Verniki v Pišecah s kardinalom Rodetom

24.7.2014 | 09:45

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Verniki v Pišecah s kardinalom Rodetom
Verniki v Pišecah s kardinalom Rodetom

Pišece - Če so v Pišecah pred časom množično počastili 200-letnico tukajšnjega šolstva, na duhovnem področju v tem razmeroma majhnem kraju zdaj nikakor ne vlada mrtvilo. K živahnemu poletnemu duhovnemu utripu je prispeval tudi obisk kardinala Franca Rodeta, ki je svojo pot po brežiškem območju 20. julija začel z mašo v Pišecah. Mašni obred pred polno cerkvijo sv. Mihaela je s kardinalom opravil gostitelj Franc Rataj iz Dobove, župnijski upravitelj za Pišece.

Franc Rode je med mašo dejal, da so mu Pišece posebej drage. Kraj ga navdušuje, ker ima že častitljivih 200 let šolo. V Pišecah se je rodil eden največjih Slovencev Maks Pleteršnik, pisec znamenitega slovarja, katerega delo ni presegel še nihče. Kot je še dejal Rode, se je njegov stric jezikoslovec dr. Anton Breznik v svojem strokovnem delu zelo veliko opiral na Pleteršnikov slovar.

Kardinal je v pridigi govoril o dobrem in zlu in izrazil trdno vero, da bo na koncu zgodovine zmagalo dobro, tako kot bo zmagala Cerkev, ki počasi, a zanesljivo osvaja srca. Zaupanje v Boga, potrpljenje in pogum v vsakdanjem življenju je Franc Rode omenil med temeljnimi vrednotami, ki naj ljudi vodijo skozi vsakdan.

Pri maši so navzoče nagovorili poleg obeh duhovnikov še Dragica Germovšek iz Blatnega, Jožica Račič iz Globokega in tajnik župnijskega pastoralnega sveta Pišece Tone Sumrak.

Po maši je bilo pred cerkvijo srečanje, na katerem so igrali harmonikarji iz Krške vasi pod vodstvom Roka Topliška. Po kosilu so gostitelji popeljali svojega visokega gosta v Pleteršnikov dom v Pišecah in grad Pišece. Po besedah Franca Rataja je tokratno druženje s kardinalom Francem Rodetom vključevalo še popoldanski ogled cerkev na Sromljah in v Artičah, obisk cerkve in župnišča v Dobovi in zaključek obiska v Termah Čatež.

M. L.

Galerija

Komentarji (19)

24.7.2014Ocenivolk 
Ta naj bi vsa v zlatu predstavljal Jezusa, ki je trpel za nas a ga ni sram v Sloveniji pa cel kup revežev zakaj ne da kaj za reveže a lahko pove kaj je naredil za njih nič edino kar vero zlorablja za svojo korist.
24.7.2014OceniJan 
Kje ti vidiš bale zlata? Od kje ti ideja da Rode ne da ali ne naredi nič za reveže? Direktor Rdečega križa bi moral tudi v rjuhe ogrnjen hodit naokoli in jest samo suh kruh in vodo, dokler nimajo vsi na svetu za jest? Ali to samo za duhovnike velja?
24.7.2014Ocenimici 
Je bila mogoče pri maši tudi mati petra štelcerja?
24.7.2014Ocenidecima 
mici, malo verjetno, ker je že dolgo mrtva.
24.7.2014OceniPilat 
Maškarada ....
25.7.2014OceniKrupp 
Skupaj z škrlatnim Frančkom so prišli še predstavniki ZVON-1 in ZVON-2, ki spet začenjajo piramidno igro. Za vhod v nebesa france kasira 300 EUR, za vice 187, ker mora kupiti novega AVDI 6. Bo spet pobiral štoparke in namahal kakšnega Petrčka.
25.7.2014OceniMilena 
Strašen kulturen dogodek. Upam, da so poskrili male otročaje, kajti tale kardinal je hudo nevaren.
25.7.2014OceniDarwin 
Človek bi pričakoval, da so Pišečani že zlezli z veje dol!!
25.7.2014OceniJakob Gale 
Obisk vidnega člana Opus Dei v Pišecah je samo potrditev tega, kar se že dolgo ve - Vatikan potrebuje podporo tudi slovenskih vernikov, saj imajo toliko blata (ne masla) na glavi, da so v resni krizi. In, @jan - ne samo da imajio bale zlata, imajo več. Nekdanji argentinski predsednik Peron je v Španijo privlekel 400 ton zlata (več kot je takrat imela zlatih rezerv angleška nacionalna banka) in ga dal v varstvo prav banki, katerega predsednika uprave so našli obešenega pod nekim mostom (zanimivo - ravno v Londonu) ko je hotel začivkati o vsej silni vatikanski revščini in vplivu Opus Dei na denarno poslovanje. To je bila banka Ambrosiano, če morda ne veste. Vidni član združbe iz naših krajev je trenutno g.Arhar, predsednik uprave UniCredit Banke. Samo sklepate lahko od kod prihajajo. Priporočam, da predno govorite karkoli in stopate v bran visoki duhovščini, spoštovani @jan, se pozanimajte o resničnih dejstvih, ne tistih, ki se dobijo za dva deci za vsakim šankom. Besedičenje na pamet pomeni samo izgubo časa in včasih tudi spoštovanja do sočloveka. Pravijo, da je previdnost mati modrosti, vendar se motijo saj, ko bi bila previdna, ne bi bila mati. Spoštovani kardinal resnično nikoli ni ničesar naredil za reveže, nasprotno, ustvaril jih je, ko je urejal svoje domovanje v gradu Goričane pri Medvodah in se potem vsemu odpovedal. Seveda, potem, ko je papirnica vzela visok kredit za ureditev njegovih želja in se je znašla v resnih denarnih težavah in s tem posledično tudi obstoju delovnih mest zaposlenih. Zato je omenjanje kardinala Rodeta povsem neumestno, da bi on kadarkoli in karkoli naredil za lačne in revne. Bedarija.
25.7.2014Ocenistari pilot 
Zelo lep dogodek, kipa e kapak zaradi Rodeta ljudskega izrok v senci. Rode, ki ni mogel a testiranje brez svojega tajnika, ali ni nekaj narobe v tej celisli? Govori o skromnosti a on je prav tista napihnjena zaba, ki ji ni nikoli dovolj. Zaradi njega smo ob Triglavski park, Blejski ok in milijarde eurov, ki jih je spravil v Vatcan. Pa se ima obraz ta clovek, da ga pokaze??????????

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava