avto moto

Prosenik obakrat tik pod odrom

21.7.2014 | 09:00 | B. B.

Prosenik obakrat tik pod odrom

Trebnje - Minuli konec tedna je dirkališče Most na Češkem gostilo dve dirki prvenstva Alpe Adria v hitrostnem motociklizmu. Trebanjec Janez Prosenik je s svojim BMW RR 1000 obakrat končal na četrtem mestu in je že na poti na Japonsko, kjer bo konec tedna vozil dirko svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem motociklizmu 8 ur Suzuke.

Češki konec tedna so zaznamovale visoke temperature, vroče pa je bilo tudi dogajanje na stezi. Prvi treningi in kvalifikacije so bili že v petek dopoldne, Prosenik, ki vozi v razredu superbike, pa je dan zaključil na na 5. mestu. S tem bi bil lahko še zadovoljen, saj pri izbiri nastavitev ni imel najbolj srečne roke, zaradi česar se mu je zadnja pnevmatika popolnoma izrabila že po treh krogih.

Na sobotnih dopoldanskih kvalifikacijah se je Janez odrezal precej bolje. S spremenjeno nastavitvijo za zadnjo vzmet je dosegel čas 1:37,9, kar je bilo dovolj za četrto startno pozicijo na popoldanski dirki.

Start prve dirke razreda superbike je bil peklenski, saj je že v prvem ovinku padlo kar pet tekmovalcev, zaradi česar so dirko prekinili. Drugi start je Proseniku odlično uspel in se je nato dva kroga boril za prvo mesto, nato pa je po grdem prehitevanju Poljaka Szkopka izgubil stik z vodilnimi in pristal na četrtem mestu. Dva kroga pred koncem je spet ujel Szkopka na tretjem mestu, a ga ni uspel prehiteti.

Prosenik je dirko kljub težavam končal zadovoljen, z novim osebnim rekordom steze in četrtim mestom v peklensko vročih razmerah.

V razredu superbike je nastopal tudi Slovenec Berto Camlek na yamahi in zasedel sedmo mesto. V razredu stock 1000 je zmagal Slovenec Marko Jerman na kawasakiju, Matej Kraljič, prav tako na kawasakiju, pa je bil osmi.

Tudi na nedeljski dirki je Proseniku start odlično uspel. Prebil se je na drugo mesto, a je kmalu obžaloval odločitev pri izbiri pnevmatik, saj so te hitro postajale vse manj konkurenčne in je dirko končal na še vedno izvrstnem četrtem mestu in s še nekoliko boljšim časom svojega najhitrejšega kroga. Berto Camlek na yamahi je bil tokrat peti, kategoriji stock 1000 pa Jerman drugi.

»Z celotnim vikendom sem pretežno zadovoljen. V drugi dirki smo naredili veliko napako z gumami, saj je imela proga 50 stopinj in je guma držala samo tri kroge, tako da se nisem mogel boriti za višja mesta,« je po dirki svoje vtise strnil Trebanjec, ki ga že ta konec tedna čaka najpomembnejša dirka v koledarju svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem motociklizmu (World Endurance Championship),  8h Suzuke.

Prosenik bo v torek pristal na Japonskem, nato ima dva prosta dneva in v četrtek prve proste treninge. V petek in v soboto bodo na sporedu še posti treningi, nočni treningi in kvalifikacije, v nedeljo ob 13. uri po lokalnem času pa bo start dirke. Zaradi visoke vlage in temperatur dirka velja za eno najzahtevnejših v koledarju. Razmere bodo za vse dirkače zelo težke, zato bo pomemben dejavnik tudi fizična pripravljenost, pri kateri pa Prosenik velja za enega boljših tekmovalcev.

REZULTATI 1. DIRKE (MOST, ČEŠKA)

SUPERBIKE

1.Halbich Jan (CZ) Kawasaki
2.Ronald Resch (AUT) BMW
3.Pawel Szkopek (POL) Yamaha
4.Janez Prosenik (SLO) BMW

STOCK 1000

1.Marko Jerman (SLO) Kaeasaki
2.Martin Choy (BUL) BMW
3.Michael Filla (CZ) BMW

REZULTATI 2. DIRKE

SUPERBIKE

1.Jan Halbich (CZ) Kawasaki
2.Pawel Szkopek (POL) Yamaha
3.Ronald Resch (AUT) BMW
4.Janez Prosenik (SLO) BMW

STOCK 1000

1.Miscahel Filla (CZ) BMW
2.Marko Jerman (SLO) Kawasaki
3.Martin Choy (BUL) BMW

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava