Velikonočni ponedeljek čas za obiske sorodnikov in prijateljev

21.4.2014 | 07:30

V Metliki bodo danes popoldne zavirali kolo. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

V Metliki bodo danes popoldne zavirali kolo. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Na velikonočni ponedeljek, dan po veliki noči, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po ljudskem običaju verniki tega dne tudi sami obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo. "Lomljenje kruha" je tako izraz, ki so ga prvi kristjani uporabljali za daritev maše.

Po ljudskem običaju je ta dan namenjen obiskom. Dela prost dan številni izkoristijo tudi za izlete. Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja, v več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov, ponekod pa jih tudi skrivajo in iščejo.

Danes bo v Mirni Peči potekal tudi že tradicionalen, 16. blagoslov motorjev. Pri tem organizatorji na podlagi izkušenj iz preteklih let pričakujejo več tisoč motoristov. Na prireditvi se bodo predstavili tudi policisti Policijske uprave Novo mesto, ki bodo na ogled ponudili svojo opremo za nadzor cestnega prometa.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava