri Črnomlju so se včeraj sestali predstavniki Območnega razvojnega partnerstva (ORP) Pokolpje. Med drugim so sprejeli in potrdili spremembe Programa Pokolpje ter potrdili letošnji program promocije in privabljanja tujih ter domačih naložb. Te tudi najbolj potrebujejo, je predsednica sveta ORP Mojca Čemas Stjepanovič povedala za STA.

Po besedah črnomaljske županje in predsednice sveta ORP Pokolpje Čemas Stjepanovičeve so Program Pokolpje za obdobje med letoma 2011 in 2016 v delu, ki se dotika spodbujanja konkurenčnosti s sofinanciranjem podjetij, ki bi lahko na navedenem območja ustvarila nova delovna mesta, dopolnili s tremi dodatnimi instrumenti.

Dosedanjim instrumentom oz. javnemu razpisu za vzpostavitev mreže podjetniških inkubatorjev, ustvarjanju novih delovnih mest in promociji ter podpori pri pripravi regijskih projektov, so dodali instrumente za spodbujanje začetnih naložb podjetij.

Med temi je naštela ukrepe aktiviranja prebivalstva, revitalizacije podjetniškega okolja s podporo poslovanju, razvoju podjetij in promociji gospodarskih priložnosti ter ukrepe privabljanja tujih in domačih naložb. Gre za najbolj pomemben ukrep, saj Pokolpje najbolj potrebuje tuje in domače investitorje, ki bodo ustvarili nova delovna mesta, je poudarila županja.

S potrditvijo programa letošnjih naložb pa so dobili osnovo za podpis aneksa med pristojnim ministrstvom in pokolpskimi podizvajalskimi organizacijami, da bodo lahko vodile postopke za promocijo in privabljanje tujih naložb, je dodala.

Čemas Stjepanovičeva je še ocenila, da se omenjeni program za Pokoplje, ki predvideva več sto milijonov evrov razvojne pomoči, odvija prepočasi.

Kljub temu, da je glavnina tega denarja namenjena za območno železniško in cestno infrastrukturo, pa se je ta v glavnem še takšna, kot je bila, je še opozorila črnomaljska županja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava