posavje

90 let akademika Alojza Rebule

22.7.2014 | 16:25 | Vir: Občina Sevnica

90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule

Loka pri Zidanem mostu - Včeraj je dopolnil 90 let akademik, pisatelj, prevajalec in večkratni literarni nagrajenec Alojz Rebula. Praznovanje njegovega jubileja v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu so pripravili krajani v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Loka, tamkajšnjim kulturnim društvom, aktivom žena in župnijo ter občino Sevnica.

Alojz Rebula je svoje življenje posvetil peresu, jeziku in besedi. Kljub svojim italijanskim koreninam goji ljubezen do slovenske besede, ki jo izkazuje v vseh svojih številnih delih. Njegov pisateljski opus obsega črtice, novele in romane ter refleksivno dnevniško in potopisno prozo.

Ob visokem jubileju so Rebuli voščili in izkazali svoj poklon številni posamezniki in predstavniki lokalnih organizacij, ki so zelo ponosni na svojega sokrajana. Med prvimi je slavljencu voščil župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, ki je v svojem nagovoru poudaril, kako velik privilegij je za lokalno skupnost sobivanje s človekom, katerega moč besede in širina razmišljanja je tako velika in svetovljanska. Čestitke so izrekli tudi predstavniki Kulturnega društva Primož Trubar Loka, krajevne skupnosti, krajevne organizacije Rdečega križa, aktiva žena ter domači slikar g. Bogovič.

Praznovanja se je med drugim udeležil tudi dolgoletni evropski poslanec in osebni prijatelj Alojza Rebule Lojze Peterle. V svojem voščilu se je slavljencu zahvalil »za vztrajno raziskovanje človeškega, za vztrajno premagovanje bivanjske stiske s kopanjem v smeri smisla, za poklon slovenski kulturi in jeziku, brez katerega ni življenja.«

Jubilantu je čestital tudi podpredsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti za področje družboslovja, humanistike in umetnosti Jože Krašovec. Alojzu Rebuli se je zahvalil za njegov pomemben prispevek slovenski duhovni kulturi, in sicer pri novem prevodu Svetega pisma, ki je začel nastajati leta 1980. S srčnostjo, zavezanostjo besedi in svoji zemlji je pri nastajanju prevoda pustil izjemen pečat.

Poleg mnogih eminentnih gostov se je praznovanja udeležilo tudi veliko prijateljev Alojza Rebule s Tržaškega, med njimi znani slovenski pesnik in pisatelj Miroslav Košuta. Poudaril je veliko navezanost pisatelja Alojza Rebule na Loko, katero pogosto izpostavlja v svojih literarnih delih in pogovorih.

Dr. Tadej Strehovec je v imenu Slovenske škofovske konference predstavil utemeljitev slovenskih škofov za podelitev Odličja sv. Cirila in Metoda pisatelju Alojzu Rebuli ob 90-letnici življenja in za zvesto služenje Cerkvi preko pisane besede. »Življenjsko delo Alojza Rebule v literarnem opusu združuje življenjsko realističen in filozofsko razmišljujoči slog, ki odpira aktualna verska vprašanja slovenskega krščanstva. Služenje slovenski besedi združuje s služenjem Cerkvi na Slovenskem, saj v svojih razpravah in romanih premišlja o narodnosti, ljubezenskih, umetniško-ustvarjalnih, moralnih in družbenih vprašanjih«, so med drugim zapisali škofje v svoji utemeljitvi. Odličje sv. Cirila in Metoda je Alojzu Rebuli izročil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan.

Alojz Rebula se je zahvalil vsem za izrečena voščila in lepe misli ter za prejeto priznanje. »Življenjsko iskanje ni bilo prvenstveno na področju literature, umetnosti, gospodarstva in politike, ampak na področju smisla bivanja« je v svojem nagovoru razmišljal slavljenec.

Navzoči so lahko prisluhnili še nekaterim odlomkom iz Rebulovih romanov, ki jih je prebrala Annemarie Culetto, program pa so s prijetno slovensko pesmijo obogatili pevci moške vokalne zasedbe Fantje z Razborja. Z nepogrešljivimi zvoki harmonike je praznovanje zaključil harmonikar Andraž Roštohar. Celotno praznovanje je z besedo prijetno povezoval Jure Koritnik.

V preddverju dvorane Trubarjevega doma upokojencev so ob tej priložnosti na ogled postavili razstavo del Alojza Rebule.

‹ nazaj

Galerija (11)

90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule
90 let akademika Alojza Rebule

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava