gospodarstvo

Gospodarski zbornici zadovoljni

25.7.2014 | 18:10 | B. B.

Gospodarski zbornici zadovoljni

Novo mesto, Krško - Dolenjsko-belokranjska gospodarska zbornica ter posavska območna zbornica GZS pozdravljata včerajšnjo odločitev razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija, ki je dal svoje soglasje na vsebino osnutka Partnerskega sporazuma med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014-2020.

Sprejetje tega sporazuma je temeljni pogoj za izvajanje evropske kohezijske politike v finančni perspektivi 2014-2020. V naslednjem koraku bo sprejet operativni program, temu pa še regionalni razvojni programi, ki bodo natančno določili porabo sredstev.

Slovenija je, gledano razvojno, razdeljena na razvitejšo Zahodno in manj razvito Vzhodno kohezijsko regijo, v katero sodijo tudi Dolenjska, Bela krajina in Posavje. Skupaj sta regiji upravičeni do več kot 3,2 milijardi evrov, od tega bo na voljo za vzhodno 1,26 milijarde, za zahodno pa 847 milijonov. Kohezijski sklad se ne deli in bo na voljo za območje celotne Slovenije v višini 1,055 milijarde evrov.

"Predstavniki gospodarstva smo z doseženim razrezom sredstev zadovoljni, saj je za ukrepe krepitev raziskav, tehnološkega razvoja in inovacij, povečanje konkurenčnosti malih in srednjih podjetij, zagon novih podjetij, vključujoč nove poslovne modele in podporo pri internacionalizaciji namenjenih vec kot 625 milijonov evrov," sta še zapisali Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine ter GZS Območna zbornica Posavje, Krško v skupnem sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava