posavje

Danes začeli ocenjevati vino za 42 teden cvička

23.4.2014 | 17:55 | M.  L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Kostanjevica na Krki - Danes dopoldne so v kostanjeviški gostilni Žolnir začeli ocenjevati vzorce vin za letošnji 42. teden cvička, ki bo v Kostanjevici na Krki od 30. maja do 1. junija.

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, je v nagovoru dejal, da je cviček kot ljudska pesem, saj je zrasel iz ljudi. "Bodimo veseli in ponosni, ker sodelujemo pri tem velikem dogodku. Ker je to 42. teden cvička.  Dejstvo je, da je bil marsikateri izobraženec izšolan, ker je bilo v teh krajih vino, s katerim so zaslužili za šolanje. Spoštujmo preteklost in uživajmo v prihodnosti," je rekel.

Kostanjeviški podžupan Ladko Petretič je zatrdil, da so v Kostanjevici na Krki z veseljem sprejeli pobudo za organizacijo tedna cvička in se z vso resnostjo lotili tega projekta.

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič je menil, da imamo z vini, predvsem pa s cvičkom, veliko srečo. Kajti redke so blagovne znamke, ki so tako prepoznavne in sprejete. In to je velika tržna priložnost. "Je pa treba vse sile napeti za to, da jo ohranjamo oziroma jo izboljšujemo," je dekal.

Vodja ocenjevalne komisije je Samo Hudoklin in tajnik ocenjevanja Andrej Bajuk, vodja enološkega laboratorija pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. Hudoklin je povedal, da je letos 42. ocenjevanje vin in osmo ocenjevanje, ki ga soorganizirata Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto.

Po Hudoklinovih besedah so 5. aprila zbirali vzorce vin. Zbrali so jih 786 vzorcev iz 31 društev od 32, kolikor jih je včlanjenih v Zvezo. "Tako je letos kar nekaj manj vzorcev kot v prejšnjih letih, ko smo kar zapovrstjo podirali rekorde po številu zbranih vzorcev. Manjše letošnje število je nemara tudi posledica letošnjega dopisa inšpektorata za kmetijstvo in okolje glede obvezne prijave pridelka sodelujočih na ocenjevanju vin."

Podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je v izjavi za Dolenjski list rekel, da meni, tako kot veliko vinogradnikov in društev, da teden cvička nekako sodi v kostanjevški prostor. "Naš cilj je, da je ta prireditev še na višjem nivoju, kot je bila. Predvsem, da to dodamo s povorko. Želimo, da podelitev priznanj letos dobi večjo težo, zato smo se odločili, da zopet vrnemo medalje, ki jih lani ni bilo. Letos se bo prvič v povorko vključil cvičkov dvor, dosedanji kralji, princese in ambasadorji. Za izbor cvičkove princese so se prijavile štiri kandidatke. So z območja Mokronoga, Trebelnega, Kostanjevice na Krki in Trške gore pri Novem mestu," je povedal Jurak.

Udeležence dogodka je pozdravil tudi kralj cvička Robert Jarkovič.

Kot nam je dejal predsednik društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki Stane Tomazin v zvezi z 42 tednom cvička, bo prireditev v Kostanjevici na dveh lokacijah. V mestu bodo mobilni hramčki in na 'otoku' bo zabavni del.

Na današnji otvoritvi ocenjevanja vin je Lea-Marija Colarič-Jakše, ki je povezovala dogajanje, prebrala Hvalnico cvičku Toneta Pavčka. Učenka OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki Lucija Strle pa je s harmoniko glasbeno obarvala dogodek.

‹ nazaj

Galerija (25)

naslovn 1
naslovn
ocenjevanje (1)
ocenjevanje (10)
ocenjevanje (11)
ocenjevanje (12)
ocenjevanje (13)
ocenjevanje (14)
ocenjevanje (15)
ocenjevanje (16)
ocenjevanje (17)
ocenjevanje (18)
ocenjevanje (2)
ocenjevanje (20)
ocenjevanje (21)
ocenjevanje (22)
ocenjevanje (24)
ocenjevanje (25)
ocenjevanje (26)
ocenjevanje (3)
ocenjevanje (4)
ocenjevanje (5)
ocenjevanje (6)
ocenjevanje (8)
ocenjevanje (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava