kočevsko-ribniško

Zagotovili denar za dokončanje prizidka DSO Kočevje

10.7.2014 | 10:00 | M. Leskovšek-Svete

Montažni prizidek Doma starejših občanov Kočevje za dementne bo končan jeseni letos. (Foto: M. L.-S.)

Montažni prizidek Doma starejših občanov Kočevje za dementne bo končan jeseni letos. (Foto: M. L.-S.)

Kočevje - Na dnevnem redu 37. redne seje kočevskega občinskega sveta, ki je sklicana za danes, je med 14 točkami kot 9. točka Izgradnja dementnega oddelka DSO. Vendar pa obširna razprava na to temo ne bo potrebna. Še več: kot so danes sporočili s kočevske občinske uprave, bi glede na razvoj dogodkov morali svetniki - ti so že dvakrat zahtevali sklic izredne seje z eno samo točko dnevnega reda: Zagotovitev financiranja gradnje prizidka k Domu starejših občanov Kočevje v letu 2014, a je župan Vladimir Prebilič ni sklical, saj je vztrajal, da občina Kočevje za dokončanje prizidka nima sredstev, saj ta investicija niti ni v njeni pristojnosti - morali potrditi odlično delo občinske uprave.

Kot nam je že prejšnji teden povedal župan, je občina z izvajalcem del in tudi vsemi podizvajalci, ki jih je več deset, dosegla dogovor, da z deli na izgradnji prizidka Doma starejših občanov Kočevje, ki so jih ustavili pred približno mesecem dni, nadaljujejo. Tako naj bi že ta teden z deli spet začeli. Podjetje CGP, d.d., iz Novega mesta, ki za občino Kočevje izvaja več zahtevnih investicij na območju kočevske občine, se je, kot pravijo občinarji, izkazalo za izjemnega in zaupanja vrednega partnerja in pristalo na zamik plačila do januarja 2015, ko naj bi po sedaj veljavni pogodbi bila na voljo državna sredstva. Država, ki je ustanoviteljica DSO Kočevje in financer gradnje prizidka za dementne, je namreč sredstva za gradnjo z aneksom k sofinancerski pogodbi premaknila v leto 2015.

Čeprav je zato še pred mesecem dni veljajo že skoraj za dokončno, da bo država za dokončanje investicije zagotovila denar januarja prihodnje leto, pa bo podjetje CGP za opravljeno delo poplačano še letos. Vlada RS je namreč na včerajšnji dopisni seji zagotovila sredstva in bo pogodbene obveznosti izvršila še letos. Vlada je prerazporedila sredstva splošne proračunske rezervacije na postavko Program mreže domov za starostnike, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) v višini 1.126.956,49 evra. Prerazporeditev je bila potrebna zaradi sofinanciranja MDDSZ po pogodbi o sofinanciranju enote za stanovalce z demenco DSO Kočevje, ki je bila sklenjena 17. avgusta 2011 na podlagi 25., 27. in 28 člena zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in Programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepi razvojne podpore Pokolpju v obdobju 2011 - 2016. Predlagana je bila prerazporeditev proračunskih sredstev v skupni višini 1.496.760,78 evrov na Program mreže domov za starostnike, in sicer: 369.804,29 evrov iz postavke Transferi brezposelnim, 1.126.956,49 evrov pa se razporedi iz postavke Tekoča proračunska rezerva.

Dela na objektu se bodo tako nadaljevala s polno paro, tako da bo objekt uporabnikom na voljo še jeseni letos.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava