kultura

Razglednice dolenjskih gradov v Dolenjskem muzeju

3.6.2014 | 09:45 | Besedilo in foto: L. Markelj

Razstavo je predstavila avtorica, kustosinja Majda Pungerčar (na desni).

Razstavo je predstavila avtorica, kustosinja Majda Pungerčar (na desni).

Novo mesto - V Dolenjskem muzeju so v okviru tradicionalne razstave Iz depojev Dolenjskega muzeja ponudili na ogled razstavo razglednic dolenjskih gradov. Avtorica razstave, ki jo je odprl novomeški župan Alojzij Muhič, je kustosinja Majda Pungerčar, oblikovala pa jo je arhitektka Vesna Pungerčar.

Razglednice dolenjskih gradov v Dolenjskem muzeju

Dolenjski muzej je lani dobil ponudbo za odkup zbirke razglednic in fotografskega gradiva dolenjskih gradov zbiratelja Ivana Jakiča. Zbirka obsega devetsto razglednic dolenjskih gradov, pretežno od konca 19. stoletja do leta 1940, ter dva tisoč diapozitivov in 1200 fotografij gradov in ruševin od leta 1978 dalje avtorja Ivana Jakiča – fotografski material je zbiratelj podaril. Gradivo se nanaša na 110 lokacij in obsega predvojno gradivo, ko je večina gradov še stala, ter gradivo po letu 1978, kjer je zabeleženo stanje v zadnjih štiridesetih letih.

Razglednice dolenjskih gradov v Dolenjskem muzeju

Poleg izbora 250 razglednic gradov je v muzeju na ogled tudi razstava o gradovih v dolini reke Krke, ki jo je Dolenjski muzej leta 2010 po naročilu Term Krka pripravil za goste Hotela Grad Otočec – Terme so razstavo za to priložnost odstopile na ogled širši javnosti. Za druge dele Dolenjske so pripravili dodatne panoje. Kot pravi Majda Pungerčar, je zbirka razglednic dolenjskih gradov za muzej zelo dragocena, zato se je zahvalila tako Jakiču za razumevanje kot vsem sponzorjem, saj je muzej z njihovo pomočjo lahko odkupil te pomembne dokumente našega časa.

Na otvoritvi razstave, ki jo je popestrila kitaristka Daša Ivanuša, je Borut Križ povedal, da skuša njihova ustanova, ki beleži že 64 let delovanja, z razstavami Iz depojev Dolenjskega muzeja vsako leto predstaviti bogato dediščino, ki jo hranijo v depojih hiše, pa obiskovalcem ni na voljo.

Razstava bo na ogled do 22. novembra.

‹ nazaj

Galerija (21)

RAZGLEDNICE01
RAZGLEDNICE02
RAZGLEDNICE03
RAZGLEDNICE04
RAZGLEDNICE05
RAZGLEDNICE06
RAZGLEDNICE07
RAZGLEDNICE08
RAZGLEDNICE09
RAZGLEDNICE10
RAZGLEDNICE11
RAZGLEDNICE12
RAZGLEDNICE13
RAZGLEDNICE14
RAZGLEDNICE15
RAZGLEDNICE16
RAZGLEDNICE17
RAZGLEDNICE18
RAZGLEDNICE19
RAZGLEDNICE20
RAZGLEDNICE21

Komentarji (1)

3.6.2014Ocenianton 
Imeli smo veliko lepih gradov ki pa so jih komunisti z rdečo zb+vezdo požhali.Pa nobeden ni odgovarjal za uničenje kulturne dediščine.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava