Lisca v prvem polletju prodajo povečala za 5 odst.

22.7.2014 | 13:10

Foto: Alain Gil-Gonzales, arhiv DL

Foto: Alain Gil-Gonzales, arhiv DL

Sevnica - Skupina Lisca, ki zaposluje približno 650 ljudi, je v prvem poletju ustvarila 15,5 milijonov evrov prodajnih prihodkov, kar je pet odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. V družbi načrtujejo, da bodo do konca leta ustvarili za 2,1 milijona evrov čistega dobička.

Generalni direktor proizvajalca ženskega perila in kopalk Goran Kodelja je za STA povedal, da skupina posluje skladno z načrti, njihov polletni dobiček pa je dosegel približno poldrugi milijon evrov. Glede na sezonsko naravnanost njihove prodaje je poslovanje skupine pričakovano ciklično, njihovi medletni dobički pa zato ne odražajo končnega stanja, je pojasnil.

Po dosedanjih poslovnih izidih in glede na polletno rast pa si lahko obetajo, da bo krizi in padcu kupne moči navkljub dobiček ob koncu leta višji od načrtovanega, je dodal.

Skupina Lisca, ki na domačem trgu proda približno petino svojih izdelkov, nadaljuje s širjenjem svoje prodajne mreže. V Sloveniji imajo zdaj 25 svojih in franšiznih prodajaln ter v drugih državah še približno sto.

Na trgih nekdanjih jugoslovanskih republik Lisca tako glavnino svojih izdelkov proda v lastnih in franšiznih enotah. Hkrati okrepljeno delujejo na drugih evropskih trgih. Svojo prodajo na zahodnih trgih povečujejo v Italiji, Nemčiji in na Nizozemskem, na vzhodnih pa v Rusiji, na Češkem in v Turčiji. V Nemčiji prodajo že desetino svojih izdelkov, v Italiji in na Nizozemskem pa so prodajo lani povečali za polovico.

V Rusiji imajo še veliko manevrskega prostora, na Češkem, kjer so predlani ustanovili svojo hčerinsko družbo, pa imajo v Pragi dve lastni prodajalni. Na Češkem sicer načrtujejo še več svojih trgovin.

Večji preboj v družbi v prihodnje načrtujejo predvsem zunaj domovine in balkanskih držav, kjer je prodaja že sedaj visoka in jo bodo težko povečali, je ocenil direktor.

Nove trgovine so pred kratkim odprli v Skopju in v Sarajevu. Zaradi tega se je nekoliko povečalo število njihovih zaposlenih, ki pa ostaja na ravni približno 650. Število zaposlenih zvišujejo predvsem zaradi odpiranja novih trgovin, je dejal Kodelja.

Skupino Lisca poleg krovnega sevniškega podjetja sestavljajo še sevniško hčerinsko podjetje Inplet, Liscino proizvodno podjetje v Srbiji ter njene prodajne hčerinske družbe v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju, Münchnu in Pragi, je še povedal direktor družbe.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava