odbojka

Evropska liga v Novem mestu

10.7.2014 | 14:00 | I. V.

Foto: R. N./arhiv DL

Foto: R. N./arhiv DL

Novo mesto - Jutri ob 20.30 in v soboto ob 18. uri se bo slovenska ženska odbojkarska reprezentanca v športni dvorani Leona Štuklja v Šmihelu pomerila s Turčijo na zadnjih dveh tekmah evropske odbojkarske lige, tekmi pa bo organiziral ženski odbojkarski klub Novo mesto, ki se ponaša tudi z naslovom državnih prvakinj, več let pa so novomeške odbojkarice imele svoje predstavnice tudi v izbrani vrsti Slovenije.

Odbojkarska zveza Slovenije je letos prijavila tudi žensko reprezentanco na tekmovanje v okviru evropske lige, zaradi popularizacije ženske odbojke pa so se na zvezi odločili tekme porazdeliti po več slovenskih mestih, ki so morala izpolnjevati zahtevne pogoje za organizacijo tekem na tako visoki ravni. Novo mesto je eno redkih slovenskih mest, ki premore dvorano, katere višina stropa je višja od 12,5 metra, kar je ena od zahtev evropske odbojkarske zveze za organizacijo evropske lige.

Tekmovanje poteka v dveh skupinah s po štirimi reprezentancami. Žreb je reprezentanci Slovenije, ki nastopa v skupini A, namenil tekmice iz Azerbajdžana, Bolgarije in Turčije. Vsaka reprezentanca se bo z vsako v skupini pomerila dvakrat na gostovanju in dvakrat doma. V Novem mestu se bo s šestim krogom zaključilo tekmovanje v skupinah, iz katerih bosta najboljši dve ekipi nadaljevali s tekmovanjem na finalnem turnirju. Zmagovalna ekipa se bo uvrstila v svetovno odbojkarsko ligo.

Po odigranih petih krogih je v skupini A v vodstvu reprezentanca Turčije z enaindvajsetimi točkami in si je že zagotovila nastopanje v finalu. Trenutno drugo mesto pa si presenetljivo deli reprezentanca Slovenije z Bolgarijo, obe sta zbrali po štirinajst točk. Tudi Azerbajdžan z enajstimi točkami ne zaostaja veliko za drugim mestom, ki še vodi na finalni turnir. V zadnjem krogu se bo reprezentanca Azerbajdžana dvakrat doma pomerila z reprezentanco Bolgarije, Slovenija pa, kot že rečeno, s Turčijo.

"Morda mlade Slovenke ob podpori gledalcev napravijo še eno presenečenje in potrdijo trenutno drugo mesto. Izziv je vse prej kot lahek, vendar ne gre pozabiti, da je naša reprezentanca proti Turčiji tudi enkrat zmagala na njihovem terenu. Ker je reprezentanca Turčije ena najboljših v Evropi, se širši Dolenjski in Beli krajini obeta izjemen športni dogodek, verjetno največji v letošnjem letu v Novem mestu. To bo priložnost za gledalce, da v živo vidijo pri delu vrhunske evropske in najboljše slovenske odbojkarice," napoveduje razplet tekem v dvorani Leona Štuklja predsednik ženskega odbojkarskega kluba Novo mesto Bojan Vernig.

Zaradi pomembnosti tekem se je organizator odločil za brezplačen vstop na obe tekmi. Prvo tekmo v Novem mestu bo direktno prenašala tudi Televizija Slovenije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava