gospodarstvo

L-Tek Elektronika z 12-odstotno polletno rastjo

18.7.2014 | 09:30 | STA

Radko Luzar (v sredini) in sodelavci. (Vir fotografije: spletna stran L-Tek)

Radko Luzar (v sredini) in sodelavci. (Vir fotografije: spletna stran L-Tek)

Šentjernej - Šentjernejska L-Tek Elektronika, lanska dolenjsko-posavska gazela, ki je lani zabeležila 20-odstotno rast prodaje, je s polletno prodajo svojih izdelkov primerljivo lansko obdobje presegla za približno 12 odstotkov. Kljub temu si njeno vodstvo ob koncu leta obeta približno 1,4 milijona evrov dobička oz. lahko še nekaj manj kot lani.

Direktor in lastnik L-Tek Elektronike, podjetja, ki je usmerjeno v izdelavo prototipov, majhnih in srednje velikih serij visokotehnoloških izdelkov, Radko Luzar je za STA pojasnil, da pri dobičku - kljub temu da ob koncu leta vnovič pričakujejo približno 20-odstotno rast prometa - ne bodo zabeležili rasti predvsem zaradi nizkih cen in hude konkurence. Časi so namreč taki, da je treba za manj narediti več, je dodal.

Sicer pa v podjetju vse od njegove ustanovitve pred 20. leti vsakoletno rastejo ter vlagajo v opremo in razvoj. Te dni tudi končujejo približno 800.000 evrov vredno naložbo v opremo in razvoj, za katero so dobili 200.000 razpisnih in nepovratnih evropskih sredstev, je nadaljeval.

Načrtujejo tudi okrepitev svoje usmeritve v razvoj in izdelavo medicinske elektronike, hkrati pa nameravajo vso svojo opremo prihodnje leto prilagoditi zahtevam in merilom za njeno izdelavo.

L-Tek Elektronika je ob koncu preteklega leta zaposlovala 62 ljudi. Letos so njihovo število zvišali na 66, predvidoma pa bodo glede na naročila in potrebe število zaposlenih še povečevali. Kot kaže, so obeti za kaj takega dobri, je pristavil direktor.

V L-Tek Elektroniki glavnino svoje proizvodnje izvozijo. Med njihovimi glavnimi trgi so Velika Britanija, Avstrija in Nemčija. Prodajajo tudi v drugih evropskih državah in z manjšimi količinami prodirajo na druge celine. Ker prodajajo izključno prek prodajnih mrež svojih kupcev pa nameravajo dolgoročno svoj denar vložiti tudi v oblikovanje lastne prodajne mreže in hkratno obogatitev palete svojih izdelkov.

Podjetje sicer svoj celotni dobiček vlaga v razvoj, znanje, zaposlene in posodabljanje proizvodne opreme. Večina njihovih izdelkov pa je delno ali v celoti razvita v lastnem razvojnem oddelku ter v sodelovanju z domačimi in s tujimi strokovnjaki, je še povedal Luzar.

‹ nazaj

Komentarji (8)

18.7.2014OceniKobe 
Čestitamo! Treba je poudariti, da večino prihodkov podjetje ustvari v tujini. Če bi bilo v SLO vsaj približno enako delovno okolje in pogoji, bi takšna podjetja lahko zaposlila še bistveno več oseb! Čestitke tudi Dolenjskemu listu da objavi tudi takšne članke.
18.7.2014OceniKobe 
"Podjetje sicer svoj celotni dobiček vlaga v razvoj, znanje, zaposlene in posodabljanje proizvodne opreme." Potem pa se spomnimo velikega podjetja na Dolenjskem podjetja, katerega je gospod pridobil s tajkunizacijo. Ta gospod si je z druščino dal izplačati 21 mio eur dividende, podjetje pa je za to moralo najeti kredite. Da niti ne omenim, da je vlada namenila 1, 4 milijarde eur našega davkoplačevalskega denarja, za sanacijo bank katere lastnik je tudi omenjeni gospod z druščino!
18.7.2014Ocenižupan 
Bravo Radko! Ko bi še naša občina poslovala tako racionalno in dobičkonosno, kot tvoja firma. Razmisli o kanditaturi za župana! Prepričan sem, da te bo večina občanov podprla, zato ker si poštenjak ter marljiv in odgovoren človek. V občinskem svetu si se soočil z anomalijami, ki najedajo našo lokalno skupnost, dobro poznaš situacijo, zato te vidim, kot rešitelja, ki bo potegnil voz iz blata, Radko, ne odlašaj, hočeš ali nočeš to je tvoje poslanstvo! Drugega rešitelja ni!
19.7.2014OceniBelokranjec 
Kobe, razložite, ali se tebi zdi privatizacija lesnine pod Papičem pošteno izpeljana? Toliko veste o tajkunih, o svoji firmi pa nič ne poveste?
19.7.2014Ocenitema 
Kobe in Belokranjec! Mislim, da bi komentarji o tajkunih in tajkunizaciji spadali pod kakšen drug članek! Se pa strinjam z županom; takšne ljudi, kot je Radko, bi potrebovali da premagamo krizo (moralno in ekonomsko) na vseh področjih!
21.7.2014Ocenipodjetnik 
Ljudje kot je Radko se nimajo časa preganjat z bedaki, ki sedijo v občinskem svetu in pametujejo v svojih uradih na občini. Prepameten in prepošten je, da bi lahko kot župan karkoli dosegel - vsaj dokler policija in sodišča ne bodo začela opravljati svojega dela.
22.7.2014Ocenisoseda 
Čestitke kolektivu L-Tek-a. Kar ne dvomim, da je g. Radko dovolj pameten, da se ne bo ukvarjal z občino, ampak naj še naprej uspešno vodi svoje podjetje.
26.7.2014Ocenisvetnik 
Podjetnik, lahko bi vedel vsaj to, da Radko že zdaj sedi v občinskem svetu, kot svetnik Liste za prihodnost!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava