mladi dopisnik

Praznovali smo dan državnosti

3.7.2014 | 13:05 | Marija Volf, OŠ Stari trg ob Kolpi

Praznovali smo dan državnosti

Stari trg ob Kolpi - Najpomembnejši državni praznik smo praznovali s svečano šolsko proslavo, na katero smo povabili tudi starše in krajane. Pričeli smo jo s himno Zdravljico, ki smo jo zapeli skupaj s šolskim mladinskim pevskim zborom.

Učenke gledališkega krožka so v kratkem odrskem prizoru pojasnile in izpisale besedo domovina z besedami, ki jih imamo radi: dom, oblak, mama, očka, vrt, ivje, nebo, abeceda. Najmlajši učenci otroškega pevskega zbora so navdušili z Veselo otroško in otroško »himno« Bratovščina Sinjega galeba. Mojčino pesem iz Kekca je s čudovitim glasom zapela šestošolka Nastja, s pesmijo iz filma Pika Nogavička pa so nas razveselile Nika, Karmen in Živa iz petega razreda. Pozorno smo prisluhnili tudi recitatorkam Luciji, Diani, Niki, Evi, Živi, Nastji in Andreji, ki so deklamirale Pavčkove pesmi Starožitje. Tako so nam obudile stope, lopar, zapravljivčka, petrolejko, kolovrat, pehar in kaščo. Eva je popestrila svojo interpretacijo pesmi s pravo petrolejko, staro več desetletij, iz Nastjinega peharja pa smo se posladkali s suhimi krhlji.

Najlepši del kulturnega programa so nam pričarali gostje. Pevke domače vokalne skupine Polanski odmev, ki letos praznuje deseto obletnico delovanja, so zapele prelepi ljudski pesmi Kolpa voda je šumela in Dve beli brezi. Starotrški harmonikar in pevec Toni Verderber, ki s svojim ansamblom in prepoznavno tamburico že več kot trideset let širi ime Bele krajine po Sloveniji in svetu, pa nam je ogrel srca in dlani s tremi avtorskimi vižami: Lepa so jutra v Beli krajini, Objemi svoje drevo in Vračam se domov.

Povezovalki programa, ki sta ga pripravili mentorici učiteljici Robertina Ladika in Marija Volf, sedmošolki Andreja in Eva sta prebirali odlomke iz Evinega literarnega izdelka o prelestih in bolestih domovine, kot bi rekel naš viniški rojak, veliki pesnik Oton Župančič. Eva je namreč s spisom sodelovala na državnem literarnem natečaju Moja rodna domovina. Kulturni program pa so sklenile učenke mladinskega pevskega zbora s pesmima Kaj ne bila bi vesela in Šmentana muha.

Kulturno prireditev smo namenili tudi zaključku šolskega leta. Zato je ravnatelj šole Alojz Hudelja podelil še najvišja priznanja iz različnih tekmovanj v znanju. Prav tako pa je stisnil roko in čestital tudi učencem, ki so dosegli najboljše učne rezultate. To so bili: tretješolca Andraž Bračko Majerle in Maj Petelin Gorjan, petošolka Živa Mihelić in osmošolki Tina Mihelič in Klara Švegelj.

Preden smo si zaželeli lepe počitnice in se razšli, smo še poklepetali ob pecivu, kavi in sladoledu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava