dolenjska

Svetniki za razporejanje romskih učencev po vseh šolah

30.5.2014 | 09:20 |  B. B.

Edina, ki je glasovala proti premeščanju, je bila Vida Čadonič Špelič. (Foto: B. B.)

Edina, ki je glasovala proti premeščanju, je bila Vida Čadonič Špelič. (Foto: B. B.)

Sejo so spremljali tudi predstavniki staršev otrok OŠ Bršljin in tamkajšnja ravnateljica. (Foto: B. B.)

Sejo so spremljali tudi predstavniki staršev otrok OŠ Bršljin in tamkajšnja ravnateljica. (Foto: B. B.)

Jasna Kos Plantan (Foto: B. B.)

Jasna Kos Plantan (Foto: B. B.)

Bogdan Miklič (Foto: B. B.)

Bogdan Miklič (Foto: B. B.)

Aleš Berger (Foto: B. B.)

Aleš Berger (Foto: B. B.)

Robert France (Foto: B. B.)

Robert France (Foto: B. B.)

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki so sinoči po dolgi in na trenutke čustveni razpravi sprejeli dopolnitev strategije reševanja romske tematike, ki predvideva enakomeren vpis romskih otrok po vseh novomeških šolah. Če bo strategiji do septembra sledila še sprememba šolskih okolišev – namesto zdajšnjih petih bi imeli dva – bi romske prvošolce začeli razporejati v šolskem letu 2015/16.

Cilj spremembe strategije je predvsem razbremenitev osnovne šole Bršljin, kjer od 500 vpisanih učencev iz romskega naselja Žabjak-Brezje prihaja kar 134 otrok. Kot je poudaril vodja urada za šolstvo, šport in mladino Aleš Berger, nobenega od otrok, ki že obiskujejo bršljinsko šolo, ne bodo premeščali na silo, bo pa občina tistim romskim staršem, ki svoje  otroke želijo prepisati, pomagala z organiziranjem prevozov in podobno.

Strategija predvideva dva šolska okoliša. Prvošolci iz romskih naselji Šmihel in Ruperčvrh bi obiskovali osnovni šoli Šmihel in Grm, otroci iz Žabjaka in Brezja pa osnovne šole Bršljin, Drska in Center. Kot je povedal Berger, bi na Grmu v posamezen razred tako dobili enega romskega učenca več kot doslej, Drska in Center pa dva.

Svetniki so strategijo potrdili z enim glasom proti, in sicer Vide Čadonič Špelič, ki je prepričana, da je ta odločitev le eksperiment, s katerim bomo težave, s kakršnimi se srečujejo na bršljinski šoli, le raznesli po vseh drugih šolah.

Razpravi so prisostvovali tudi nekateri starši otrok bršljinske šole, njihova predstavnica Jasna Kos Plantan pa je svetnike opozorila, da Romi niso bršljinski ampak novomeški problem in da je ključna pri reševanju problematike integracija Romov, ki bo v šolah mnogo uspešnejša, če bo njihov delež v razredu manjši.

Svetnike je nagovoril tudi predstavnik sveta staršev osnovne šole Grm Robert France, ki je predlagal, naj se glede prerazporejanja romskih otrok najprej izrečejo sveti staršev in šol v občini, da prerazporejanje ni najboljša rešitev pa je povedal tudi predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič. Še posebej, ker se s predstavniki Romov  o tem ni nihče predhodno pogovarjal in ker bi bilo za učinkovitejše reševanje problematike nujno večje sodelovanje z občino, to pa je, sploh z vodjo urada za družbene dejavnosti Matejo Jerič, po njegovih besedah zelo slabo.

Da je prerazporejanje otrok le gašenje požara, ki se je razvnel po nedavnem pretepu na bršljinski šoli, so menili tudi nekateri svetniki, ki so poudarili, da bi se morala občina bolj aktivno vključiti v reševanje romske problematike tudi na drugih področjih.

Matic Vidic je denimo predlagal postavitev sakralnega objekta v naselju Brezje, čemur je naklonjena tudi novomeška škofija, a se je menda spet zataknilo na uradu za družbene dejavnosti. Ivan Bukovec je bil kritičen do dela odbora za spremljanje položaja romske skupnosti, glede nedavnega dogodka na avtobusni postaji pa je dejal, da nekateri preveč napihujejo vse skupaj ter da »dobri otroci hodijo domov in ne na avtobusno postajo, inšpektorji pa naj preverijo kaj in komu se toči v tamkajšnjih lokalih.« Dejal je še, da vseh Romov ne gre metati v en koš, da imajo imena in priimke in da je potrebno storilce kaznivih dejanj primerno obravnavati.

‹ nazaj

Komentarji (18)

30.5.2014Ocenicicamica 
Razumem gospo Kos, vendar po tej logiki jih lahko razdelimo na vse sole v RS. Prevoz? G. France, ja tako je. Najprej bi vrašali tiste ki naj bi jih sprejeli. Zguba časa za te debate. Vse projekte "vlečenje denarja" z Romi prekinit pa s tem denarjem postavit novo šolo v Žabjek.
30.5.2014Ocenijagoda 
gospod Ivan Bukovec pravi.... »dobri otroci hodijo domov in ne na avtobusno postajo, inšpektorji pa naj preverijo kaj in komu se toči v tamkajšnjih lokalih.« gospod Bukovec, a so ti otroci Chuck Norrisi, da na avtobus skočijo med vožnjo, nekje daleč stran od avtobusne postaje? Kar pa se tiče prešolanja menim, da je vse skupaj spet narejeno na hitro, "samo, da se pač nekaj ukrene". Kako bo stvar zaživela v praksi, se bo pa ne/videlo.
30.5.2014Oceniehh 
Gospa Čadoničeva znova dokazuje da je bolj pomembno kako govoriti ,kot kaj povedati
30.5.2014Ocenipolitik 
Gospa Vida Čadonič Špelič pravilno razmišlja. Premeščanje otrok je PROTIZAKONITO !! Če ima učenec temnejšo barvo in če živi v slabših razmerah (materijalno in vzgojno) ni za to nič kriv. Dragi učenci, starši in učitelji ne delajte razlike. Kot je meni znano je glavni razlog za probleme na šoli nestrpnost do Romov. Zavedajte se je da edina možnost da se trajno reši problem Romov ŠOLSKA IZOBRAZBA. Kajti Romi s poklicno ali višjo šolo bodo koristni tej družbi. Ravnatelji in učitji sodelujte.............
30.5.2014Ocenikmet 
Otroci učite se! Ne podpihujte nestrpnost raje pomagajte eden drugemu. Gospa Špeličeva zna logično razmišljat.
30.5.2014OceniLiberalno gospodarska stranka Kobe 
SLOVENIJA naj bo Domovina vseh njenih Državljanov. Potrebno je pomagati vsem pomoči potrebnim. Vendar je za situacijo v Sloveniji v največji meri kriva politika. Ko v Sloveniji 350.000 ljudi pošteno dela od zore do mraka za 500,- Eur ni nobene debate. Ti Sodržavljani s 500 eur preživijo cele družine pa še vsak dan so obremenjeni z novimi in novimi davščinami. Namesto zahvale doživljajo posmeh, tisti, ki ne delajo, ki za nedelo prejmejo prav tako 500 eur socialne pomoči. TOREJ SE NE ČUDIMO, DA BO VSE VEČ TISTIH, KI ZNAJO MATEMATIKO IN BODO RAJE PREJEMALI SOCIALNO POMOČ PA NA ČRNO ŠE NEKAJ ZASLUŽILI
30.5.2014OceniLiberalno gospodarska stranka Kobe 
Enostavna primerjava z Avstrijo pokaže, da delavec v Avstriji pri isti plači npr. 100 enot, prejme zaradi manjših obdavčitev na koncu meseca kar 23 enot več kot delavec v Sloveniji. DO KDAJ SE BO V SLOVENIJI ŠE NADALJEVAL ETNOCID SLOVENCEV, KI POŠTENO DELAJO? Spoštovani Sodržavljani vse privilegije katere plačujemo, gredo na račun ostalih Državljanov. Vse zapitke IN ZADOLŽEVANJA BOMO NA KONCU MORALI PLAČATI SAMI OZIROMA NAŠI OTROCI IN OTROCI NAŠIH OTROK? A je to prihodnost katero želite zagotoviti svojim otrokom? A je prava politika, da so strici iz ospredja in ozadja vsakemu novorojenčku v SLO že v zibko položili 20.000 eur dolga z najhitrejšim trendom rasti v Evropi?
31.5.2014Oceniopazovalec 
Bravo liberalno gospodarska stranka Kobe.To stranko bom volil. Za ostale pa obnovit goli otok.
31.5.2014OceniLiberalno gospodarska stranka Kobe 
Opazovalec Hvala za podporo. Vendar v naši stranki ne gledamo na druge stranke in drugače misleče kot nasprotnike. Mi smo se z orožjem v roki borili za Demokratično Slovenijo PROTI PRAKSAM GOLEGA OTOKA in se bomo za vse spremembe zavzemali na demokratičen način. Gospodarstveniki, obrtniki, podjetniki in ostali z gospodarskim razmišljanjem smo začutili potrebo, da ustanovimo stranko ravno zaradi politike izključevanja zadnjih 20 let. PREPRIČANI SMO DA Lahko Gradimo Skupaj (LGS). Različna mnenja so bogastvo iz katerega moramo črpati najboljše rešitve.
31.5.2014OceniZastonjkarstvo 
Stranke, ki komentiranje dogodkov izkorišča v namen brezplačne samopromocije, niti v sanjah ne bom volil. Ste se že vprašali, zakaj druge stranke tega ne počno na ta način? Mi naj pa zaupamo nekomu, ki se že v samem startu požvižga na korektnost in izkorišča dobro voljo drugih za lastno korist? Da vas ni sram.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava