gospodarstvo

Livar nadaljuje z rastjo

23.7.2014 | 07:45 | STA

Foto: arhiv; M. B. J.

Foto: arhiv; M. B. J.

Ivančna Gorica/Črnomelj - V Livarju, največji slovenski livarni s približno 500 redno zaposlenimi, so v prvem polletju ustvarili za približno 30 milijonov evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več od načrtov. Hkrati so za dva odstotka presegli načrtovani polletni dobiček.

Predstavnica Livarja Darinka Porenta je za STA povedala, da družba posluje po načrtih, njeno vodstvo in lastniki pa so optimistični in pričakujejo, da bodo v celoti izpolnili letošnje poslovne cilje.

V Livarju za letos napovedujejo prodajo v višini 54 milijonov evrov, dobiček pred davki v znesku 4,6 milijona evrov in dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) v višini 7,8 milijona evrov.

V družbi do leta 2020 predvidevajo zmerno rast vseh navedenih kategorij in tako do konca desetletja načrtujejo prodajo v višini 70,8 milijona evrov, dobiček pred davki v višini 9,8 milijona evrov in EBITDA v višini 13,5 milijona evrov. Hkrati nameravajo za naložbe nameniti več kot 25 milijonov evrov.

Sicer pa so v Livarju, ki je še predlani posloval z izgubo, lani dosegli 53 milijonov evrov prodajnih prihodkov in glede prodaje na letni ravni rast za nekaj več kot četrtino. Družba je hkrati dosegla 3,3 milijona evrov dobička.

V Livarju so v svoji proizvodni enoti za mehansko obdelavo v Črnomlju, kjer zaposlujejo približno sto ljudi, za letos napovedali 20 novih zaposlitev, do leta 2020 pa skupaj 120 novih delovnih mest.

Porentova je dodala, da zaposlovanje v Črnomlju poteka po načrtih. Tam so v prvem polletju zaposlili sedem sodelavcev, v celotnem Livarju pa so načrt letošnjega zaposlovanja presegli za odstotek. V Ivančni Gorici so število zaposlenih letos povečali za 15, glede novega zaposlovanja pa do konca leta ne pričakujejo bistvenih sprememb, je še povedala.

Sicer pa družba s svojima proizvodnima enotama v Ivančni Gorici in Črnomlju uresničuje svojo novo razvojno strategijo livarne znanja in tehnologije. Njihova cilja sta, da se po verigi dobaviteljev povzpnejo bližje h končnemu kupcu in proizvodnja izdelkov z večjo dodano vrednostjo.

Vodenje Livarja je, potem ko je dotedanjemu predsedniku uprave Francu Rovereju potekel dveletni mandat in je ta v družbi ostal kot prokurist, maja prevzela tričlanska uprava. Poleg njene predsednice in dotedanje komercialne direktorice Alenke Rabuza jo sestavljata še Nina Tušar Markež in Andrej Selan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava