avto moto

Otvoritev sezone na velikonočni ponedeljek

20.4.2014 | 17:50 | Mitja Pungarčič

Foto: arhiv; Maja Šestak in Jani Srpčič

Foto: arhiv; Maja Šestak in Jani Srpčič

Otvoritev sezone na velikonočni ponedeljek
Otvoritev sezone na velikonočni ponedeljek

Krško - Na stadionu Matije Gubca v Krškem bo jutri ponovno zahrumelo. V zibelki speedwaya na Slovenskem bo to prva letošnja preizkušnja za državno prvenstvo, v letošnji sezoni pa bo to prva od petih dirk, ki jih bodo organizirali najboljši slovenski organizatorji iz vrst AMD Krško.

Uvodna dirka bo prinesla kar nekaj novih stvari v državnem prvenstvu posameznikov. Predvsem je zanimiv podatek, da bodo letos tekmovalci lahko po novem pravilniku uporabili le ene novo zadnjo pnevmatiko za celo dirko. Do sedaj to ni bilo omejeno in so vozniki porabili na dirko od dve do tri. Temu primerno bo seveda potrebno pripraviti tudi stezo, saj pretrde steze veliko bolj obrabijo pnevmatike kot mehke.

Še posebej zanimivo bo videti, kako bodo tehnični komisarji ocenjevali, kaj sploh je rabljena pnevmatika, saj tekmovalci ne bodo rabili vseh pet voženj odvoziti na eni pnevmatiki, le ena od njih (pred finalom) bo lahko nova!

Naše mnenje je, da se s tem odpira precejšnja možnost špekulacij in različnih kriterijev od dirke do dirke. Sicer so samo idejo o tem pravilu predlagali prav iz vrst AMTK Ljubljana, ki številčno prevladujejo v komisiji za speedway pri AMZS.  Tehničnim komisarjem na dirki bo tako prepuščeno veliko, v kombinaciji s pripravo steze pa so možnosti za nešportne manipulacije precejšnje.

Pravilo pav tako sili organizatorje v pripravlo mehkejše proge, kar na tem nivoju dirkanja ni nujno dobra novica. Skratka, čas in morebitni zapleti bodo pokazali, ali je bila to prava odločitev, ostaja pa dejstvo, da bodo pravila za vse enaka. Kako se bodo izvajala, pa bomo videli v letošnji sezoni.

Kukovica se vrača po poškodbi

Na stezi v Krškem se bodo tudi letos pomerili stari znanci iz Slovenije in Hrvaške, na prvi dirki pa bodo štartno listo zapolnili še tekmovalci iz Slovaške in Češke. Od voznikov AMD Krško bodo v ponedeljek nastopili Samo Kukovica, Denis Štojs, Matic Ivačič in mladi Žiga Kovačič.

Največ se sicer pričakuje od povratnika po poškodbi Sama Kukovice, ki je na uvodnih dirkah pokazal zavidljivo formo. Na eni od pripravljalnih dirk v sosednji Italiji je celo zmagal, kar daje slutiti, da bo letos hud konkurent vsem.

Na veterana Denisa Štojsa in novopečenega očka dvojčkov bodo morali biti pozorni prav tako vsi. Lani je le za las izgubil tretje mesto v skupnem seštevku. Njegovi privrženci lahko le upajo, da je letos njegov vozni park bolje pripravljen kot lani, in če je, se ga prav tako lahko bojijo vsi.

Zanimivo bo tudi videti, kako se bosta znašla mladinca iz vrst AMD Krško Ivačič in Kovačič. Ivačič je imel lani precej slabo sezono, letos pa, kot je bilo videti na treningih, trenira precej bolj marljivo in zavzeto. Velik napredek je pokazal tudi mladi Žiga Kovačič, ki je na pripravljalnih dirkah na Poljskem, Češkem in v Italiji prav tako pokazal solidne vožnje. Od njega se sicer glede na mladost in staž ne pričakuje preveč, zna pa presenetiti katerega od starejših in izkušenejših tekmecev. Vsekakor njegov čas šele prihaja v naslednjih sezonah, zato lahko tudi neobremenjeno nabira izkušnje in veselo krade točke ostalim.

Kaj lahko pokaže Čonda?

Od posavskih voznikov bo na dirki nastopil še lanski vice prvak Slovenije Aleksander Čonda, ki bo tudi letos branil barve prekmurskega ST Lendava. Kljub temu zaradi sloga vožnje ostaja velik magnet za publiko iz Posavja in Dolenjske.

Vsekakor bo zanimivo videti, ali bo letos Čonda uspel na kateri od dirk premagati najboljšega slovenskega speedwayista zadnjega desetletja Mateja Žagarja oz. celo mogoče celo resneje ogroziti njegov naslov.

V preteklih letih mu je to sicer ob bučnem odobravanju publike uspevalo, le lanska sezona je bila glede tega zanj sušna. Žagar si je očitno zapomnil, da njega in še koga ne sme jemati prelahko in tako lani Čonda ni premagal Žagarja niti enkrat. Če bi mu to zopet uspelo letos, bi bilo to precej dobro, ne samo zanj, temveč tudi za gledalce in državno prvenstvo nasploh.

Od ostalih slovenskih voznikov bodo na dirki nastopili še Ljubljančani Matic Vodrih, Maks Gregorič, Jernej Pečnik in povratnik po poškodbi Nejc Malešič. Iz ST Lendave pa zraven Čonde prihajata še Ladislav Vida in Dalibor Bot.

Brez Pavlica

Na štartu bodo še hrvaški in češki tekmovalci. S Hrvaške bosta nastopila Renato Cvetko in Karlo Majnič, ne pa tudi najboljši voznik sosedov Jurice Pavlica, ki ima v ponedeljek dirko svojega poljskega kluba v njihovi profesionalni ligi. Štartno vrsto bosta tako zapolnila še Slovak Partik Buri in Čeha Rene Vidner ter kot rezerva Josef Novak.

Amaterska liga

Za vse ljubitelje speedwaya in nostalgike pa po zaslugi funkcionarjev AMD Krško prihaja vesela novica. Krčani so namreč dali pobudo za veteransko ligo, pri AMZS pa so jih uslišali in naredili tako imenovano amatersko ligo. Zasluge gredo predvsem Gregorju Arnšku in Jocu Radkoviču.

Sestavljen je pravilnik in kriteriji za upokojene dirkače, ki so z navdušenjem sprejeli pobudo in v naslednjem tednu se v Krškem začnejo treningi in priprave tudi za njih. Po naši informacijah so zdravniški pregled in vse ostalo opravili nekdanji prvak iz vrst AMD Krško Jože Pepi Žibert, Roman Špitaler in Franci Geršak. Kot pa so k nam pritekle informacije, pa se bodo te lige lotili tudi drugod po Sloveniji, saj prihajajo spodbudne informacije tudi iz ljubljanskega in lendavskega konca.

Iz Ljubljane naj bi se na steze vrnili naš občasni strokovni so komentator šestkratni prvak Gregor Pintar, Martin Peterca, Tomaž Korelc in tudi sedanji selektor slovenske izbrane vrste Franci Kalin. Iz Lendave se bosta tovrstnih dirk verjetno udeležila Jožef Koren in Andrej Matjašec, o morebitnem nastopu na kakšni od dirk pa razmišlja tudi legendarni Štefan Kekec.

Vsekakor bodo ljubitelji in nostalgiki speedwaya lahko kmalu videli svoje nekdanje ljubljence na tovrstnih ekshibicijskih dirkah, ki jih organizatorji prvenstva napovedujejo letos kar nekaj. Štartno vrsto naj bi zapolnili tudi nekateri odlični bivši tekmovalci iz sosednjih držav.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava