dolenjska

Pahor: Krka je šampion

24.4.2014 | 10:30 | B. B./STA
Foto: Krka

Pahor: Krka je šampion
Pahor: Krka je šampion
Pahor: Krka je šampion
Pahor: Krka je šampion
Pahor: Krka je šampion

Novo mesto - Prav na dan, ko je Okrajni ljudski odbor Novo mesto leta 1954 izdal odločbo o ustanovitvi Farmacevtskega laboratorija Krka, so v Krki s slovesnostjo počastili svoj jubilej – 60-letnico ustanovitve podjetja.

Kot sta na prireditvi poudarila častni govorec predsednik republike Borut Pahor in predsednik uprave ter generalni direktor Krke Jože Colarič, so prav zanos, zagnanost, delavnost in trdne človeške vezi krkašev tisti, ki so Krki v 60-letni zgodovini omogočili zrasti v eno najuspešnejših generičnih farmacevtskih podjetij na svetu.

Pahor je v svojem slavnostnem govoru poudaril, da je Krka šampion. To je bila pred krizo, med njo in bo to tudi po tej. Med razlogi za njen uspeh pa je navedel, da sta se Krka in zlasti njeno vodstvo uprla skušnjavi divje privatizacije.

Nadaljeval je, da se ji mnogi drugi šampioni, o katerih se danes sliši v kronikah, niso, pri čemer je dodal, da že nastajajo novi, ki veliko bolje razumejo odnos med lastnino in odgovornostjo. S Krko in z njimi pa se v Sloveniji spreminja tudi definicija poslovnega uspeha, je med drugim dejal Pahor.

Današnjo Krko so ustvarile generacije sposobnih in požrtvovalnih ljudi, ki so bili pripravljeni delati za njen razvoj. Ne glede na zgodovinsko obdobje, v katerem so delovali in živeli, so vsi, kot je na slovesnem dogodku poudaril Colarič, negovali iste vrednote: hitrost in fleksibilnost, partnerstvo in zaupanje, kreativnost in učinkovitost. V slednjih so prepoznali trdne temelje Krki lastne poslovne kulture in podjetniške vizije in so še danes ključni kompas pri delovanju podjetja.

Krka je iz majhnega laboratorija zrasla v veliko podjetje. Število zaposlenih se je z leti nenehno povečevalo  ̶  od prve peščice v majhnem laboratoriju do današnjih prek 10.000 sodelavcev, razpršenih po različnih koncih sveta.

Pogled v preteklost pokaže najbolj ključne mejnike Krkinega delovanja  ̶  od prvih poslov s tujino, gradnje proizvodnih zmogljivosti v Ločni v Novem mestu do prelomne strateške odločitve, da licenčne izdelke nadomestijo z lastnimi inovativnimi generičnimi izdelki.

Krka je od nekdaj vlagala v razvoj in raziskave, gradila tovarne doma in v svetu, pozneje vzpostavljala vertikalno integrirano proizvodnjo in ob tem nenehno širila marketinško-prodajno mrežo. Danes Krka združuje kar tisočkrat več sodelavcev kot pred šestimi desetletji.

Njihovi skupni dosežki so kakovostni, varni in učinkoviti izdelki, priznani s strani stroke in deležni zaupanja pacientov v več kot 70 državah sveta. Krkaši so prepričani, da bodo z znanjem, trdim delom in zaupanjem v prihodnost, pisali nova poglavja prihodnjih desetletij.

Svoj jubilej so ob slovenskem kulturnem prazniku najprej obeležili z izdajo knjige Reka zgodb 2, v kateri so krkaši strnili svoje spomine na delo in doživetja v Krki. Včeraj pa so ga obeležili s slovesno akademijo, s katero so se poklonili vsem, ki so Krko ustvarjali nekoč in tistim, ki jo ustvarjajo danes.

Za svoje zaposlene in njihove družinske člane so pred kratkim v okviru 60-letnice organizirali tudi dan odprtih vrat, skupaj pa bodo svoj praznik počastili tudi na podelitvi Krkinih priznanj in na Krkinem športnem dnevu.

‹ nazaj

Komentarji (6)

24.4.2014Ocenirudi 
če Krka nebi ubrala kapitalistično pot in se prilagodila zahodnoevropski ekonomski mentaliteti, je že davno nebi bilo več...
24.4.2014Ocenimst 
Pahor je spet pomešal zadeve. Ko se je pripravljal na govor, je verjetno mislil, da ima Košarkarski klub Krka 60 let. :)
24.4.2014Ocenigrom 
No lepo Krka je res OK, ampak lahko vsako jutro se zbudi novih 5000 kupcev ki jih prispeva zdravniški pohlep po denarju naj bo Krka uspeh v kovinski industriji pa bomo videli. Katera farmaceutska družba pa posluje slabo vsem pomaga pohlep po denarju tako tudi Krki.
24.4.2014Ocenibibaleze 
Že,že pohlep ampak vesel naj bo tisti ki mu zdravil ni potrebno jesti. Me pa zelo veseli ,da so povabili tudi Miloša,ki je za Krko naredil zelo veliko(največ) , vendar je od Krke žal zelo pozabljen,kar je zelo grdo!! Upam, da se bo Krka vsaj letos spomnila ob njegovi 80 letnici!
24.4.2014Oceniupokojenikrkaš 
Res zelo lepo da je prišel Miloš v času po letu 91 je bilo veliko težje kot danes čeprav eni mislijo da ne. Čez noč je mkrnlo 60% trga in Miloše s svojo karizmo in diplomacijo invazivno v Rusijo ki je danes 1/4 vsega ,,,,,
25.4.2014OceniJakob Gale 
Osebno imam g. Miloša Kovačiča v več kakor lepem spominu - ko sem daljnega leta 1995. potreboval donatorje pri izdaji moje knjige o Cerkvah na slovenskem sem se obrnil tudi osebno na njega. In Krka je donirala celotno količino posebnega usnja za ovitek knjige, ki ga je bilo potrebno uvoziti. Niso dali denar - dali so materijal. Zato se na tem mestu še enkrat zahvaljujem tako njemu kakor podjetju Krka.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava