kultura

Razredni sovražnik med tremi finalisti LUX 2014

23.7.2014 | 09:40 | B. B.

Rok Biček (Foto: I. V., arhiv DL)

Rok Biček (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Evropski parlament, ki podeljuje filmsko nagrado LUX, je včeraj objavil imena treh letošnjih finalistov, med katerimi je tudi Razredni sovražnik Dolenjca Roka Bička. Ob njem so še francoski Bande de filles (Tolpa deklet) in poljsko-danska koprodukcija Ida.

Vsi trije filmi bodo podnaslovljeni v 24 uradnih jezikih EU in v sklopu filmskih dni LUX predvajani v vseh 28 članicah. Zmagovalca bodo izbrali evropski poslanci, razglašen pa bo 17. decembra.

Vsi trije filmi pripovedujejo zgodbe o različnih aktualnih družbenih vprašanjih v Evropi s posebnim poudarkom na mladih. Finaliste je včeraj v Rimu sicer razglasila novoizvoljena predsednica parlamentarnega odbora za kulturo Silvia Costa.

Bičkov film govori o odnosih med dijaki in njihovim novim profesorjem nemščine, ki, delno zaradi velikanske razlike v njihovem dojemanju življenja, postanejo kritično napeti.

Bande de filles (Tolpa deklet) v režiji Céline Sciamma, pripoveduje zgodbo o dekletu, ki začne novo življenje, si spremeni ime, slog oblačenja in pusti šolo, da bi bila sprejeta v tolpo deklet, vse v upanju, da bo to njena pot do svobode.

Ida v režiji Pawła Pawlikowskega, govori o siroti, ki odrašča v samostanu. Preden tudi sama sprejme zaobljube, ugotovi, da je v resnici Judinja. Skupaj s teto se poda na popotovanje, na katerem odkriva resnico o svoji družini in o sebi.

Vsi trije filmi bodo podnaslovljeni v 24 uradnih jezikih EU in predvajani v več kot 40 mestih in na 18 festivalih, ki vsako leto številnim Evropejcem omogočijo ogled treh nominirancev. Zmagovalni film, ki ga bodo izglasovali evropski poslanci, bo prirejen tudi za slabovidne ter gluhe in naglušne, prav tako pa bo deležen podpore na svoji mednarodni poti.

Že drugo leto zapored bodo svojega favorita lahko izbrali tudi gledalci, eden izmed glasovalcev pa bo nagrajen s povabilom na mednarodni filmski festival v Karlovih Varih prihodnje leto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava