avto moto

V reprezentanci tudi Posavca Štojs in Čonda

4.7.2014 | 17:30 | Mitja Pungarčič

Foto: Jani Srpčič

Foto: Jani Srpčič

Krško - V nam bližnjem Italijanskem Terenzanu bo jutri kvalifikacijska dirka članskega svetovnega prvenstva (SWC-Speedway World Cup) v speedwayu. Naša izbrana vrsta se bo pod taktirko selektorja Kalina pomerila z reprezentancami Rusije, Nemčije in Italije. Reprezentanca, ki bo zmagala jutri, se bo udeležila zaključnega turnirja SWC osmih najboljših reprezentanc sveta.

Barve Slovenije bodo branili Matej Žagar, Aleksander Čonda, Matic Voldrih in Denis Štojs.

Po letu 2009, ko se je naša reprezentanca udeležila zaključnega turnirja in bila na koncu to leto sedma na svetu, bodo jutri naši reprezentanti zopet imeli priložnost, da poskušajo drugič v zgodovini slovenskega speedwaya priti med najboljšo osmerico. Izkušnjo iz leta 2009 imajo trije od štirih reprezentantov. V Peterboroughtu so takrat nastopili Žagar, Štojs in takrat edini mladinec Čonda.

Slednji je na tej dirki takrat pustil fantastičen vtis, saj je v eni od voženj premagal takrat tudi mladega Britanca Woffindena, ki je lani postal celo članski svetovni prvak, letos pa na polovici sezone zaostaja le točko za vodilnim v skupnem seštevku serije SGP (Speedway Grand Prix) ameriškim veteranom Gregom Hancockom. Potrebno je omeniti tudi, da se je sistem tekmovanja od takrat do danes nekoliko spremenil. Takrat je posamezno reprezentanco zastopalo pet dirkačev, sedaj po novih pravilih pa že nekaj let le štirje.

Vsekakor naši fantje ne gredo v Terenzano z belo zastavo, temveč v boj za zmago in ponovno uvrstitev med veliko osmerico. Po objavljeni štartni listi ostalih treh reprezentanc sodeč jim ne bo lahko, vendar kot je dejal selektor Kalin, so vse reprezentance premagljive.

Pred objavo voznikov posameznih reprezentanc je sicer bila favoritinja Rusija, ki bi to vsekakor bila, a se v uradni objavi reprezentanc na ruskem seznamu iz neznanega razloga ni znašel njihov najboljši dirkač Emil Sajfutdinow, manjka pa tudi boljši od bratov Laguta, ki je poškodovan. S tem so se vsaj na papirju nekoliko bolj odprla vrata tako naši reprezentanci kot reprezentanci Nemčije. Seveda ne smemo pozabiti tudi na Italijansko izbrano vrsto, ki je sicer na papirju najmanj kakovostna a zraven Covattija preostali fantje vozijo na domači stezi in kaj lahko se zgodi, da gostitelji presenetijo in jih ne gre podcenjevati.

V torek, ko so bila uradno objavljena imena reprezentantov je sicer na sestanku po treningu na stadionu Matije Gubca v Krškem bilo nekaj negodovanja, saj je bilo pred začetkom sezone rečeno, da bodo reprezentanco zastopali najboljši štirje po točkah iz letošnjega državnega prvenstva. Vendar kot je kasneje pojasnil selektor Kalin, to ni bilo njegovo »zabetonirano« stališče. Pri njegovem izboru je iz četverice na račun vrnitve Čonde na tekmovanja izpadel letos precej neprepričljivi Gregorič in posledično kot rezerva mladi, komaj šestnajstletni Žiga Kovačič. Debata je sicer tekla bolj o mestu rezervnega voznika, ki ga je po novih pravilih mogoče menjati le v primeru, da se pred samo dirko nekdo od prijavljenih poškoduje, med samo dirko pa se rezerve ne more uporabljati. Po četverici nominiranih je selektor Kalin mesto prve rezerve dal prednost izkušenejšemu Gregoriču, kar je precej ujezilo tabor mladega Žige Kovačiča. Bili so namreč mnenja, da je letos pokazal daleč več kot Gregorič, in da si je zaslužil vsaj mesto rezerve. In ker nasprotovanje ni obrodilo sadov in selektor Franci Kalin ni želel menjati svoje odločitve, so iz tima Kovačiča protestno odšli s sestanka.

Po njihovem odhodu je selektor pač dejal, da je odgovornost za rezultat tudi njegova, in da pač ocenjuje, da kljub vidnemu in nespornemu napredku mladega Kovačiča daje prednost izkušenejšemu Gregoriču. Je pa dejal tudi, da ob morebitni uvrstitvi ni rečeno, da ne bi v Veliko Britanijo odpotoval tudi s Kovačičem. Njegovo odločitev sami razumemo tudi skozi prizmo kvalifikacijske dirke SWC, ki je bila pred dvema letoma v Ljubljani, ko je namesto Čonde postavil v ekipo takrat obetavnega osemnajstletnega Ivačiča prav na podlagi odličnih rezultatov iz DP, kar pa se takrat ni obneslo. Ivačič namreč takrat ni pripeljal za ekipo niti točke. Za posledico je to imelo, da so naši le za prgišče točk izgubili proti reprezentanci ZDA, ki pa je bila roko na srce takrat s Čondo vsekakor premagljiva.

Postavo Rusije bodo zastopali Andrej Kadryasov, Vitaly Belousov, Benis Gizatullin in Renat Gafurov. Nemčijo bodo tokrat zastopali Martin Smolinski, Tobias Kroner, Tobias Busch in Kai Huckenbeck (Prav postavo Nemčije, katero smo mimogrede legendarnega leta 2009 prav tako na Italijanskih tleh, sicer v Lonigo izločili). Gostitelje bodo zastopali Mattia Carpanese,Nicolas Covatti, Paco Castagna in Nicolas Vincentin.

Kaj lahko v tej konkurenci naredijo Žagar, Čonda, Voldrih in Štojs, bomo izvedeli jutri malo pred polnočjo, saj je štart dirke predviden za deveto uro zvečer. Naši fantje zaradi bližine slovenske meje pričakujejo tudi izdatnejšo podporo iz tribun.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava