Zanimiv projektni teden

23.4.2014 | 11:35

Zanimiv projektni teden
Zanimiv projektni teden

Novo mesto - Dijaki drugega letnika poklicnega izobraževanja Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto smo se predzadnji teden pred prvomajskimi počitnicami izobraževali malo drugače. V okviru projektnega tedna smo v ponedeljek in torek zidarji spoznavali različne tehnike notranjih ometov. Obiskal nas je predstavnik podjetja Jub, ki je po teoretičnem uvodu vse tehnike tudi praktično predstavil.

Nato smo se sami preizkusili v posameznih tehnikah dekorativnih ometov: Aurora – videz kamna, Classic – fino zabrisane linije, Egeo – naravni marmor, Jeans – videz jeansa, Spatolato – naravna struktura marmorja, Travertin – videz kamnitih blokov, Versus – skorja lesa, Acero – relief usnjene površine. Mizarji pa smo pod vodstvom učiteljev za prakso izdelovali intarzije z različnimi vrstami furnirja (smreka, bukev, mahagonij, javor, ptičji javor, jesen, oreh …).

V sredo smo obiskali Rdeči križ, kjer so nam predstavili zgodovino in razvoj organizacije ter pomen darovanja krvi. Po predavanjih smo si ogledali še njihove prostore in skladišče, kjer imajo vse mogoče stvari (hrano, oblačila, igrače …). Nato smo zidarji odšli v Steklarstvo Vidmar, kjer smo spoznavali različne načine obdelava stekla – rezanje, peskanje in brušenje, ter pogledali njihove stroje za obdelavo stekla. Ogledali smo si še njihove končane izdelke in pri njih izdelane nagrade za druge podjetja, občine in televizije. Mizarjem pa sta predstavnika iz podjetja Blažič v šolskih prostorih predstavila okovja, robne trakove ter vse ostalo, kar je potrebno za izdelavo pohištva.

V četrtek smo obiskali Vojašnico Franca Uršiča. Najprej so nas peljali v muzejske prostore, kjer nam je kustos predstavil zgodovino vojske in razvoj vojaške opreme. Sledila je praktična predstavitev opreme sodobnega vojaka: čelada in zaščitna očala, neprebojni jopič, puška, pištola in mitraljez. Vsi smo se v sobi za virtualno streljanje preizkusili v streljanju v tarčo. Zgroženi smo ugotovili, da se profesorju ne smemo zameriti (zadel je središče!). Ogledali smo si še ostale prostore (spalnice, kapelica, knjižnica, soba za druženje …) in vozilo vojaške policije ter se sprehodili po poligonu in okolici. Videli smo tudi nekaj starejših in novejših vojaških vozil (Hummer, Puch , Iveco …).

V petek smo projektni teden zaključili z izdelovanjem plakatov, poročila za spletno stran šole in predstavitev našega dela v power pointu.

Mitja Škedelj, Gašper Kastelic

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava