gospodarstvo

Inles s triodstotno rastjo

23.7.2014 | 10:15 | STA

Foto: spletna stran podjetja

Foto: spletna stran podjetja

Ribnica - Ribniški Inles, proizvajalec stavbnega pohištva, je v prvem polletju prodal za tri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju, na tujih trgih pa je glede na primerljivo lansko obdobje dosegel sedemodstotno rast prodaje. Ob padcu prodaje na domačem trgu so štiri petine svojih izdelkov izvozili, je direktor Inlesa Andrej Mate povedal za STA.

Po Matejevih besedah je podjetje, ki je s 173.000 evrov dobička svoj predlanski čisti dobiček lani preseglo za nekaj več kot 120.000 evrov, ob letošnjem polletju še poslovalo z izgubo, ki pa je bila trikrat manjša od primerljive lanske.

Glede na navedeni izid si ob koncu leta obetajo pozitivno poslovanje, hkrati pa v Inlesu načrtujejo, da bodo svoje prihodke glede na lanske do konca leta povečali za osem do deset odstotkov.

Letos še računajo na več večjih projektov, v Inlesu pa je običajno druga polovica leta poslovno bistveno močnejša od prve. Zaradi sezonskih potreb trga namreč v prvi polovici leta navadno dosežejo do 40 odstotkov in v drugi preostalo razliko letne prodaje, je pojasnil Mate.

Inles kot največji slovenski proizvajalec in izvoznik fasadnih elementov oz. oken in vhodnih vrat večji del izdelkov izvozi v Nemčijo, Švico, Francijo, države Beneluksa in Italijo. Prodajajo tudi v ZDA in Rusiji, trgi nekdanje Jugoslavije pa so zanje postali zanemarljivi.

Ker prodaja na domačem trgu zaradi krize v gradbeništvu vse bolj slabi, v Inlesu računajo predvsem na tuje trge. V Sloveniji sicer vnovič beležijo padec prodaje, saj se stanje v gradbeništvu popravlja predvsem pri nizkih gradnjah, s katerimi Inlesova proizvodnja ni povezana.

V družbi je skupaj z njenim invalidskim podjetjem IP Inles zaposlenih 415 ljudi, z naravnim odlivom pa bodo letos njihovo število zmanjšali na 400. Na novo letos ne bodo zaposlovali, glede kadrovskih potreb pa se bodo v prihodnosti sproti prilagajali.

V Inlesu so lani končali tehnološko naložbeni cikel, ki jim omogoča razvoj za naslednjih pet let. V tem obdobju se bodo bolj posvečali trženju svojih izdelkov in rasti prodaje.

Podjetje si obratovanje zagotavlja z lastnimi sredstvi in nima težav z bankami. Inles tudi svojo zadolženost ves čas znižuje in se ne bo na novo zadolževal, je še povedal Mate.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava