Begrad gradnje vložile predlog za stečaj

25.7.2014 | 10:30

Foto: spletna stran Begrada

Foto: spletna stran Begrada

Novo mesto - Podjetje Begrad gradnje, d. o. o., ki je v stoodstotni lasti Begrada, d. d., je od konca junija v postopku prisilne poravnave, a ga zdaj, kot vse kaže, čaka stečaj. Predlog zanj je na zahtevo lastnika v ponedeljek vložil direktor podjetja Begrad gradnje Igor Vesel, ki odločbo sodišča pričakuje naslednji teden.

V podjetju Begrad gradnje so predlog za prisilno poravnavo podali sredi junija, ko je postalo očitno, da je družba insolventna, obveznosti do upnikov pa so znašale okoli 4 milijone evrov. V petek, 18. julija, bi morali delavci, trenutno je zaposlenih 109, dobiti junijsko plačo, ki pa je podjetje ni nakazalo. Delavci, med katerimi je veliko tujcev, so zato prekinili delo. Kot smo izvedeli v sindikatu, pa niso dobili izplačanega niti letošnjega regresa.

»Že v petek sem delavce seznanil s stališčem lastnika, da bo denar za plače zagotovil v roku enega tedna, a delavci so zahtevali denar že v ponedeljek. To se do zahtevanega roka ni zgodilo, v ponedeljek pa me je na računalniku pričakalo navodilo lastnika, naj vložim predlog za stečaj,« nam je v torek povedal direktor Vesel.

Kot je še dejal, bo zaradi sodnih počitnic predlog za stečaj prevzel dežurni sodnik, sklep sodišča pa pričakuje prihodnji teden. »Z uvedbo stečaja se strinjajo tudi delavci, ki ne želijo podaljševati agonije. Begrad gradnje vse prihodke ustvarijo pri Begradu, d. d., delavci, med katerimi je tudi precej takih, ki so na lastni koži doživljali propad Vegrada, pa ocenjujejo, da ta denarja za njihove plače še lep čas ne bo imel. No, v stečajnem postopku bodo delavci zagotovo poplačani, za upnike pa je drugo vprašanje,« je še povedal Vesel.

B. B.

Komentarji (9)

25.7.2014OceniMatilda 
Vesel, spet si dočakal stečaj. Mislim, da tebi to ni potrebno. Panjan te je namukal, sebe pa je postavil za največjega mučenika v zgodovini Begrada
25.7.2014OceniKlobo 
To je še ena zgodba, kako vodilni in lastniki izčrpajo podjetje, vse premoženje pravi čas prenesejo na drugo podjetje, delavce pa pustijo da ne morejo ne umret ne živet. Panjan, ki je spomladi podturil podjetje drugemu, to dobro ve zakaj, inštrukcije pa mu daje njegov brat Anton Panjan, ki je bil prej na Novomeškem sodišču sodnik za gospodarske zadeve in vodil tudi propad predhodnika Begrada, Pionirja. Glede na to, da je imel brat sodnik fino naostrene kremplje se je prigrebel do predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani, sedaj pa se že bohoti na stolčku predsednika Višjega sodišča v Ljubljani, to je tistega sodišča, ki je potrdilo nezakonito sodbo Janezu Janši in to na podlagi indicev, da naj bi na neznanem kraju , ob neznanem času pod neznanega ponudnika, prejel neznano obljubo, o neznani višini nagrade..... !!!!!
25.7.2014OceniMarela 
Mislim, da je dovolj dela za kriminaliste. Že vrabci čivkajo, da se gre v tej zadevi le za oškodovanje upnikov in delavcev, ki so bili zaposleni na d.o.o., vodilni so itak na matični firmi d.d., in še naprej cuzajo !! Takšna poslovna oblika, kot si jo je zamislil in speljal begrad.d.d. s svojimi menedžeri in lastniki, je najbolj pokvarjena oblika izkoriščanja delavcev. Tako in tako delo prevzema d.d., d.o.o pa so imeli samo za fizikalce in jim nakazovali le toliko kolikor se jim je zdelo. Upam, močno upam, da se bodo tudi upniki zganili in zadevo predali kriminalistom, oz. organom pregona, kajti gre več kot očitno za zlorabo pravne oblike poslovnega subjekta in oškodovanje upnikov. Identična zgodba kot Primorje ali SCT, s tem, da so menedžerji v Begradu zadevo še bolj dodelali, da jim ne more nihče do živega, saj zakonodaja takšne malverzacije in mahinacije dopušča, tazadnjo pa odnesejo delavci in upniki !!
25.7.2014Ocenistane 
sem malo preštudiral na GVIN podatke o obeh firmah. Če tile ne bodo sedeli, je potrebno Bineta Kordeža takoj ispustiti. Kordež je v zaporu zaradi svoje naivnosti in neumnosti, tile pa dobro vedo kaj so počeli.
25.7.2014OceniJ.K 
Sramotno od 'bivšega' generalnega direktorja, da je veliko družin in upnikov, ki živijo v istem okolišu kot on ostalo brez vsega, brez denarja, ki so si ga zaslužili s trdim delom!!!
25.7.2014OceniKriminalist Jože ŽE DELA !! 
SRAM TE JE LAHKO PANJAN, POKVARJENEC, NATEGNIL SI SOSEDE, POSLOVNE PARTNERJE, DELAVCE, KI SO TE S SVOJIM DELOM, ODREKANJEM IN PRIDNOSTJO POVZDIGNILI IZ ENEGA ZABAČENEGA NIČVREDNEGA GRADBENEGA PODJETJA V DONEDAVNO ZAVIDLJIVO DRUŽBO !! ZADEVA SE NE BO KONČALA TAKO KOT STE SI ZAMISLILI, NE BO VAM USPELO !!
25.7.2014OceniBelokranjec 
Smilijo se mi delavci, ki so z vztrajno roko garali na gradbiščih, da so se lahko na višjih stolčkih hvalisali ''to smo pa mi naredili"!!! Niste, delavci z minimalno plačo so to naredili!! Da ne govorimo o vseh podizvajalcih, ki ste jim dolžni ogromno denarja, cele dneve in noči delali, o denarju ne duha ne sluha!!! Le kam ste si ga pospravili!!!??? Bogi delavci in podizvajalci, ki so ostali brez vsega!!!! Postavite se v njihovo kožo!! Sramota za celo Belo Krajino in Dolenjsko! Delavci držite skupaj, ne popuščajte!
25.7.2014Ocenijos 
kaj se to dogaja?
25.7.2014Oceniobčan 
Akrapovič ostaja edino resno upanje za Belo krajino vse drugo počasi hira...verjetno se je tudi Panjan izpraznil.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava