Minimalna rast, dobička več za 6 odst.

24.7.2014 | 14:25

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Skupina Krka je v prvem polletju letos beležila 599,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 0,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je znižal za pet odstotkov na 125,7 milijona evrov, čisti dobiček pa zvišal za šest odstotkov na 106,6 milijona evrov.

Predsednik uprave je napovedal, da v Krki do konca leta pričakujejo borbo na vseh tržiščih in za doseganje letnih poslovnih načrtov, kar pomeni prodajo v znesku 1,245 milijarde evrov in glede na lani dobro štiriodstotno rast.

Naročil imajo sicer veliko. V veliko primerih v Krki obratujejo tudi v treh izmenah, nekatere njihove linije pa bodo obratovale tudi prve dni letošnjega kolektivnega dopusta, ki bo potekal v prvi polovici avgusta, je dodal.

Colarič je nadaljeval, da so bile marsikatere med njihovimi prodajnimi regijami letos uspešne, ponekod pa se je Krkina prodaja tudi znižala. Na primer v Ukrajini, kjer je glede na lansko prvo poletje letos padla za približno desetino oz. za približno tri milijone evrov.

Omenjeni padec je sicer majhen, je ocenil, sicer pa na tamkajšnjem trgu ne beležijo kakšnih posebnosti. Svoje blago tam normalno dobavljajo in prejemajo plačila, nekaj težav pri svojem delu pa imajo Krkini strokovni delavci na ukrajinskem jugovzhodnem območju.

Glede nabora gospodarskih ukrepov in sankcij, ki jih EU pripravlja proti Rusiji, pa je dejal, da pričakuje le, da bo "veliko grmenja in malo dežja". Za področje prodaje zdravil pa ob sankcijah tudi velja, da je izvzeto, je pojasnil.

Sicer si v Krki gospodarskih sankcij proti Rusiji ali kaj podobnega ne želijo. Če bodo uvedene, pa se jim bodo - podobno kot sankcijam v polpretekli zgodovini - prilagodili, je pristavil.

Colarič je tudi za stanje na trgu proizvodnje generičnih zdravil ocenil, da je še vedno največ priložnosti na črti Vladivostok - Lizbona. Tako do konca leta v zahodni Evropi pričakujejo rast. V srednji Evropi pričakujejo približevanje ravni prodaje preteklega leta, hkrati pa ob podmeni, da se razmere v bližnjem prostoru ne bodo poslabšale, rast v prihodnjih letih pričakujejo tudi v vzhodni Evropi.

Med drugim je še navedel, da bo skupina Krka za letošnje naložbe skupaj namenila 167 milijonov evrov. Od tega zneska so v prvem polletju za vlaganja in naložbe namenili že približno 89 milijonov evrov, je še povedal Colarič.

STA

Komentarji (3)

24.7.2014Ocenivolk 
Prihajajo črni dnevi in sedaj bomo lahko videli menađerske sposobnosti velikega Colariča kaj pa sedaj, adijo dobički, adijo uspehi.
24.7.2014Ocenivolk 
Prihajajo črni dnevi in sedaj bomo lahko videli menađerske sposobnosti velikega Colariča kaj pa sedaj, adijo dobički, adijo uspehi.
24.7.2014OceniJan 
Mednarodno priznani ekonomist volk je spregovoril. Ima redne prispevke na cnn in več izdanih knjig ter učbenikov, deluje pa tudi kot vladni svetovalec.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava