Potres v okolici Pivke čutili (vsaj) do Novega mesta

22.4.2014 | 11:10

Potres v okolici Pivke čutili (vsaj) do Novega mesta

Novo mesto - Državna potresna mreža je ob 10.58 uri 4 km od Pivke zaznala potres z magnitudo 4,4. Nekajsekundno tresenje stavb, nihanje obešenih predmetov in premikanje manjših predmetov smo zaznali tudi v Novem mestu.

Potres 4. ali 5. stopnje po EMS lestvici obravnavamo kot zmerne do močne potrese, ki pa še ne povzročajo poškodb.

Evakuirali stavbe, prekinili pouk

Prebivalci občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna so ob prvem današnjem potresnem sunku zapustili stavbe in odšli na ulice. V Osnovni šoli Pivka so prekinili pouk in evakuirali vse otroke in zaposlene. Podobno je bilo v Ilirski Bistrici, kjer so se po potresu učenci vrnili v šolske klopi. Ponekod naj bi nastale razpoke na objektih.

emu so sledili še štirje šibkejši popotresni sunki. Po podatkih Arsa zadnji ob 11.22 z magnitudo 2,3.

Potres so čutili sicer prebivalci celotne Slovenije, najbolj pa seveda na Notranjskem. Prebivalci občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna so ob prvem potresnem sunku zapustili stavbe in odšli na ulice. V Osnovni šoli Pivka so evakuirali vse otroke in zaposlene, pouk pa se ni več nadaljeval. Otroci so ostali zunaj, organizirano je bilo varstvo in športne aktivnosti, potem pa so otroke poslali domov.

V osnovni šoli v Ilirski Bistrici so se prav tako evakuirali, zunaj so čutili še nekaj potresnih sunkov, nato pa so se vrnili v šolske klopi.

Kot je za STA povedal Luka Špilar iz civilne zaščite občine Ilirska Bistrica, je potres sprožil preplah med ljudmi, ki so odšli na ulice. O materialni škodi pa za zdaj ne poročajo. Regijski center za obveščanje zaenkrat ni prejel nobenih klicev na pomoč, prav tako se ni nihče obrnil na gasilce.

Kot je še povedal Špilar, po neuradnih podatkih poročajo o razpokah na objektih, vendar naj bi šlo za starejše objekte. Prebivalci Notranjske sicer tako močnega potresnega sunka že dolgo ne pomnijo.

Čutili so ga od Trsta do Zagreba

Potres so čutili prebivalci celotne Slovenije, sunek, ki je trajal nekaj sekund, pa so zaznali tudi v Trstu, na svoji spletni strani poroča Primorski dnevnik. Kot so dodali, je sunek tam povzročil "kaj nekaj preplaha". Čutili so ga tudi na Goriškem.

Z Reke medtem poročajo, da so se tla okrog 11. ure dvakrat na kratko zamajala. Sodeč po telefonskih klicih bralcev se niti starejši Rečani ne spomnijo takšnega tresenja tal v mestu, je poročal novičarski tportal.hr.

O potresu so pričali tudi prebivalci hrvaške Istre. Čutili so ga tudi v Zagrebu, ki je od žarišča oddaljen približno 200 kilometrov.

Hrvaški mediji so še izpostavili, da je ob 11.22 regijo stresel še en potres, in sicer v BiH. Žarišče potresa z magnitudo 4,5 je bilo 22 kilometrov zahodno od Sanskega Mosta v BiH oziroma 125 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Pred tem so potres z magnitudo 4,1 stopnje so v noči na torek čutili prebivalci Črne gore in Albanije. Žarišče je imel deset kilometrov pod gladino Jadranskega morja v ozemeljskih vodah Albanije, približno 16 kilometrov jugovzhodno od črnogorskega mesta Ulcinj.

B. B./STA

Komentarji (6)

22.4.2014Ocenipizzamargerita 
čutili tudi v ljubljani ... neprijetno :(
22.4.2014OceniMana 
Čutila - v Podgurju, kar precej se je zamajalo, zatreslo....
22.4.2014OceniMihecko 
tudi v kopru
22.4.2014OceniMimica 
Tud jez sem ga čutila, Dolzga in debelga, pa še tresel se je.
23.4.2014OceniJakob Gale 
Mimica - kapo dol :-)
23.4.2014Oceniboško 
jst sm tug ga čutil,je blo toplo,slinasto,nej slabu

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava