dolenjska

V Čebelico za enkrat niso mogli sprejeti vseh malčkov

31.5.2014 | 19:50 |  L. Markelj

Anica Srpčič. (Foto: L . M.)

Anica Srpčič. (Foto: L . M.)

Šentjernej - Letošnji vpis predšolskih otrok v novo šolsko leto v Vrtec Čebelica spet kaže na problem prostorske stiske.

Kot je povedala Anica Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica, je na razpis prispelo 115 vlog, sprejeli pa so jih lahko le 60. »Zunaj je ostalo 15 nujnih primerov, torej domačinov, ki bi varstvo za svojega otroka potrebovali 1. septembra. 39, rojenih v letu 2013, bi šlo v vrtec do konec letošnjega leta. Posebne obravnave je deležnih tudi šest prosilcev, rojenih v začetku leta 2014,« pravi Srpčičeva in pove, da prostorskim problemom botruje tudi dejstvo, da gre letos iz njihovega vrtca v šolo 73 otrok, z novim šolskim letom pa se zapira družinsko varstvo Radovan, kjer je bilo 12 malčkov. Vrtec bi tako s 1. septembrom potreboval najmanj dve igralnici in en oddelek.

Tudi danes je Vrtec Čebelica, ki je star štiri desetletja in montažen, poln do zadnjega kotička. Obiskuje ga 325 otrok, vse skupine so zapolnjene do zgornjega normativa. Vrtec deluje na kar sedmih lokacijah.

O prostorski stiski v vrtcu je seveda seznanjena Občina Šentjernej, ki je kot ustanoviteljica javnega zavoda dolžna poskrbeti za problem. Po besedah župana Franca Hudoklina pospešeno iščejo rešitve, povprašujejo po terenu, kje bi se dalo urediti začasne prostore, saj bi radi, kot vedno, poskrbeli za domače občane. Starše so tudi pisno obvestili o tem, da še iščejo rešitve, o katerih se župan sicer zaveda, da bodo spet le začasne. Trajno rešitev predstavlja novogradnja vrtca, ki pa je nekaj let – glede na aktualne oz. že začete velike investicije občine - gotovo še ne bo. Občina je z rebalansom proračuna 30 tisoč evrov namenila za projektiranje novega vrtca s sanacijo starega. Razpis naj bi izšel v drugi polovici leta. Brez projekta se občina ne more prijaviti na razpis za sofinanciranje iz kakih drugih virov, sama pa takšnega finančnega zalogaja ne bo zmogla. V poštev bo prišlo tudi javno-zasebno partnerstvo.

‹ nazaj

Komentarji (7)

31.5.2014Oceniopazovalec 
No, težave šentjernejskih vrtcev so lep zgled naše preljube države. namesto da bi dala denar, da bi se vrtci gradili, s tem bi bile tudi službe, ah kje pa...naj bodo starši doma, ker nimajo kam otroka dat, ne rabijo v službo hodit...al pa še bolje, bodo dali otroke kar na črno pazit raznim varuškam, pa se bo država spet okrog nosu obrisala za razne davke....Ja, to je pa naša Slovenija....Se zelo trudi za napredek....v sanjah.
31.5.2014Oceniney 
Očitno bo treba privat vrtce ustvariti, ki bi delali konkurenco en drugim.... Sicer pa, vem, da občina že dolgo išče rešitev baje že dve leti pa očitno ni sposobna najti rešitve oz. sprejeti kakšno drugo idejo.....Napredka pa ne bo dokler se bo ljudi v vodstvih izbiralo po imenu in priimku in ne po znanju. V današnji Sloveniji je pošteno delo in znanje zaničevano zato pa je vseokoli sam kriminal in korupcija.....
2.6.2014OceniTerminator 
Ja, ney, nekatere stvari (npr. predimenzionirana čistilna naprava) imajo prednost pred vrtcem, domom starejših občanov itd. Če ne bomo stopili skupaj, se bo tik pred volitvami podpisovala še koncesija za toplarno in javno razsvetlajvo ...
2.6.2014Oceniney 
Terminator, kdaj pa naj bi stopili skupaj, da bi preprečili neumnosti? Mislim vsi se grejo samo politične igrice in vsak po svoje manipulira z ljudmi, medtem pa pozabljajo na realnosti, kot je ta, da se vsako leto rojevajo otroci in da so ti otroci tudi naša prihodnost zato bi moralo biti na vsaki občini prioriteta poskrbeti za otroke ( Šentjernejska občina niti javnega otroškega igrišča ni zmogla priskrbet v vseh letih).....lp.
3.6.2014OceniTerminator 
ney, priložnost za stopiti skupaj boš imel zelo kmalu. Včasih je potrebno zapustiti udobje domačega fotelja in postati akter ne samo opazovalec in kritizer. Včasih je treba prepoznati, kaj je manipulacija z ljudmi in kaj zavzemanje za njihove interese Torej, akcija BO!
22.7.2014Ocenimamica 
Skrajni čas je da se začnejo odpirati tudi privatni vrtci, ki bodo v vsem konkurenčnejši javnemu. Največji problem v Šentjernejski občini jaz vidim res v popolni apatičnosti staršev in seveda tudi korupciji (zbiranje idej in veljakov po priimkih, znanja pa primanjkuje), pa žal ni samo vodstvo krivo, tudi starši smo ogromno! Nobenemu se s tem ne da ukvarjat in nihče si ne upa izpostavljat! Kaj pa naj posameznik doseže? Ali lahko v čem protestiraš? Ali lahko izpišem otroka recimo iz vrtca, če mi program in odnos v njemu ne odgovarja? Ne morem, ker nimam možnosti dobit mesta drugje, vrtec pa nujno rabim! Danes so drugi časi in še vedno se samo zanašati na javno in čakati, da ti bo država pomagala (kar se pri nas res itak dogaja z bliskovito hitrostjo), je neumno! Toliko je brezposelnih mamic. Toliko je DIPLOMIRANIH vzgojiteljic v Šentjerneju, ki ali opravljajo čisto xy delo ali se vozijo v druge občine, ali pa se ujčkajo doma pri starših in jambrajo da ni služb. A res nobena ne upa oz. nima kapacitet (na podeželju), zagnat za začetek manjši sp., mogoče se še potegovat za koncesijo? Pa bodo službe in mesta za otroke, konkurenčnost pa bo prisilila tudi javni vrtec, da se bodo malo bolj trudili! Ja otroci so naša prihodnost in da ti je skoraj čisto vseeno kaj se dogaja z njim? Kaj pa ko recimo enkrat že dobimo mesto v vrtcu in 90% staršev na prvem roditeljskem sestanku zeha, ko posluša branje kurikuluma. JOJ! Bom nekaj zelo grdo in direktno rekla. Kaj res hočete bit večno "podgurci iz podeželja" in tud svojim otrokom ne privoščite boljšega?!? Ker kot take, nas definitivno obravnavajo, samo smo sami krivi, ker to dopustimo! Prav sem napisala, tudi sebe še zaenkrat štejem zraven. Se opravičujem, ker sem tudi malenkost zašla s teme, samo me res pogreje. Pa brez zamere!
22.7.2014Oceniney 
@mamica: Točno to! Nobenemu se ne da s tem ukvarjat, nobeden se noče izpostavljati, zakaj-ker so strahopetci. Vsi bi samo ugodno živeli in imeli vse v super ekstra kakovosti, ko pa se pokaže, da je treba za to kaj narediti.......,se izpostaviti,... pa začnejo vsi obsojati...,še posebej upokojenci, ki bi radi vse tamlade komandirali.... Dokler bo prisotna še( srednjeveška ) misel pri ljudeh..............lp. V upanju na boljše čase.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava