dolenjska

Sindikalisti opozarjajo na teptanje delavskih pravic

24.4.2014 | 11:30 | STA

Igor Ilijaš (Foto: I. N.)

Igor Ilijaš (Foto: I. N.)

Novo mesto - Sindikalisti jugovzhodne Slovenije ugotavljajo, da se pravice zaposlenih v regiji krčijo. Uradno jih po njihovem mnenju krnijo zakoni, hkrati pa delavske pravice po pretvezo kriznih razmer vse bolj teptajo in zanemarjajo delodajalci. Za ohranitev delavskih pravic in svojega dostojanstva se bodo zato zavzeli tudi na bližnjih prvomajskih prireditvah.

Sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za Dolenjsko, Bele krajino in Posavje Igor Ilijaš je na današnji novinarski konferenci poudaril, da morajo glede svojih pravic opozoriti predvsem vlado, ki s svojimi ukrepi udarja ravno po najnižjih slojih prebivalstva. Hkrati pa prihodki delavcev ostajajo skoraj enaki, je dodal.

Opozoril je tudi, da nekateri delodajalci, med katerimi je v primeru javnega gospodarskega zavoda Pohorje, ki deluje v okviru zaporov na Dobu, tudi država, delavcem ne plačujejo vsega, kar jim gre.

Hkrati je gospodarsko stanje osrednje Dolenjske označil za dokaj stabilno, medtem ko je v Posavju razen energetike in v Beli krajini po njegovih ocenah negotovo. Tamkajšnje gospodarsko stanje se lahko namreč zaradi izčrpanih rezerv hitro spremeni, je pojasnil.

Ilijaš je nadaljeval, da bo navedena območna organizacija ZSSS tudi letos pripravila svoji osrednji prvomajski prireditvi na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico. Potekali bosta pod geslom, boj se nadaljuje, je dejal.

Slavnostna govornica na Debencu bo izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm, na Lisci, kjer bo potekala prvomajska slovesnost za območje Posavja, pa bo slavnostni govornik generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman. Ob ugodnem vremenu pa na vsaki od omenjenih prireditev pričakujejo med 3000 in 5000 obiskovalcev.

Ilijaš je še pristavil, da bo v okviru obeleževanja praznika dela na mejnem prehodu Obrežje v ponedeljek potekalo tradicionalno prvomajsko srečanje predstavnikov ZSSS in Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava