bela krajina

Pred cerkvijo zanimiva odkritja

18.7.2014 | 08:40 | M. B.-J.

Arheološka izkopavanja pred cerkvijo odkrila, da je bila v Semiču očitno močna protiturška trdnjava - Ureditev trškega jedra končana avgusta

Trg pred semiško občinsko stavbo je bil pred tednom dni veliko gradbišče. (Foto: M. B.-J.)

Trg pred semiško občinsko stavbo je bil pred tednom dni veliko gradbišče. (Foto: M. B.-J.)

Arheologi so na platoju pred semiško župnijsko cerkvijo naleteli na zanimive najdbe. (Foto: M. B.-J.)

Arheologi so na platoju pred semiško župnijsko cerkvijo naleteli na zanimive najdbe. (Foto: M. B.-J.)

Semič - Ena večjih letošnjih naložb v semiški občini je urejanje semiškega starega trškega jedra. Gradbena dela so začeli aprila, zaključena pa naj bi bila prihodnji mesec. Trenutno obnavljajo komunalne vode in stopnice na trgu ter urejajo plato pri župnišču in pri vhodu v kletne prostore muzeja.

Na trgu pred župnijsko cerkvijo sv. Štefana so opravili tudi arheološka izkopavanja. Arheologi so odkrili ostanke protiturškega obzidja, ki se navezuje na še ohranjeno obzidje okoli cerkve. Obzidje, ki so ga začeli graditi leta 1526, je prvič zarisano v franciscejskem katastru iz prve polovice 19. stol. Zanimivo je, da so pred cerkvijo odkrili dve liniji obzidja. Notranja ima dva stolpa, zunanja pa se prav tako naveže na vogalna okrogla stolpa. Ob cerkvi je bilo tudi župnijsko pokopališče, dokler ga niso ob koncu 18. stol. prestavili k cerkvi sv. Duha v Sela pri Semiču. Ob izkopavanjih so v grobovih našli dobro ohranjene skelete, medtem ko so bili dodatki bolj skromni. Šlo je predvsem za jagode rožnega venca, križec, svetinjico in podobno.

Kot je dejala semiška županja Polona Kambič, izkopavanja semiško občino sicer precej stanejo. A gre za pomembna odkritja, saj vse kaže, da je taborsko obzidje v Semiču predstavljalo močno protiturško trdnjavo na robu Bele krajine. Predstavitev arheoloških najdb pa bo vključena v urejanje starega trškega središča.

Sicer pa bodo v trškem jedru uredili parkirišče med občinsko stavbo, stanovanjskim blokom in hotelom, plato med cerkvijo, župniščem in lokalno cesto ter del trga na severni strani cerkve, ki skupaj merijo dobrih 3.000 kv. metrov. Trško središče bodo tlakovali ali asfaltirali, uredili bodo prometni režim in okolico trga ter obnovili komunalne vode. Naložba bo veljala dobrih 632.000 evrov. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje bo iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz državnega proračuna prispevalo dobrih 45 odst. celotne naložbe. Ostalo pa bo strošek občine. Kot je povedala županja, je prišlo še do dodatnih del, za katera pa so denar predvideli v rebalansu občinskega proračuna, ki so ga sprejemali na seji občinskega sveta pred tednom dni.

Članek je bil objavljen 10. julija 2014, v 28. številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (61)

18.7.2014Ocenikriza je 
bedarija prve vrste!! Ljudje brez služb, brez prihodkov, lačni, z negotovo prihodnostjo . Tukaj se razsipno troši, da lahko peščica ljudi brazda po zgodovini. Koga priga klinčeva zgodovina, ko je prihodnost vseh nas katastrofalno slaba!! Ta denar in energijo bi usmerjali v razvoj, prihodnost, naložbe . Zgodovina pri nas je en klinc pomembna, saj se še vedno ne znamo zmeniti ali so zmagali domobranci ali partizani. In se zaradi mentalitete tudi nikoli ne bomo. Na račun teh preračunavanj pa posamezniki fino služijo, enako kot tej žličkarji. Prepovedati te izkope in se lotiti prihodnosti!
18.7.2014OceniPrimitivizem! 
Tudi ta denar bi radi požrli tovariši, kajne ...
18.7.2014Oceniv tvoji glavi 
Kriza, mogoče bi ti malo več izobrazbe pomagalo. Vsaj preprost komentar bi lahko napisal z ustreznimi ločili. Tvoje mnenje bomo tako raje upoštevali.
19.7.2014OceniFerdo Janša 
Mogoče bodo odkrili kakšna otroška okostja, ki so ostanki umorjenih otročajev, ki so jih namigali farji nedolžnim nunam. Bolje, da ne kopljejo??!!
19.7.2014Ocenipika 
Ferdo primitivec! Prijavi se na kako tekmovanje v primitivizmu! Zmaga ti je zagotovljena! Predvsem pa ne zlorabljaj priimka, ki ni tvoj! Danes je lep dan pa pojdi na izlet in se osvobodi zlih misli. Mogoče ti vsaj za hip uspe, ker v bistvu si zelo pokvarjen in primitiven...,
20.7.2014Oceninn 
@pika, resnica boli, mar ne? Janšatov Ferdo ima še kako prav :-)
20.7.2014Ocenipika 
@nn, resnica nikoli ne boli. Le kako bi lahko resnica bolela?! Mene predvsem zanima, kje ima tu Ferdo,( ki zlorablja priimek, ki ni njegov) "še kako prav", kakor trdiš ti!
21.7.2014OceniFrančišek 
V Vatikanskih arhivih boste našli kopico podatkov o umorih otrok, ki so jih namigali farji ali spočele nedolžne nune. Saj to so dejstva, čemu sprenevedanje!! Pa menda niso ta trupelca bila spočeta od svetega duha. Vprašajte Frančišeka , toti vse ve.
21.7.2014OceniPrimitivizem! 
Nekateri se res ne morejo upreti razkazovanju primitivizma, ko opazijo karkoli v zvezi s cerkvijo.
21.7.2014OceniJan 
Itak. Eni tle kar vejo kaj je v Vatikanskih arhivih. Kaj to kot Maruča kamenčke zlagaš, pa ti zvezde povejo? Ne samo da ugiba, ali misli. Čisto prepričan je da ve kaj je notri. Daj če se ti da še loto številke objavi tukaj, da bo še kdo imel kaj od tvoje jasnovidnosti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava