dolenjska

JGZ Pohorje Mirna v redno likvidacijo

17.7.2014 | 20:20 | STA

Zapori na Dobu. (Foto: T.J.G., Arhiv DL)

Zapori na Dobu. (Foto: T.J.G., Arhiv DL)

Mirna - Vlada je sprejela sklep o redni likvidaciji JGZ Pohorje Mirna. Za ta korak so se odločili, ker bo edino dejavnost, ki jo je zavod v zadnjem času opravljal, prevzel JGZ Kozjak. Država mora med drugim zagotoviti tri milijone evrov za poplačilo obveznosti zavoda. Pravosodno ministrstvo bo za likvidacijo letos namenilo 319.000 evrov.

Javni gospodarski zavod (JGZ) Pohorje Mirna je bil ustanovljen z namenom zagotavljanja možnosti dela zaprtih oseb v okviru Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob. A nato so iz dejavnosti omenjenega javnega gospodarskega zavoda izločili industrijsko proizvodnjo, tako da sedanji JGZ Pohorje Mirna opravlja zgolj dejavnost kmetijske proizvodnje.

To dejavnost bo na podlagi odloka o preoblikovanju prevzel JGZ Kozjak. Osnovna sredstva, ki so bila v bilanci stanja namenjena za izvajanje kmetijske dejavnosti JGZ Pohorje Mirna, se bo prav tako preneslo na JGZ Kozjak. Del premičnega premoženja JGZ Pohorje, ki se je uporabljal za industrijsko proizvodnjo, pa se je odprodal kupcu, ki je bil izbran na podlagi postopka javnega zbiranja ponudb in ki je hkrati tudi najel poslovne prostore za industrijsko dejavnost.

Ker so prenehale potrebe oziroma pogoji za opravljanje dejavnosti, se vlada na podlagi zakona o gospodarskih javnih službah in skladno z zakonom o zavodih za likvidacijo zavoda.

Država kot ustanovitelj zavoda odgovarja za obveznosti, ki nastanejo iz poslovanja zavoda. Tako mora država zagotoviti sredstva v višini treh milijonov evrov za poplačilo posojil, DDV, obveznosti do upnikov in do zaposlenih ter zamudne obresti na navedene terjatve, navajajo na vladnem uradu za komuniciranje.

Finančne posledice likvidacije so tudi stroški za plačilo likvidacijskega upravitelja. Stroški likvidacijskega upravitelja obsegajo tudi stroške notarja za vložitev predlogov in ostalih listin v postopku redne likvidacije.

Ministrstvo za pravosodje bo letos za likvidacijo zagotovilo 319.000 evrov. Sredstva bodo dobili od prodaje premičnega premoženja in od najemnine za oddajo poslovnih prostorov. Ostala potrebna sredstva bo zagotovil proračun, navajajo v vladnem uradu za komuniciranje.

Obveznosti, ki bodo zapadle v letu 2015 iz naslova dolgoročnega kredita, so ocenjene na dobrih 350.000 evrov in jih bo ministrstvo poravnalo v višini 218.000 evrov, razliko bo moral zagotoviti proračun. Preostale obveznosti v letu 2016 pa bo v celoti pokrilo ministrstvo za pravosodje.

‹ nazaj

Komentarji (4)

17.7.2014Ocenipohorc 
Še menedžerja prodajte,pa bojo vsi pufi poplačani
18.7.2014Ocenigustl 
Kaj bo pa Janša delal?
18.7.2014Ocenijoca 
k je že kdaj kej delal?
18.7.2014Ocenibutec&butec 
TUDI TU SE POZNA, KO JE PRIŠEL, JE TAKOJ VSE PROPALO...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava