Voznik začetnik po avtocesti z več kot 217 km/h

24.7.2014 | 12:25

Foto: PU Novo mesto

Foto: PU Novo mesto

Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so danes zjutraj na avtocesti opravljali kontrolo prometa z vozilom z vgrajenim sistemom Provida 2000 in izmerili hitrost vozniku, ki je vozil osebni avtomobil BMW X5. Iz smeri Ljubljane proti Obrežju, kjer je hitrost omejena na 130 kilometrov na uro, je med cestninsko postajo Drnovo in Čatežem ob Savi, na razdalji 4456 metrov, vozil s povprečno hitrostjo 217,04 kilometrov na uro. 20-letnega državljana Kosova so policisti ustavili in med postopkom ugotovili, da gre za voznika začetnika.

Zoper kršitelja so podali obdolžini predlog na Okrajno sodišče v Krškem. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se z globo 1200 evrov kaznuje, kdor na avtocesti prekorači dovoljeno hitrost nad 60 km/h. 20-letni kršitelj je prekoračil hitrost za 87 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi devet kazenskih točk. Poleg globe in kazenskih točk bo kršitelju izrečena sankcija prepovedi uporabe tujega vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije za obdobje enega leta.

Prehitra oziroma neprilagojena hitrost je eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, ob tem dodajajo v sporočilu Policijske uprave Novo mesto. V prvem polletju 2014 je bila neprilagojena hitrost vzrok za 26% vseh prometnih nesreč, ki so se zgodile na našem območju. V teh nesrečah je ena oseba umrla, šest je bilo hudo poškodovanih in 74 lažje poškodovanih. Alkohol kot sekundarni vzrok pri povzročiteljih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti je bil ugotovljen pri 22 povzročiteljih prometnih nesreč. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,36 grama alkohola na kilogram krvi. Kar 16 povzročiteljev je imelo v krvi več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi.

Policisti Policijske uprave Novo mesto bodo v poletnih mesecih pogosteje izvajali meritve hitrosti in preverjali psihofizično stanje voznikov. Kontrole bodo predvsem na tistih odsekih, kjer so v preteklosti obravnavali več prometnih nesreč oziroma hujših kršitev cestno prometnih predpisov.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava