Lastnikom zemljišč opozorilo na obvezno zatiranje ambrozije

19.7.2014 | 12:30

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Foto: M. B.-J., arhiv DL

Ambrozija (Foto: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

Ambrozija (Foto: Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

Bliža se čas cvetenja pelinolistne ambrozije, zato so v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imetnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč opozorili na obvezno zatiranje ambrozije, zlasti pa preprečevanje njenega cvetenja in nastanka semen. Pelinolistna ambrozija in druge sorodne neofitne vrste spadajo med škodljive rastline, ki predstavljajo probleme za kmetijstvo in zdravje ljudi, so v sporočilu za javnost zapisali v upravi.

Ta rastlina po njihovih besedah zaradi svoje razširjenosti povzroča težave in dodatne stroške v kmetijstvu - večja gospodarska škoda z občutnim zmanjšanjem pridelka nastaja zlasti v ekološki pridelavi, kjer kemično zatiranje ni mogoče. Zaradi inhalacijskih alergij oziroma senenih nahodov imajo preglavice z njo tudi občutljivi ljudje.

V Sloveniji je mogoče pelinolistno ambrozijo najti skoraj po vsej državi, zapleveljenost z njo pa se še povečuje. Ker je nezahtevna glede rastnih razmer, se pogosto pojavlja na zapuščenih in neobdelanih površinah oziroma tam, kjer je zaradi gradnje ali drugih vzrokov prišlo do večjih premikov zemlje.

Največ je je moč najti ob cestah, železniških progah, ob bregovih rek in potokov, na zapuščenih obdelovalnih ali stavbnih zemljiščih ter na slabo komunalno urejenih javnih in drugih površinah. Od tam se širi tudi na kmetijska zemljišča.

Preprečevanje njenih škodljivih vplivov je mogoče le z doslednim odstranjevanjem in preprečevanjem njenega cvetenja oziroma oblikovanja semen, s katerimi se širi dalje.

Rastline ambrozije je sicer, tako v upravi, treba odstraniti s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del tako, da se v tej rastni dobi na obrastejo več. V sezoni se jih tako lahko večkrat pokosi ali pa se jih lahko zatira s herbicidom. Imetniki rastlin so dolžni poskrbeti, da ambrozija ne cveti in ne semeni.

Cvetenje se večinoma začne v sredini julija in traja do konca oktobra, vrhunec pa je v avgustu in začetku septembra. Ker se v Slovenji pelinolistna ambrozija po košnji zelo hitro obrašča, morajo kmetovalci opravljati nadaljnja opazovanja zemljišč vso rastno dobo in po potrebi izvajati košnjo ali druge ukrepe zatiranja, da se prepreči nastanek semen.

Najnovejša priporočila za zatiranje ambrozije na kmetijskih in nekmetijskih zemljiščih so dostopna na spletni strani uprave.

Obvezno zatiranje pelinolistne ambrozije je predpisano že od leta 2010. "Pomembno je opozoriti, da so v skladu s predpisi imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih. To velja za upravljalce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike, upravljalce ali najemnike zemljišč," so še poudarili v upravi.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava